Életmód
Egy gasztroenterológus az instant kávé veszélyeiről
Az emésztésre gyakorolt hatása felemás

„Az instant kávé lényegében ugyanaz a kávé, de további feldolgozáson esett át: őrlésen, főzésen, extrakción és a kivonat szárításán. Ennek az italnak az emésztésre gyakorolt hatása felemás. Egyrészt serkenti a gyomornedv termelését, ami javíthatja az ételek, különösen a fehérjék emésztését. Másrészt a koffein, amely az instant kávéban található, kellemetlen tüneteket okozhat a gyomorban és a belekben, különösen a gyomorfekélyben, irritábilis bél szindrómában szenvedőknél” – magyarázza az orvos, emlékeztetve arra, hogy július 24-e az instant kávé születésnapja.
Kashukh azt javasolta, hogy ne igyunk instant kávét üres gyomorra, mivel ez növeli a gyomorfekély és a gyomorégés kialakulásának kockázatát.
Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a koffein növelheti a vérnyomást és a pulzusszámot.
„A kávé az idegrendszer stimulánsa: segít a koncentrációban és a felélénkülésben. A túlzott kávéfogyasztás azonban szorongást, idegességet, fejfájást okozhat” – figyelmeztetett Kashukh.
Ezenkívül az orvos azt tanácsolta, hogy hagyjuk abba a 3 az 1-ben kávé fogyasztását. Ez az ital meglehetősen nagy mennyiségű cukrot, transzzsírokat (tejszínben és tejben találhatók), valamint mesterséges adalékanyagokat - színezékeket, tartósítószereket és aromákat - tartalmaz, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki.
„Minden hiányossága ellenére az instant kávénak vannak jótékony tulajdonságai. Bár kisebb mennyiségben, mint a hagyományos őrölt kávé, antioxidánsokat tartalmaz, amelyek védik a sejteket a szabad gyököktől. Az instant kávé átmenetileg fokozhatja a figyelmet, energiát és életerőt adhat” – összegezte az orvos, írta meg a sports.kz.