Egészség
Három zöldség, ami különösen jót tesz a szívnek
Érdemes rendszeresen fogyasztani

Ha szívbarát étrendet szeretnénk kialakítani, akkor érdemes lehet a hozzáadott cukrokat minimalizálni, emellett pedig beépíteni a mindennapjainkba a zöldségeket, írja az Elle.
1. Leveles zöldségek
A salátaimádóknak jó hír, hogy a leveles zöldségek kiváló forrásai a szívvédő tápanyagoknak. Ezek ugyanis tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és polifenolokkal, melyek támogatják a szív egészségét. A spenót, a kelkáposzta, a fodros kel és a római saláta is kiváló választás lehet, ráadásul ezeket sokrétűen lehet felhasználni is. Például salátákban, turmixokban vagy éppen szendvicsekben.
2. Sárgarépa
A sárgarépa jót tesz a szemnek, az agynak és a szívnek is. Kutatások szerint azok körében, akik több sárgarépát fogyasztanak, mint az átlag, alacsonyabb a szívbetegségek kialakulásának a kockázata. A sárgarépa béta-karotint tartalmaz, ami egy karotinoid típusú polifenol, és antioxidáns hatásának köszönhetően csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt, amik alapvetően a szívbetegségek fő előidézői. A sárgarépát fogyaszthatjuk sütve, párolva, légsütőben elkészítve, de akár nyersen is valamilyen mártogatóssal, például humusszal.
3. Cékla
A cékla nagy mennyiségben nitrogén-oxidot tartalmaz, egy olyan molekulát, amely szerepet játszik a vérkeringés és a vérnyomás szabályozásában. Emellett betalainokat is tartalmaz, melyek az élénk színéért felelősek, továbbá segítenek a gyulladások csökkentésében, a koleszterin- és trigliceridszint mérséklésében, a vérnyomás csökkentésében, illetve az érelmeszesedés elleni küzdelemben. Grillezve, sütve vagy akár nyersen salátába reszelve is fogyasztható.