Egészség
Minden napra egy zöldség – 7+1 ok, hogy miért érdemes beépíteni az étrendbe
Nem csak finomak, de tele vannak vitaminokkal és antioxidánsokkal

Ha egyetlen dolgot kellene kiemelni, amit érdemes beépíteni a napi étrendbe, az biztosan antioxidánsokban gazdag zöldség lenne. Hogy miért? Tele van vitaminokkal és rostokkal, ráadásul szinte bármilyen ételbe könnyen belecsempészhető.
Akár nyersen salátaként, akár főzelékben, turmixban vagy köretként fogyasztja, a gyulladáscsökkentő hatású zöldségek mindig jót tesznek a szervezetnek. A legtöbbjük A-, C- és K-vitaminban, folsavban és vasban gazdag, ezért támogatják az immunrendszert, a bélrendszer működését, a csontok egészségét, sőt a vércukorszintet is kordában tartják.
Az antioxidánsokban gazdag zöldségek segítenek megkötni a káros anyagokat a szervezetben, így nemcsak a gyulladást csökkentik, hanem az úgynevezett oxidatív stresszt is. Ez utóbbi akkor alakul ki, amikor felborul az egyensúly a káros szabad gyökök és az ezeket semlegesítő antioxidánsok között. Ilyenkor a sejtek, a fehérjék , sőt akár a DNS is károsodhat, ami gyorsítja az öregedést és növelheti több betegség, például a cukorbetegség, a rák vagy az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.
Mindezen kívül az alább felsorolt zöldségek magas rosttartalmuk miatt az emésztést is segítik, ugyanakkor aki érzékenyebb, annál előfordulhat puffadás, ezért érdemes fokozatosan növelni a bevitelüket – írja a Life.
7+1 antioxidánsokban gazdag zöldség, amelyet érdemes rendszeresen fogyasztani
1. Spenót
Tele van A- és K-vitaminnal, béta-karotinnal és magnéziummal. Segít csökkenteni a vérnyomást, erősíti az immunrendszert és a szívet, valamint javítja a látást.
2. Kelkáposzta
A kelkáposzta igazi antioxidáns-bomba, sejtvédő hatású és segít a daganatos betegségek elleni küzdelemben. Támogatja a májat és erősíti a szív- és érrendszert.
3. Mángold
A mángold gazdag A- és K-vitaminban, stabilizálja a vércukorszintet, javítja a koleszterinszintet, és segíti az emésztést. Még a hangulatodra is jó hatással lehet.
4. Sóska
Gyerekkorunk egyik legmegosztóbb főzeléke tele van B- és C-vitaminnal, káliummal és vassal. Javítja a látást, erősíti a csontokat és segít megelőzni a puffadást.
5. Kerti zsázsa
Ez a növény segít csillapítani a köhögést, oldja a letapadt váladékot, vízhajtó és baktériumölő hatású. Támogatja az emésztést, fokozza az étvágyat, és sok C-vitamint tartalmaz, ami erősíti az ereket és javítja a vérkeringést. Friss íze és ropogós állaga miatt salátákhoz vagy szendvicsbe is remek választás.
6. Fejes saláta
Klasszikus, de annál hasznosabb. Sok vizet és rostot tartalmaz, hidratálja a bőrt, segíti az emésztést és tele van antioxidánsokkal.
7. Céklalevél
Sokan nem is tudják, de a cékla levele is tele van vitaminokkal és polifenolokkal. Méregteleníti a májat, segíti az anyagcserét és csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
8. Endívia
Európából származó, kevésbé ismert zöldség, amely segíti a máj működését és csökkenti a koleszterinszintet. Nyersen is eheti salátaként, de főzve is nagyon finom.
