Életmód

Mely konzerv ételek jók a bélrendszer egészségére?

A táplálkozási szakértők megnevezték a 6 legjobbat

A táplálkozási szakértők megjegyezték, hogy sok konzerv étel ugyanolyan jótékony hatással van a bélrendszer egészségére, mint a friss.

Mely konzerv ételek jók a bélrendszer egészségére?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/BSIP/Image Point Fr/Collanges

Vannak konzerv élelmiszerek, amelyek rostot, prebiotikumokat és más fontos tápanyagokat tartalmaznak, amelyekre a bélmikrobiomnak szüksége van.

A táplálkozási szakértők megjegyezték, hogy sok konzerv étel ugyanolyan jót tesz a bélrendszer egészségének, mint a frissek – írja az Eatingwell.

A legjobb konzerv ételek a bélrendszer egészségéért

1. Fekete bab

Gazdag oldható és oldhatatlan rostokban egyaránt, amelyek elősegítik a rendszeres bélmozgást és táplálják a bélben lévő hasznos baktériumokat.

Amanda Sauceda dietetikus elmagyarázta: „A konzerv feketebab könnyen segíthet elérni a rostbeviteli célokat: egy ½ csésze adag 8,5 grammot tartalmaz.”

2. Csicseriborsó

Fehérje és rost kombinációját tartalmazza, ami jót tesz a bélrendszernek.

A csicseriborsót a galaktooligoszacharidok (GOS) – egyfajta oldható prebiotikus rost – tartalma teszi egyedivé. Renee Korczak táplálkozási szakértő elmagyarázta, hogy a GOS-ok csak a vastagbélben emésztődnek meg, ahol a hasznos baktériumok erjesztik a rostot, fokozva más hasznos baktériumok, például a bifidobaktériumok és a laktobacillusok termelődését.

Megjegyezte, hogy már kis mennyiség is előnyös lehet. „Ha egy kis mennyiségű csicseriborsót, mindössze ¼ csészényit is hozzáadsz a napi étrendedhez, elősegítheted a bélrendszer egészségét” – biztosította.

3. Konzerv cékla

Rostokban és bioaktív vegyületekben gazdag, amelyek támogatják az egészséges bélflórát. Egy csésze körülbelül 3 gramm rostot tartalmaz, a cékla pedig gazdag bétalainokban és fenolos vegyületekben, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és jótékony hatással lehetnek az emésztőrendszer egészségére.

„Ezek a bioaktív vegyületek, valamint a nagy mennyiségű élelmi rost, beleértve az oligoszacharidokat is, segíthetnek szabályozni a bélmikrobiomot és serkenteni a probiotikus baktériumok növekedését” – magyarázta Korcsak.

4. Kukorica

Ez egy rostban gazdag, keményítőtartalmú zöldség, amely támogatja a bélrendszer egészségét azáltal, hogy oldható és oldhatatlan rostot biztosít a szervezetnek. Az oldhatatlan rost növeli a széklet mennyiségét, míg az oldható rost táplálékként szolgál a hasznos bélbaktériumok számára.

5. Szardínia

Omega-3 zsírsavaknak köszönhetően támogathatják a bélrendszer egészségét, amelyek segítenek fenntartani a bélnyálkahártya épségét. 85 g konzerv szardínia összesen körülbelül 834 mg zsírsavat tartalmaz, így kiváló omega-3 forrás.

6. Gombák

Prebiotikus rostot tartalmaznak, amely támogatja az egészséges bélflórát. Tanulmányok kimutatták, hogy a gombákban található vegyületek fokozhatják a rövid szénláncú zsírsavak termelését, amelyek segítenek fenntartani az egészséges bélnyálkahártya és az általános emésztőrendszer egészségét. Ezek a vegyületek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyek jótékony hatással lehetnek a bélrendszerre.

Kapcsolódó írásaink