Életmód
Lassabban öregszik, aki betartja ezt a hat egyszerű szabályt
Számos kutatás bizonyítja a hatásosságát

Senki sem él örökké, ez azonban nem azt jelenti, hogy ne tehetnénk semmit annak érdekében, hogy idős éveink is minél tovább egészségben teljenek. Számos kutatás keresi a választ arra, hogy mely eszközök lehetnek a legcélravezetőbbek az öregedés lassításában, és napjainkra jelentős mennyiségű adat támasztja alá, hogy bizony lehet érdemi ráhatásunk minderre – írja a hazipatika.com.
1. Megfelelő életvitel
Bár a felmenőinktől öröklött tulajdonságainak is nagy súllyal esnek latba, azért nem a génjeink határozzák meg a sorsunkat. Hosszú távú vizsgálatok igazolják, hogy a genetika csak mintegy 20 százalékban befolyásolja egészségünk alakulását, a fennmaradó 80 százalék pedig életmódbeli döntéseket és környezeti tényezőkön múlik. Magyarán a megfelelő életvitellel rengeteget tehetünk azért, hogy minél tovább elkerüljenek a betegségek, és az életkor előrehaladtával is aktívan, egészségben tölthessük mindennapjainkat.
2. Mozgás
Egyes becslések szerint egyetlen perc aktív testmozgás mintegy öt perccel toldja meg egészségben töltött időnket. Aki pedig hetente legalább 150 perc sétát be tud iktatni az életébe, mintegy 4,5 évvel élhet tovább. A testedzés szinte minden szervrendszerünkre pozitív hatással van, beleértve a szívet, a központi idegrendszert, a vázizmokat, az emésztőrendszert, de még a bélflórát is. Érdemes tehát követni az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felnőttek számára szóló ajánlását: hetente legalább 150 perc közepes intenzitású aerob testmozgással, mint a tánc vagy a jóga, vagy 75 perc intenzív testmozgással, mint az úszás. Emellett hetente legalább két alkalommal ajánlott izomerősítő, súlyzós edzéseket végezni.
3. Táplálkozás
A különböző irányzatok közül is kiemelkedik a mediterrán étrend. Kutatások igazolják, hogy képes csökkenteni a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, a koleszterinszintet és a vérnyomást, továbbá a vércukorszint-szabályozást is kedvezően befolyásolja. Hosszú távon a mediterrán étrend jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, rosszindulatú daganatok, a cukorbetegség és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát egyaránt. Egyszersmind fő irányelvei révén segít mérsékelni táplálkozásunkban az ultrafeldolgozott élelmiszerek arányát, amelyek máskülönben több mint 30 különféle krónikus betegség fokozott rizikójával hozhatók összefüggésbe.
4. Megfelelő alvás
Testünk és elménk mindennapos regenerációjához elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű éjszakai pihenés. A kor előrehaladtával azonban jellemzően alvásunk is romlik, ami többféle kockázatot hordoz magában. Egyes szakértők szerint az alvás alapjaiban meghatározza az öregedés biológiai folyamatát. Mind a kialvatlanság, mind a túlalvás így olyan problémák fokozott kockázatával hozható kapcsolatba, mint a korai halálozás, szívbetegségek, a rák, immunzavarok, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség, az Alzheimer-kór, a magas vérnyomás és a mentális egészség romlása. Érdemes követni egy fix alvásrutint: minden este ugyanabban az időpontban feküdjünk le, majd reggelente is keljünk ugyanakkor – hétvégén is!
5. Aktív társasági élet
A magányosság és elszigeteltség nagy terhet ró a mentális egészségre, végeredményben pedig ténylegesen megrövidítheti az életet. Egyre több tudományos bizonyíték igazolja, hogy a magány ilyen módon legalább annyira veszélyes, mintha naponta elszívnánk egy fél doboz cigarettát. A többi között összefüggésbe hozható szív-érrendszeri kórképek, a demencia, a stroke, a depresszió és szorongás, valamint a korai halálozás rizikójával egyaránt. Nem véletlenül tartja tehát úgy a mondás, hogy az ember társas lény. Éppen ezért nagyon fontos, hogy figyelmet fordítsunk társas kapcsolataink ápolására. A másokhoz való kapcsolódás erősíti az önbecsülést és az önmotivációt, két olyan tényezőt, amelyről jól ismert, hogy segít egészségesebb szokásokat kialakítani.
6. Káros szokások kerülése
A hasznos életmódtényezők meghonosítása mellett legalább annyira lényeges, hogy kerüljük a nemcsak haszontalan, de kifejezetten káros szokásokat is. Nyilvánvalóan e körbe tartozik a dohányzás és az alkoholfogyasztás, de egyéb környezeti faktorok is veszélyt jelenthetnek, mint akár a légszennyezettség, az élelmiszereinket szennyező növényvédőszer-maradványok, a mikroműanyagok vagy éppen az "örök vegyületek", azaz a perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS). Hasznos, ha a konyhában a műanyag eszközöket fából vagy üvegből készültekre cseréljük, otthonunkat légtisztító berendezéssel szereljük fel, illetve élelmiszer-vásárlás során odafigyelünk arra, hogy organikus (ökológiai gazdálkodásból származó) zöldségeket és gyümölcsöket válasszunk.
