Életmód
A tudósok kiderítették, mennyi sárgarépát kell fogyasztani a rák kockázatának csökkentése érdekében
A rákellenes hatást a zöldség egésze közvetítette

A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a heti 400 gramm sárgarépa fogyasztása közvetlenül összefüggött a rák kockázatának 20%-os csökkenésével. Sőt, a pozitív hatás akkor is megfigyelhető volt, ha a sárgarépát egyetlen adagban fogyasztották, nem pedig több adagban. Ebben az esetben azonban a kockázatcsökkenést 4%-ra becsülték azokhoz képest, akik soha nem fogyasztották ezt a zöldséget, ami igen jelentős.
A tudósok megjegyezték, hogy a legtöbb korábbi tanulmány a béta-karotin hatásaira összpontosított, amelyek nem mutattak ki szignifikáns hatást a rák előfordulására. Ezért a brit kutatók más, a sárgarépában található anyagokat is megvizsgáltak, beleértve a poliacetiléneket is. Tanulmányuk megerősítette, hogy a rákellenes hatást a zöldség egésze közvetítette, megfelelő mennyiségben fogyasztva, és nem csak a karotinok.
