Életmód

Karácsonyi sütemények fémdobozokban – nem mindig jó ötlet

A házi sütemények elengedhetetlen részei a karácsonynak

Hogyan lehet őket a lehető leghosszabb ideig frissen tartani? A megfelelő tárolás a siker kulcsa. És van egy titkos módszer a megkeményedett sütemények gyors lágyítására.

Karácsonyi sütemények fémdobozokban – nem mindig jó ötlet
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A házi sütemények ugyanolyan fontos részét képezik a karácsonynak, mint a karácsonyfa karácsony este. Frissen, közvetlenül a sütőből kivéve különösen finomak. De hogyan lehet őket a lehető leghosszabb ideig frissen és ropogósan tartani? Általában a klasszikus kekszesdoboz az első választás – színes és különböző karácsonyi motívumokkal díszített, igazán szemet gyönyörködtető a dohányzóasztalon - írja a kasvutarinat.

De itt problémák adódhatnak, a kekszesdoboz kialakításától függően: mivel a legtöbb standard doboz nem teljesen légmentes, a kekszek gyorsan elveszíthetik ropogósságukat, vagy akár túl kemények is lehetnek. Az ok egyszerű: idővel a kekszek és a környező levegő közötti nedvességkülönbség kiegyenlítődik, ami megváltoztatja a kekszek összetételét. „Ha nedves kekszeket, például gyömbéres kekszeket hagyunk sokáig a nappali asztalon, azok megkeményednek. Ezzel szemben a száraz kekszek nedvességet vesznek fel és megpuhulnak.”

Helyes tárolás: hogyan tarthatjuk frissen a karácsonyi süteményeket hosszú ideig.

Ezért nagyon fontos, hogy a tárolóedények szorosan lezárva legyenek. Jó példa erre a sötét helyen tárolt, gumitömítéses üvegedény. Alternatívaként nagyon légmentesen záródó fémdobozok is alkalmasak. Ebben az összefüggésben gyakran említik a műanyag tárolóedényeket is. Ezek azonban kevésbé alkalmasak, mivel megváltoztathatják a kekszek illatát és ízét.

Légmentesen lezárt, száraz, hűvös és sötét hely – ezek azok a feltételek, amelyek a lehető leghosszabb ideig frissen tartják a kekszeket. Általában azonban kerülni kell a hűtőszekrényben való tárolást, mivel az alacsony hőmérséklet miatt a kekszek elveszíthetik ízüket, a csokoládé bevonat pedig szürkéssé válhat. „Ennek elkerülése érdekében a házi süteményeket leginkább hűvös helyen, például kamrában vagy akár hálószobában tárolja. Ha a tárolóedény is légmentes, akkor a süteményei garantáltan sokáig frissek maradnak.”

Fontos továbbá, hogy ne keverje össze a különböző típusú süteményeket. Ennek oka a különböző nedvességtartalom és az a tény, hogy az erős aromák – például a gyömbér vagy az ánizs kekszeké – átterjedhetnek más kekszekre. Ezenkívül a kekszeket mindig teljesen lehűteni kell, mielőtt csomagolják és tárolják. Ez vonatkozik a cukormázra, bevonatra vagy írócukormázra is, amelyeknek meg kell keményedniük, mielőtt a süteményeket megfelelő tárolóedénybe helyezzük. A stollen és a gyömbéres kekszeket tárolás előtt egy napig nyitva kell hagyni.

Mennyi ideig tárolhatók a karácsonyi sütemények – egy okos trükk almával

Van azonban megoldás a véletlenül megkeményedett karácsonyi süteményekre: az alma trükk. „Helyezzen egy darab almát a dobozba. Néhány nap múlva a mézeskalács, a makaróni és a hasonló sütemények újra puhák lesznek.” Fontos, hogy két-három naponta cserélje ki az almadarabot, hogy ne alakuljon ki penész.

A karácsonyi sütemények eltarthatósága a sütemény típusától függően eltérő. A száraz sütemények általában négy hétig eltarthatók, de a nedvesebb süteményeket hamarabb el kell fogyasztani. A töltött sütemények típusuktól függően akár egy hétig is frissek maradhatnak.

Kapcsolódó írásaink