Montázs

Alapanyagok, amik remekül helyettesíthetőek

Elfogyott a rizs, a krumpli vagy a cukor?

A konyhában gyakran előfordul, hogy egy-egy alapanyag éppen akkor fogy el, amikor szükség lenne rá. Mit csinál ilyenkor a jó háziasszony? Bosszankodás helyett körbenéz otthon, a legtöbb alapanyagot ugyanis lehet helyettesíteni mással.

Alapanyagok, amik remekül helyettesíthetőek
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/PhotoAlto/es-cuisine/Laurence Mouton

Sütnénk-főznénk, van is egy remek ötletünk, de azzal találjuk szembe magunkat, hogy az alapanyagok valamelyikéből kifogytunk. Vagy egyszerűen lemaradt a bevásárlólistáról, és már nincs időnk leugrani a boltba. Nincs ok a bosszankodásra, mindenre van más megoldás: a legtöbb alapanyagot lehet helyettesíteni mással.

Milyen alapanyag mivel helyettesíthető?

Vegyük sorra, azokat a gyakori alapanyagokat, amelyek alternatíváival éppen olyan finom lesz az étel, mintha az eredetit használtuk volna.

Cukor helyett – természetes édesítők a kamrából

Ha elfogyott a kristálycukor, nincs probbléma, ugyanis ez a legkönnyebben helyettesíthető alapanyagunk: bármi jó, ami elég édes az adott fogáshoz. Mi ezeket a természetes édesítőket ajánljuk.

  1. Méz: az egyik legősibb és legegészségesebb édesítő. Édesebb a cukornál, ezért arányaiban kevesebb is elég belőle. Sütésnél érdemes figyelni, hogy a méz kissé karamellizálódik, ezért az elkészült tészta sötétebb lehet. Illetve a méz lágyítja a tésztát, ez szempont lehet formázásnál is.
  2. Juharszirup: gazdag ízű, erős karaktert ad az ételeknek. Palacsintákhoz, süteményekhez, reggeli zabkásákhoz tökéletes. Folyékony állaga miatt a receptekben a folyadék mennyiségét érdemes picit csökkenteni.
  3. Datolyaszirup: természetes édesítő, amely kiválóan használható süteményekben, kekszekben és smoothiekban. Intenzív íze jól illik kakaós és fűszeres desszertekhez, ráadásul ásványi anyagokban gazdag. Néhányan a kávé ízesítésére nem szeretik használni, mert jellegzetes íze elnyomja a kávé természeteses aromáját.

Rizs helyett – változatos gabonaszemek a tányéron

A rizs az egyik leggyakrabban használt köret, de ha éppen nincs otthon, több tápláló gabonafélét is választhatunk helyette.

  1. Árpagyöngy (gersli): laktató, kissé rágós állagú, ám igazán kiváló levesekbe, kásának, de köretnek is. Íze jól harmonizál ragukkal és zöldségételekkel. Mindenféle töltött étel előrangú alapanyaga.
  2. Köles: könnyű és gyorsan elkészíthető gabona. Semleges íze miatt édes és sós ételekben is jól működik. Rizzsel azonos arányban helyettesíthető. Nagyon könnyed desszert alapanyag, amit néha nem pótlásként, hanem azért is érdemes használni, mert jó.
  3. Bulgur: különösen finom salátákhoz és mediterrán ételekhez. Gyorsan elkészül, és magas rosttartalma miatt jó alternatíva a rizs helyett bárhol, ahol roppanós, pergő köretre van szükség.

Krumpli helyett – kreatív zöldségvariációk

A krumpli az krumpli, és nagyon sok háztartás alapélelmiszere, de ha épp nincs kéznél, bármennyire megszoktuk már az állagát és az ízét, azért számos más zöldség is betöltheti a szerepét, fogalmaz a mindmegette.hu.

  1. Édesburgonya: ez az ásványi anyagokban gazdag, lassú felszívódású szénhidrátokat tatalmazó, édeskés ízű gumó ugyanúgy süthető, főzhető, pürésíthető, mint a burgonya. Remek alternatíva köretnek. Akkor is, ha kicsit tényleg édesebb a burgonyánál.
  2. Karalábé: friss, üde ízű zöldség, amely sütve vagy párolva könnyű köretet ad, levesekben pedig természetes édes ízt biztosít. Ugyanúgy pürésíthetjük, mint a burgonyát, de egy kicsit sózzuk erősebben.
  3. Zeller (gumós): karakteres ízű, mégis sokoldalú alapanyagunk. Püréként vagy krémleves formában is remekül pótolja a krumplit. De a gerezdekre vágott sült burgonyát is helyettesíthetjük vele. Érdemes aromás fűszerekkel ízesítenünk, úgy még finomabb.

Kapcsolódó írásaink