Életmód

Naponta egy evőkanál egészség

Omega-3, fehérje és rost egyetlen kanálban – így erősíti a testet és az immunrendszert

A szuperélelmiszerek rengeteg tápanyagot tartalmaznak, de sokszor nem helyi forrásból származnak. A lenmag más: tele van egészséges tápanyagokkal. Íme hét érv, miért érdemes naponta fogyasztani.

Naponta egy evőkanál egészség
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Phanie/Garo

A lenmag népszerű kiegészítő müzliben és joghurtban, valamint gyakran használják sütéshez is. Kicsi, ízletes magok, amelyek valódi egészségfokozók.

Egy kilogramm lenmag ára körülbelül tíz euró, szemben a chia-maggal, amelyek drágábbak és gyakran messziről érkeznek. Így a lenmagot nyugodt szívvel beillesztheti a mindennapi étrendbe.

1. Hosszabb ideig teltségérzetet ad: A lenmag különleges nyálkás sejtek révén nagy mennyiségű vizet képes felszívni, így a magok a gyomor-bélrendszerben akár négyszer-nyolcszorosára is dagadhatnak. Ez elnyújtja a jóllakottság érzését, csökkenti az éhségrohamokat, és serkenti az emésztést. Figyelem: túlzott fogyasztása hashajtó hatású lehet.

2. Gyulladáscsökkentő hatású: A lenmag sok omega-3 zsírsavat, lignánt (növényi vegyület, amely hasonlóan hat az ösztrogénhez) és rostot tartalmaz, amelyek szabályozzák a gyulladásos folyamatokat, és akár a rák kockázatát is csökkenthetik.

3. Véd a nyálkahártyák számára: Emésztési problémák, székrekedés vagy gyulladások esetén a lenmag nyálkás anyagai védőréteget képeznek a gyomor és a bél nyálkahártyáján, enyhítve a panaszokat.

4. Támogatja a szív egészségét: Az omega-3 zsírsavak és más egészséges zsírok pozitívan hatnak a szívre, és segíthetnek a magas vérnyomás mérséklésében.

5. Szépítik a bőrt: A lenmagban lévő lignánok kiegyenlítik a hormonális ingadozásokat, serkentik a kollagéntermelést, csökkentik a vízvisszatartást, és hozzájárulnak a tisztább bőrhöz.

6. Magas magnéziumtartalom: A magnézium fontos az izmok, a csontok és az idegrendszer működéséhez. Már napi 20 gramm lenmag csökkentheti a fáradtságot, támogatja az energiatermelést és a csontok egészségét.

7. Gazdag fehérjében: 100 gramm lenmag 28,8 gramm fehérjét tartalmaz, ami segíti az izmok megtartását és fejlődését, valamint támogatja az immunrendszert.

A lenmag magas zsírtartalmú és enyhén hashajtó hatású, ezért naponta legfeljebb egy evőkanálnyi (kb. 20 g) ajánlott. A mag teljes hatásához elegendő folyadék fogyasztása szükséges, különben a nyálkás anyagok összetapadhatnak, és székrekedést okozhatnak, írta a Fitforfun.

A lenmagot fogyaszthatja egészben vagy őrölve; az őrölt mag jobban hasznosul, legjobb röviddel a fogyasztás előtt mozsárban törni. A lenolaj egy evőkanálja szintén kiválthatja a 20 gramm lenmagot, miközben megőrzi annak előnyeit, például salátákban ízletes kiegészítőként.

Kapcsolódó írásaink