Krónika
Több mint százféle halétel várja a látogatókat
Február második hétvégéjén rendezik a IV. Budapesti Halfesztivált
Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás 5,2 kg, ami ötöde az uniós átlagnak. A magyarok 8,2 százaléka soha, közel 11,1 százaléka pedig évente csupán egyszer eszik halat vagy abból készült ételt. A heti rendszerességgel halat fogyasztók aránya 12,6 százalék, míg 31,6 százalékuk évente csak néhány alkalommal eszik halat. A kormányzat Kapj rá! címmel indított kampányt a halfogyasztás népszerűsítésére.
Új helyszínen tartják idén a halfesztivált, a Milleránis parkban több mint 200 kiállító számos különlegességgel készül a rendezvényre, amelyen figyelmet kap a szürkeharcsa, a magyar vizek legnagyobb hala. A szervezők ígérete szerint a gasztrofesztiválon minden halból készül, még a kolbász is.
A nemzetközi konyha számos remekét is felvonultatja a program, így szusit, pad thai tésztát, orosz kaviárt, francia hallevest, olasz branzinót (tengeri süllőt), afrikai tüdős harcsa szalámit vagy fish & chipset is lehet majd kóstolni.
A gasztronómiai kínálat mellett halászléfőző versennyel, a legkiemelkedőbb magyar séfek halpárbajával, interaktív horgászfaluval, élőhal bemutatóval, gyerekprogramokkal és könnyűzenei koncertekkel várják az érdeklődőket. Színpadra lép mások mellett Caramel, az Irigy Hónaljmirigy, Dobrády Ákos, a 100 Folk Celsius és a Beatrice is.
A szervezők szándéka, hogy népszerűsítsék a magyar halak fogyasztást, erősítsék a magyar gasztronómiában a hal szerepét és hangsúlyozzák egészségmegőrző hatását. A rendezvényhez idén is csatlakoznak Magyarország kiemelkedő halas szakmai szervezetei, halgazdaságai.
Necz István, a halfesztivál főszervezője kiemelte: a rendezvénnyel szeretnék ráébreszteni a látogatókat a Duna természeti értékei és a víz tisztasága védelmének fontosságára is.
