Életmód
Alma kontra banán
A táplálkozási szakértők elmondják, melyik tartalmaz több rostot

„A rost elősegíti a rendszeres bélmozgást, segít szabályozni a vércukorszintet és a koleszterinszintet, valamint teltségérzetet okoz. Emellett táplálja a hasznos bélbaktériumokat, amelyek befolyásolhatják az immunitást és a gyulladásokat” – mondta Carey Gans táplálkozási szakértő.
Scott Keatley táplálkozási szakértő azt is hozzáteszi, hogy a rost támogatja az egészséges anyagcserét.
A táplálkozási szakértők szerint nem lehet mellényúlni, ha egy nap megeszel egy almát vagy egy banánt, vagy mindkettőt. Megjegyzendő, hogy ezeknek a gyümölcsöknek a tápértékét nehéz összehasonlítani, mivel különböző méretűek és teljesen különböző gyümölcsökről van szó.
Az almaevés előnyei
Keatley szerint egy alma "jelentős mennyiségű" oldható és oldhatatlan rostot tartalmaz.
„Az oldhatatlan rost növeli a széklet mennyiségét és felgyorsítja annak távozását, míg az oldható rost gélt képez, amely lassítja az emésztést és segít kisimítani a glükózszint ingadozását” – jegyezte meg a táplálkozási szakértő.
Az alma polifenoloknak nevezett növényi vegyületeket is tartalmaz, amelyek Keatley szerint hatással vannak az érrendszeri és bélrendszeri egészségre.
Egy másik táplálkozási szakértő, Sonia Angelone hozzátette, hogy az alma olyan elemeket tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni a szervezetben a gyulladást és védeni a szívet.
„Az alma nem emeli meg a vércukorszintet, és nagyon laktató” – osztotta meg.
Hans azt is mondta, hogy mivel az alma 85%-ban vízből áll, természetes módon hidratálja a bőrt.
Az alma hátrányai
A legtöbb ember biztonságosan ehet almát, de ha érzékeny a gyomra, Keatley figyelmeztet, hogy puffadást tapasztalhat a gyümölcsben található erjeszthető szénhidrátok miatt.
A banánevés előnyei
Angelone megjegyezte, hogy a banán egyik nagy előnye a káliumtartalma.
„A banán az egyik legmagasabb káliumtartalmú gyümölcs, amely segít szabályozni a vérnyomást és fenntartani az izomműködést” – osztotta meg a táplálkozási szakértő.
Figyelemre méltó, hogy egy banán 375 milligramm káliumot tartalmaz. Hans hozzáteszi, hogy a banán természetes cukrokat és keményítőket is tartalmaz, amelyeket a szervezet könnyen lebont, így gyors és állandó energiát biztosít.
Keatley megjegyzi, hogy az enyhén éretlen banán rezisztens keményítőt is tartalmaz, amely táplálja a jótékony bélbaktériumokat, és segít abban, hogy hosszabb ideig érezd magad jóllakottnak.
A banán hátrányai
Angelone elmagyarázta, hogy mivel a banán viszonylag magas szénhidrát- és cukortartalmú, jobban megemelheti a vércukorszintet, mint néhány más gyümölcs.
„Természetes cukrok gyorsabban emelhetik a vércukorszintet, mint a magas rosttartalmú gyümölcsök, ami egy olyan tényező, amelyet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek figyelniük kell” – tette hozzá a táplálkozási szakértő.
Angelone azt is megjegyezte, hogy ha valaki fogyni akar, akkor jobb, ha almát választ a banán helyett.
„Alacsonyabb a glikémiás indexük, több rostot tartalmaznak, és segítenek abban, hogy hosszabb ideig teltségérzetet érezz” – mondta.
Ami azt illeti, hogy ezek közül melyik gyümölcs a hasznosabb, Hans megjegyzi, hogy mind az alma, mind a banán jót tesz a szervezetnek.
„Az alma rost- és antioxidánstartalmú, míg a banán kálium- és energiatartalma magasabb. A legfontosabb a változatosság” – tanácsolta.
