HIRDETÉS

Eltűnt a világ legnagyobb pingvinkolóniája

A visszaesés hátterében elsősorban a klímaváltozás miatt átalakuló tengeri ökoszisztéma állhat

Természet
  • 2026.10.18. - 17:17
pingvin
A pingvinek a déli féltekén élnek, az Antarktisz jeges partjaitól a dél-amerikai, afrikai és ausztrál partvidékekigAFP/Hemis/hemis.fr/Nilles Laurent

Közel kétharmadával csökkent 14 év alatt az állszíjas pingvinek száma a Déli-Sandwich-szigetekhez tartozó Zavadovsky-szigeten. A Brit Antarktiszi Felmérés (British Antarctic Survey) kutatói szerint a visszaesés hátterében elsősorban a klímaváltozás miatt átalakuló tengeri ökoszisztéma állhat.

Műholdfelvételek és légi megfigyelések alapján 2011-ben még mintegy 1,09 millió állszíjas pingvin költött a szigeten, 2025-re azonban a számuk körülbelül 402 ezerre esett vissza. Ez 63 százalékos csökkenést jelent, ami átlagosan évi 7 százalékos visszaesésnek felel meg.

Norman Ratcliffe, a kutatás vezetője figyelmeztető jelnek nevezte az eredményeket. A korábban a világ legnagyobb pingvinkolóniájaként számon tartott terület elvesztette vezető helyét: jelenleg a Ross-tenger partján fekvő Adare-foknál élő Adélie-pingvinek kolóniáját tartják a legnagyobbnak.

Egyre nehezebben jutnak táplálékhoz

A kutatók szerint az állszíjas pingvinek fogyatkozásának egyik fő oka az antarktiszi krill csökkenő elérhetősége. Ezek az apró rákfélék fontos szerepet töltenek be a pingvinek táplálkozásában, ám az óceánok melegedésével elterjedési területük egyre inkább délebbre, a Weddell-tenger irányába tolódhat.

HIRDETÉS

A pingvinek nem feltétlenül tudják követni a táplálékforrásokat, mivel mozgásukat a tengeri jégviszonyok és a megfelelő költőhelyek elérhetősége is korlátozza. A táplálékhoz való hozzáférés romlása így komoly nyomást gyakorolhat a kolóniára.

A makarónipingvinek száma közben nőtt

A sziget másik pingvinfaja, a makarónipingvin esetében ezzel ellentétes folyamatot figyeltek meg. Állományuk a becslések szerint 338 ezerről 433 ezer egyedre emelkedett.

A kutatók ezt részben a faj változatosabb étrendjével magyarázzák. A makarónipingvinek a krill mellett halakat és más rákféléket is fogyaszthatnak, így könnyebben alkalmazkodhatnak ahhoz, ha valamelyik táplálékforrásból kevesebb áll rendelkezésre.

HIRDETÉS

Nem a vulkánkitörés okozta a visszaesést

A szakértők a szigeten 2016-ban történt vulkánkitörést nem tartják a pingvinállomány csökkenése elsődleges okának. A visszaesés már a kitörés előtt elkezdődött, és azt követően is folytatódott.

A kutatók szerint az állszíjas pingvinek számának drasztikus csökkenése arra figyelmeztet, hogy az éghajlatváltozás jelentősen átalakíthatja az antarktiszi térség tengeri ökoszisztémáját. A folyamat nemcsak egyetlen faj fennmaradását veszélyeztetheti, hanem az egész táplálékhálózatra hatással lehet – írta meg a Gismeteo.

Reklám
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS