Életmód
Segít a gyömbér a magas vérnyomáson?
A táplálkozási szakértők feltárták a fűszer hatását a szervezetre

A táplálkozás kulcsszerepet játszik az egészséges vérnyomás szabályozásában és fenntartásában, mivel befolyásolja az erek működését, a gyulladásokat és az anyagcserét. A vérnyomásra pozitív hatással lévő ételek között van egy, amelyet lehet, hogy nem használ, ez pedig a gyömbér – írja az Eatingwell egy anyagban, amelynek tartalmát Katie Davidson táplálkozási szakértő ellenőrizte és erősítette meg.
„A gyömbér számos bioaktív vegyületet tartalmaz, főként gingerolokat és shogaolokat, amelyek számos mechanizmuson keresztül segítenek pozitívan befolyásolni a vérnyomást” – mondja Michelle Rutenstein MSc, PhD, a ScienceDirectben megjelent tanulmányra hivatkozva .
A kiadvány a gyömbér három előnyét nevezte meg, amelyek segítenek a vérnyomás szabályozásában.
1. A gyömbér segít ellazítani az ereket
A gyömbér több mint 400 bioaktív vegyületet tartalmaz, beleértve a gingerolokat és a shogaolokat, amelyek támogathatják a szív egészségét. A Cureusban megjelent tanulmány szerint ezek a vegyületek segíthetnek az érfalak ellazításában és kissé csökkenthetik a vérnyomást. A kutatók azonban a gyömbér nagyobb dózisainak egészségügyi hatásait vizsgálták, nem pedig a jellemzően étellel fogyasztottakét, így nem ismert, hogy ezek a kisebb dózisok ugyanolyan hatást váltanának-e ki, jegyzi meg a kiadvány.
Mindy Haar regisztrált dietetikus azt is megjegyezte, hogy a gyömbér lehetséges előnyeit főként olyan fiataloknál figyelték meg, akiknek nincsenek más egészségügyi problémáik, például 2-es típusú cukorbetegségük.
2. A gyömbér csökkentheti a gyulladást
A gingerolok, shogaolok és más vegyületek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segíthetnek megvédeni az ereket az oxidatív károsodástól, mondja Rutenstein.
Azonban a legtöbb tanulmány a gyömbér-kiegészítőkre összpontosított, nem pedig az élelmiszerekben vagy italokban található gyömbérre, így nem világos, hogy a gyömbér fogyasztása ugyanazokat az előnyöket biztosítja-e.
Azonban köztudott, hogy a gyömbér beillesztése az étrendbe segít támogatni az általános egészséget.
3. A gyömbér helyettesítheti a sót
A gyömbér gazdag, aromás ízt ad az ételeknek, ami segíthet csökkenteni a só és a magas nátriumtartalmú összetevők bevitelét.
Mivel az Amerikai Szívgyógyászati Társaság szerint a túl sok só fogyasztása hozzájárulhat a krónikusan magas vérnyomáshoz, a gyömbér vagy más szívbarát fűszerek hozzáadása egyszerű módja az íz fokozásának, miközben támogatja a szív egészségét.
Mennyi gyömbért kell fogyasztani?
Mivel a kutatások még mindig nem egyértelműek a gyömbér magas vérnyomásra gyakorolt jótékony hatásairól, nehéz biztosan megmondani, hogy mennyi gyömbért kellene fogyasztani az egészség érdekében. Általánosságban elmondható, hogy a kiadvány megjegyezte, hogy a vérnyomás javulása gyakran napi körülbelül 3 gramm nyers gyömbérrel érhető el, ami körülbelül 1,5 teáskanálnyit jelent.
„Több kutatásra van szükség ahhoz, hogy végleges választ kapjunk, és mindenkinek konzultálnia kell orvosával” – hangsúlyozta Haar.
Mindenki számára biztonságos a gyömbér fogyasztása?
A gyömbér általában mérsékelt mennyiségben biztonságos, de nagy dózisban kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, beleértve a vérhígítókat és néhány magas vérnyomás elleni gyógyszert.
„A vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedő embereknek szorosan ellenőrizniük kell a vérnyomásukat, mivel az étrendi változások, például a gyömbér hozzáadása, túlzott leesést okozhatnak” – magyarázta Rutenstein.
Ezenkívül a táplálkozási szakértők szerint a nagy mennyiségű gyömbér fogyasztása néha gyomorpanaszokhoz vagy más emésztési problémákhoz vezethet.
Ha bármilyen aggálya merül fel a gyömbérrel kapcsolatban, vagy bizonyos gyógyszereket szed, a legjobb, ha konzultál orvosával, mielőtt megváltoztatná étrendjét.
A szakértők szerint ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy bármennyire is hasznos a gyömbér, az étrendbe való felvétele nem helyettesíti az orvosi kezelést.
