Egészség

Így lesz a hársméz a legjobb gyógyír megfázás ellen

Nem mindegy, hogyan fogyasztjuk

Az őszi-téli hónapokban a hársméz különösen ajánlott csemege, hiszen kifejezetten a meghűléses, torokfájós időszakban segítheti a gyógyulást. Azonban nem mindegy, hogyan fogyasztjuk.

Így lesz a hársméz a legjobb gyógyír megfázás ellen
A hársméz immunerősítő és antibakteriális hatású is
Fotó: AFP/Biosphoto/Frederique Bidault

A hársméz jótékony hatással van az egészségre. Különösen a lázzal járó légúti betegségek esetén fejti ki pozitív hatását, de köhögés, torokfájás, hörghurut esetén is jó szolgálatot tesz illóolajai, farnezol tartalma és egyéb hatóanyagai révén.

A hársméz azon ritka mézek közé tartozik, amelynek közvetlen fogyasztása ajánlott. Ennek az oka az, hogy a többi mézhez képest kiemelkedően zamatos az íze. Ez a jellegzetes aroma az, ami miatt nem javasolt sütemények készítéséhez, kávé vagy tea ízesítéséhez.

A hársméz nem csak kitűnő mézalternatíva, de egészségre gyakorolt hatásai is egyedülállóak, ráadásul hazánkban a fajtamézek között az egyetlen olyan méz, amely őshonos növényről származik – az ezüstlevelű hársfáról.

Érdemes tudni, hogy a méz kiváló tápanyag- és antioxidánsforrás – nyersen. A magas hő viszont elpusztítja a tápanyagok nagy részét: a 35 fok fölötti meleg elkezdi lebontani azokat az enzimeket, amelyek a méz ízét és gyógyászati előnyeit adják.

Ha a méz eléri a 37 fokot, akkor már több száz összetevő lebomlik; ekkor a méz elveszíti antimikrobiális tulajdonságait. 40 fok felett a méz legfontosabb enzime is elpusztul: ez az invertáz, ami az emberi szervezetben segíti a komplex cukrok emésztését és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Ennél is magasabb hőmérsékleten pedig elkezdődik a karamellizálódásnak nevezett folyamat, amely a méz összes jótékony komplex cukrát átalakítja egyszerű cukorrá. Éppen ezért fontos, hogy a mézet soha ne tegyük forró italba – írja a mindmegette.hu.

Kapcsolódó írásaink