Kultúra

Minden hétre egy olimpikon

Így kerülhet ötkarikás étel az asztalra

Az Így főznek-sorozat kilencedik darabjában a szerző, Őszy-Tóth Gábriel az olimpikonok és paralimpikonok kedvenc receptjeit gyűjtötte össze. A kínálatban szerepel bélszín libamájjal és hagymalekvárral Nagy László tolmácsolásában, roston sült lazac Szilágyi Áron receptje szerint és zöldborsómártással meglocsolt steak is, amely Cseh László kedvence. Az édesszájúaknak jó hír, hogy egy desszertmelléklet is helyet kapott a kötetben.

így... könyv lead
Kovács „Kokó” István és Kökény Beatrix az Így főznek az olimpikonok és paralimpikonok című könyv bemutatóján. MH Fotó: Csudai Sándor

Az Így főznek az olimpikonok és paralimpikonok című kötet megjelenése egy 2001-ben indult projekt aktuális állomását jelenti. A sorozat első darabja Így főz a tisztelt ház címmel jelent meg, amelyben az országház politikusait kérték föl: mutassák be kedvenc ételük receptjét a nagyérdeműnek. Ezt követte a borászok által leginkább preferált ínyencségek gyűjteménye, majd a könnyen és gyorsan elkészíthető borkorcsolya-recepteket mazsolázó összeállítás. Három évvel ezelőtt látott napvilágot az Így főznek a celebek (a szóhasználat ez esetben valódi hírességeket, többek között sportolókat és Kossuth-díjas művészeket takar), 2013-ban pedig a legkedveltebb sütemények elkészítési metódusai kerültek górcső alá. A tavalyi esztendő a kézilabdázók kedvenceinek volt szentelve. Az idén három könyv is elkészült, az első a polgármesterek étkezési szokásait állította fókuszba, a második az Így főz Magyarország című kötet volt, decemberre pedig napvilágot látott a sorozat legújabb darabja is, amelyben ötvenkét olimpikon és paralimpikon mesél egy kicsit magáról és egy kicsit többet az ételekről. A szerző, Őszy-Tóth Gábriel elmondta: sem most, sem a korábbi esetekben nem volt elvárás, hogy valaki tudjon főzni-sütni, ha mégis, az már igazi hab volt a tortán. Elsődleges szempontként azonban csak annyit határoztak meg, hogy a felkért szereplő szeressen enni.

A felkérés metódusáról Őszy-Tóth Gábriel úgy nyilatkozott: első körben készítettek egy listát a még élő és elérhető olimpiai bajnokokról (ami egy elég nagy merítés volt, tette hozzá). Azok receptjei találhatók meg a könyvben, akik szívesen igent mondtak a megkeresésre. Hozzátette: ha igény mutatkozik rá, jövőre talán egy második kötet is készül ezzel a tematikával, hiszen „hála Istennek, bővelkedünk az olimpikonokban”.

A kötetben szereplő néhány szereplő, a teljesség igénye nélkül: Bendek Tibor, Berki Krisztián, Cseh László, Drávucz Rita, Dunai Antal, Erdei Zsolt, Görbicz Anita, Imre Géza, Kammerer Zoltán, Kovács István Kokó, Kökény Beatrix, Nagy László, Sors Tamás, Szilágyi Áron, Varga Dániel.