Egészség
Allergológus megnevezte a méz biztonságos napi adagját
Az igazi mézallergia ritka, de a tünetei személyenként eltérőek

A szakember szerint a méz előnyei az összetételéből fakadnak: fruktóz, glükóz, vitaminok (C, K, B-vitaminok), polifenolok és ásványi anyagok. Ez antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal ruházza fel. Naponta két evőkanál elegendő az immunitás támogatásához.
A gyorsan emészthető szénhidrátok nagy mennyisége miatt azonban a méz nemkívánatos lehet a cukorbetegek, az elhízás és más anyagcserezavarokban szenvedők számára – hangsúlyozta.
Az igazi mézallergia ritka, de a tünetei személyenként eltérőek. Ilyenek lehetnek bőrreakciók (csalánkiütés), orrfolyás, angioödéma, és ritka esetekben anafilaxiás sokk. Köhögés, emésztési zavarok, fejfájás és szédülés is előfordulhat.
Az orvos egy fontos részletre mutatott rá: a különböző mézfajták eltérő reakciókat válthatnak ki az egyes növények pollenje miatt. Az allergológus magyarázta, hogy valaki biztonságosan fogyaszthat hajdinamézet, de súlyos reakciója lehet a hársmézre. Egy egyszerű túladagolás is kiválthat allergiás reakciót, számol be a Sports.kz.
