Életmód

Egészséges táplálkozás a veséért

Megelőzés és kezelés

A növényi alapú étrend kulcsszerepet játszik számos krónikus betegség, köztük a krónikus vesebetegség megelőzésében és kezelésében – mondta Nuria Dianova táplálkozási szakértő és első kategóriás gasztroenterológus – írja a Sports.kz.

Egészséges táplálkozás a veséért
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/SKX/Science Phot/Sebastian Kaulitzki

A krónikus vesebetegség a vesék károsodását vagy működésük csökkenését jelenti három hónapig vagy tovább. A krónikus vesebetegségben a nefronok fokozatos és visszafordíthatatlan pusztulása következik be – ezek azok, amelyek a vért szűrik és eltávolítják a szervezetből a felesleges anyagokat.

„Ebben a szakaszban a túlnyomórészt növényi alapú étrend iránti nagyobb elkötelezettség a krónikus vesebetegség kialakulásának alacsonyabb kockázatával és a krónikus vesebetegség lassabb progressziójával jár, ahogy azt a legújabb tudományos tanulmányok is mutatják. Ami a környezeti fenntarthatóságot illeti, köztudott, hogy az élelmiszeripar az üvegházhatású gázok kibocsátásának 25%-áért felelős. És az élelmiszer-választásaink befolyásolják a klímaválság előrehaladását” – mondta az orvos.

Így az egyik stratégia az állati fehérjék fogyasztásának csökkentése és növényi fehérjékkel való helyettesítése.

„A második stratégia a megelőzésre való összpontosítás, mivel a krónikus vesebetegségben szenvedő betegek klinikai ellátásában maga a dialízis is negatív hatással van a környezetre: nagy ökológiai lábnyomot hagy a víz- és energiafogyasztás, az üvegházhatású gázok kibocsátása és a hulladéktermelés miatt” – összegezte az orvos.