Gasztro

Olcsó és finom ez a hal, de egészséges is?

Semleges íze miatt remekül felveszi a fűszerek ízét

A tilápia az egyik legvitatottabb hal a piacon – sokan kerülik, mások viszont pont a semleges íze miatt szeretik. De tényleg egészséges választás, vagy inkább keressünk más halat?

Olcsó és finom ez a hal, de egészséges is?
A tilápia édesvízi halfajta, amely eredetileg Afrikából származik
Fotó: AFP/Bangkok Post/Apichart Jinakul

Mikor egészségesebben próbálunk étkezni, a hal szinte mindig felkerül a listára. És jogosan: a hal az egyik legtápanyagdúsabb étel, amit fogyaszthatunk – csökkenti a szívbetegségek kockázatát, javítja az agyi funkciókat, és még a hangulatunkra is jó hatással van. De nem minden hal egyforma. A tilápia az egyik legolcsóbb és legkönnyebben beszerezhető halfajta, mégis rengeteg kérdés merül fel vele kapcsolatban. Érdemes-e fogyasztani? Milyen tápanyagokat tartalmaz? És honnan származik az, amit a boltokban találunk? Összeszedtük a legfontosabb információkat.

Milyen hal a tilápia?

A tilápia édesvízi hal, amely eredetileg Afrikából és a Közel-Keletről származik, de mára világszerte tenyésztik. Gyorsan növekszik, könnyen tartható, és viszonylag olcsón előállítható – ezért vált az egyik legnépszerűbb tenyésztett halfajtává. Semleges, enyhe íze miatt sokan választják, akik nem szeretik az erős halas ízt.

Tápanyagtartalom: mik a számok?

A tilápia alacsony kalóriatartalmú, mégis fehérjében gazdag hal. Egy 100 grammos adag körülbelül 26 gramm fehérjét tartalmaz, miközben a zsírtartalma alacsony. Gazdag B12-vitaminban, niacinban és foszforban is, amelyek fontosak az energiatermeléshez és az idegrendszer működéséhez.

De van egy fontos különbség a tilápia és más, népszerűbb halfajták – például a lazac – között: az omega-3 és omega-6 zsírsavak aránya.

Az omega-3 és omega-6 kérdése

Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak, és kulcsszerepet játszanak a szív- és érrendszer egészségében. A tilápia azonban viszonylag kevés omega-3-at tartalmaz – körülbelül tizedannyit, mint a lazac. Ehelyett magasabb az omega-6 zsírsav tartalma, amely nagy mennyiségben fogyasztva gyulladást okozhat a szervezetben.

Ez nem jelenti azt, hogy a tilápia rossz választás, de ha kifejezetten az omega-3 miatt eszünk halat, érdemes más fajtákat is beépíteni az étrendünkbe, mint a lazac, makréla, szardínia vagy pisztráng.

Honnan származik a tilápia?

A legtöbb tilápia, amit a boltokban találunk, tenyésztett hal. A legnagyobb termelők Kína, Indonézia és Egyiptom. A tenyésztési körülmények változóak lehetnek – vannak felelős gazdálkodók, de sajnos olyan helyek is, ahol a víz minősége vagy a takarmány nem megfelelő.

Érdemes odafigyelni a származási helyre, és ha tehetjük, válasszunk olyan tilápiát, amely fenntartható tenyészetekből származik. Az Egyesült Államokban és Kanadában tenyésztett tilápia általában jobb minőségű, mint a kínai.

Kinek ajánljuk?

A tilápia tökéletes választás lehet azoknak, akik:

  • Nem szeretik az erős halas ízt.
  • Alacsony kalóriatartalmú, fehérjében gazdag ételt keresnek.
  • Költséghatékony megoldást szeretnének.
  • Kezdők a halfogyasztásban.

Hogyan készítsük el?

A tilápia semleges íze miatt remekül felveszi a fűszerek ízét. Grillezhetjük, süthetjük, párolhatjuk. Citromos-fokhagymás pácban, ázsiai fűszerekkel vagy mediterrán stílusban egyaránt finom.

A tilápia nem rossz választás – egyszerűen más, mint a zsírosabb, omega-3-ban gazdagabb halfajták. Ha változatosan étkezünk, és különböző halfajtákat fogyasztunk, a tilápia is helyet kaphat az étrendünkben. A lényeg, hogy figyeljünk a származási helyre, és ne csak erre a halfajtára támaszkodjunk, ha az omega-3 bevitelünket szeretnénk növelni - írta meg a Mindmegette.

Kapcsolódó írásaink