Egészség

Halak, amiket nem szabad naponta enni

Mindenki azt hitte, egészséges

Egyes halfajták a szokásosnál magasabb szinten tartalmaznak toxinokat, és ezt fontos figyelembe venni, amikor megpróbáljuk a tenger gyümölcseit rendszeresen beilleszteni az étrendünkbe.

Halak, amiket nem szabad naponta enni
Képünk illusztráció
Fotó: foodcollection via AFP/Alain Caste

Milyen halfajták lehetnek veszélyesek?

Egy táplálkozási szakértő az RT-nek elmondta, hogy a tápláléklánc csúcsán álló fajok a leginkább kiszolgáltatottak a szennyezésnek és a szennyeződésnek. Ide tartoznak a nagyobb ragadozók, mint például:

- tonhal;

- csuka;

- egyéb nagy tengeri és édesvízi ragadozó fajok.

„Nehézfémeket és radioaktív anyagokat halmoznak fel” – magyarázta az orvos.

Idővel a mérgező anyagok károsítani kezdik a veséket és a májat. Súlyos esetekben a higany érrendszeri görcsöket okoz, és akut veseelégtelenséghez vezet.

Tényleg nincs biztonságos hal?

A vadon fogott halak számának csökkenése miatt számos értékes fajt ma már gazdaságokból szereznek be. Mukhina szerint az ilyen halak – például a pisztráng – jellemzően tisztább összetételűek, mivel kontroll alatt tartják őket, és nincs idejük nehéz anyagok felhalmozására. Tehát nem kell félni a tenger gyümölcseitől.

Mennyi halat lehet enni egy nap?

A szakértők általában heti 2-3 alkalommal 200 gramm hal fogyasztását javasolják, de a kis és közepes méretű halak, mint például a hering, szardínia, szardella, kapelán, illatos hal és az ezüstkárász naponta is fogyaszthatók. A ragadozó halakat a biztonság kedvéért hetente kétszer kell fogyasztani.

A mérgezés kockázata gyakrabban összefügg a halak tárolásának módjával, mint a hal fajtájával. Például, ha a halat változatlan jégen tárolják, az kórokozó mikroflóra forrásává válik. Ellenkező esetben a minőség miatt nincs miért aggódni.

„A parazita halak rendkívül ritkák. Mivel a piacra kerülő halak minőségellenőrzésen esnek át” – vonta le a következtetést az orvos, számol be a Sports.kz.

Kapcsolódó írásaink