Krónika
Váratlan hatással lehet a mogyoró az emberek agyára
A természet ismét meglepett minket

A tanulmány fókuszában a héjában pörkölt, sótlan földimogyoró állt. A kutatók megjegyzik, hogy gazdag rostokban, zsírokban és fehérjékben, de ami különös volt az az L-arginin tartalom magas értékei. Ez az anyag részt vesz a nitrogén-monoxid termelésében, amely vegyület elősegíti az értágulatot és fenntartja a normális véráramlást.
Továbbá a földimogyoró héja számos bioaktív vegyületet tartalmaz, köztük a resveratrolt, ami egy antioxidáns. Írták a The Independent által közölt tanulmányban.
A tanulmányban 31-75 év közötti emberek vettek részt. A kísérlet két fázisra oszlott. Az első négy hónapban a résztvevők napi 60 gramm földimogyorót ettek. Ezt egy két hónapos időszak követte, amely alatt teljesen kiiktatták a terméket az étrendjükből.
Az eredmények az agyi véráramlás 3,6 százalékos növekedését mutatták. Ezenkívül a résztvevők javuló memóriát és enyhe vérnyomáscsökkenést tapasztaltak.
A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy a földimogyoró szervezetre gyakorolt hatásának mechanizmusa továbbra sem teljesen tisztázott. A résztvevők a megnövekedett kalóriabevitel ellenére sem tapasztaltak súlygyarapodást.
