Életmód
A méregtelenítő leves, amit érdemes kipróbálni az év végi újraindításhoz
Csodákat ígérnek a testünknek
A hosszan tartó kényeztetés után a máj szenved először. Ha szénhidrátokkal, alkohollal és zsírokkal túlterhelt, nehezen tud lépést tartani. A következmények? Az emésztés lelassul, és a méreganyagok felhalmozódnak. A gyomor puffadtnak és nyugtalannak érződik, míg a bőr puffadtnak, fakónak vagy pattanásosnak tűnik.
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy teljesen ki kellene hagynunk a mulatozást. Végül is itt az ünnepi időszak! Ehelyett a jobb megoldás az, ha olyan ételekkel egyensúlyozunk, amelyek segítik az emésztést, csillapítják a gyulladást, és minden mást rendben tartanak. Ennek egyik módja? Méregtelenítő leves fogyasztása.
Mi az a méregtelenítő leves?
A hagyományos kínai orvoslásban a leveseket és teákat évezredek óta használják a szervek erősítésére, az emésztés támogatására és a Qi – azaz a test létfontosságú erejének – táplálására. A kínai orvoslás jól őrzött titka, a méregtelenítő leves minden évszak alapvető egészségügyi rituáléja. Erényekben gazdag, ezek a levesek csodákat ígérnek a testünknek.
A legjobb az egészben, hogy a méregtelenítő levest könnyű beépíteni a rutinba.
A méregtelenítő leves összetevői
De mitől lesz pontosan „jó” egy méregtelenítő alaplé? Nos, egyrészt olyan összetevőkre kell összpontosítania, amelyekről ismert, hogy támogatják az emésztést, csökkentik a gyulladást és átöblítik a szervezetet. Gondoljunk csak: gyömbér, kurkuma, citrom, édeskömény, fokhagyma és még sok más.
Egy jó méregtelenítő leves hatékony gyógynövények, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag növények, valamint olyan gyógynövények keverékét tartalmazza, amelyek támogatják az összes méregtelenítő szervet és útvonalat, és ápolják az emésztőrendszer és a bélrendszer egészségét. A szervezet a gyógyszerként szolgáló ételt keresi egy olyan ételben, amely kíméletesebb az emésztőrendszerrel.
Az alábbiakban a felvázoljuk a jó méregtelenítő leveshez ajánlott pontos összetevőket:
Fokhagyma – vírusellenes és antibakteriális tulajdonságok; támogatja a szervezet immunrendszerét.
Gyömbér – erős gyulladáscsökkentő hatású, miközben segíti a vérkeringést is. A gyömbér termogén és izzasztó hatású is. Belső hőt termel, és serkenti a test izzadását, ami segíti a méregtelenítést. Serkenti a májat is, hogy több epét termeljen.
Kurkuma – erős gyulladáscsökkentő, amely támogatja a májat. Az előzetes kutatások szerint segítheti a szervezetet a nehézfémek kelátképzésében.
Káposzta – A káposzta egy enyhe, de erőteljes keresztesvirágú zöldség, amely gazdag kéntartalmú vegyületekben, amelyek támogatják a máj méregtelenítésének I. és II. fázisát. A káposzta glutationt is tartalmaz, amely a szervezet fő antioxidánsa.
Koriander – támogatja a vércukorszint stabilizálását és a testsúlyszabályozást. Kakukkfű – A kakukkfű antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, emellett segít a nyálkahártya tisztításában. A kis, friss levelek hatékony gyógyítók.
Bok Choi – Amellett, hogy magas glükozinolát-tartalmú, amelyek támogatják a máj méregtelenítését, ez a zöld növény szelénben is gazdag, amely támogatja a pajzsmirigyet, és erős antioxidáns.
Édeskömény – Az édeskömény csodálatos kiegészítő az emésztőrendszer megnyugtatására és a nyálkahártya gyengéd gyógyítására.
Daikon retek – A daikon erős ízű, de erős vízhajtó, segíti a vesék méregtelenítését. A daikon a májat is támogatja. Évszázadok óta használják a hagyományos kínai orvoslásban.
Tengeri zöldségek – A tengeri zöldségekben található alginátok nehezen vehetik fel a versenyt a szervezet fémek és egyéb méreganyagok eltávolításában való természetes támogatásának képességével. A tengeri zöldségek ásványi anyagokban is gazdagok, amelyek a szervezet gyújtógyertyái.
Gomba – A gombák erős antioxidánsokat, valamint béta-glükánokat és a méregtelenítéshez szükséges kofaktor tápanyagokat tartalmaznak. A legjobb terápiás hatás érdekében reishi, shitake, chaga vagy maitake gombát használjon a levesében.
Citrom – Tálalás előtt egy kis facsarás friss citromlé C-vitamin-löketet és további májtámogatást biztosít.
A méregtelenítő leves elkészítése
Miután összegyűjtötte a hozzávalókat, mindössze annyit kell tennie, hogy enyhén felaprítja őket, majd friss vízben megfőzi. A legtöbb hozzávalót forralja fel, majd főzze alacsony lángon 10-15 percig.
Keverje össze a levest az összes hozzávalóval, vagy szűrje le, és igya meg a folyadékot levesként. Ha úgy dönt, hogy leszűri, a maradék fűszernövényeket és zöldségeket tegye el és használja őket egy másik leves alapjaként.
