Egészség

Stroke-ot okozhat a kedvelt édesítőszer

Energiaitalokban, fehérjeszeletekben, diétás nassolnivalókban - szinte mindenben megtalálható

Nap mint nap fogyasztjuk anélkül, hogy sejtenénk: ez az édesítőszer akár komoly veszélyt is jelenthet. Bár sokan egészséges alternatívának tartják, egy friss kutatás szerint akár stroke kialakulásához is vezethet.

Stroke-ot okozhat a kedvelt édesítőszer
Az eritrit (E968) gyakori összetevő az energiaitalokban
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

Cukorbetegség, diéta, vagy csak életmódváltás miatt is sokan cserélik le a cukrot édesítőszerre. Ezzel alapvetően nincs is probléma, azonban úgy tűnik, hogy nem mindegy, melyik cukorpótlót választjuk. Az egyikről ugyanis kiderült, hogy növelheti a stroke kialakulásnak esélyét.

Egyre több bizonyíték van arra, hogy stroke-ot okozhat

Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a cukormentes italok és élelmiszerek népszerűsége, főként azok körében, akik az egészségesebb életmódot választják. Azonban most amerikai kutatók figyelmeztetnek: az eritrit, amit sokan természetes, biztonságos édesítőszerként tartanak számon, megnövelheti a stroke, a szívroham és akár a cukorbetegség kockázatát is.

Egyetlen ital elég a bajhoz

A Colorado Boulder Egyetem kutatása szerint már egyetlen italban található mennyiség is képes kedvezőtlen hatást gyakorolni az agy és az érrendszer működésére. A baj az, hogy nehéz kikerülni, ugyanis az eritrit (E968) gyakori összetevő az energiaitalokban, diétás nassolnivalókban és fehérjeszeletekben – vagyis sokan rendszeresen fogyasztják, gyakran anélkül, hogy tudnának róla.

Hogyan okoz stroke-ot?

A kutatás azt vizsgálta, hogyan hat az eritrit az oxidatív stresszre és a nitrogén-oxid termelésre az agyi érfalak sejtjeiben. Az oxidatív stressz egyensúlyának megbomlása sejtkárosodáshoz vezethet, ami hosszú távon komoly betegségeket – például stroke-ot – okozhat. A tudósok a vizsgálat alatt emberi agysejteket tettek ki eritritoldatnak, olyan koncentrációban, amennyi egy átlagos üdítőitalban is megtalálható. A sejteket három órán át vizsgálták – az eredmények megdöbbentők voltak: kétszer annyi szabad gyök keletkezett, mint a kontrollmintákban, és az antioxidáns enzimek szintje is jelentősen megnőtt.

A stroke mellett más betegségek is megjelenhetnek

Az eritrit által kiváltott oxidatív stressz nemcsak a stroke, hanem más krónikus betegségek, például szívbetegségek, cukorbetegség vagy akár a daganatos megbetegedések kialakulásában is szerepet játszhat. Az érfalakban jelentkező sejtkárosodás hosszabb távon az agy működésére is negatív hatással van, ami idővel kognitív hanyatláshoz vezethet.

„Az eritrit negatívan befolyásolhatja az agy és a szív egészségét. Akik szeretnének tenni a stroke megelőzése érdekében, jobban teszik, ha visszafogják az eritrit fogyasztását” - állítja dr. Berry, a kutatás vezetője.

A stroke kockázatát nem szabad félvállról venni

Egy másik szakértő, Thomas Holland professzor – aki nem vett részt a kutatásban – szintén megerősítette az eritrit potenciális kockázatait. Elmondása szerint a szervezet bár próbál védekezni antioxidánsok termelésével, ez gyakran nem elegendő a káros oxidatív folyamatok megállítására. Holland professzor szerint különösen aggasztó, hogy a káros folyamatok az idegszövetekben is zajlanak, így hozzájárulhatnak a szellemi leépülés gyorsulásához – írja a Magyar Nemzet nyomán a Mindmegette.

Kapcsolódó írásaink