Egészség

Öt trükk, hogy kevesebb sót fogyasszunk

A szakértők által ajánlott norma egy teáskanálnyi

Valahányszor szóba kerül, hogy csökkenteni kell a só mennyiségét az étrendben, sokan unalmas és íztelen ételekre gondolnak.

Öt trükk, hogy kevesebb sót fogyasszunk
A só az immunrendszert erősíti
Fotó: NorthFoto

A só étrendben való oroszlánrésze a feldolgozott termékekre jut – ez a napi sófogyasztás 75%-a.

A szakértők által ajánlott normák szerint ez legfeljebb 6 gramm naponta, ami körülbelül egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Ugyanakkor számos kutatás szerint sokan legalább 8,4 grammot fogyasztanak naponta, sokan pedig ennél is többet. A sófelesleg pedig duzzanatot és magas vérnyomást okoz. Ez növeli a stroke és a szívroham kockázatát, és a sót gyakran összekapcsolják a gyomorrákkal is. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a túlzott sófogyasztás következményei rejtve maradnak - írja az Аif.ru.

Sokak számára a sófogyasztás csökkentése egyenlő a táplálkozás minőségének romlásával. Azonban lehet a sófogyasztást a szükséges mennyiségre csökkenteni anélkül, hogy rontanánk az étvágyunkat.

„Néhány egyszerű cserével és kis változtatásokkal az ételek elkészítésében és fűszerezésében könnyen csökkenthető a sófogyasztás, miközben továbbra is élvezhetjük az ízletes és laktató ételeket” – mondják a tudósok.

A fűszerek segítenek

Az egyik trükk a fűszerek hozzáadása. Segítenek pótolni az ételek ízét. Ráadásul a fűszerek egészségre jótékony hatással bírnak. A fűszerek, gyógynövények és olyan összetevők, mint a paradicsom, az erjesztett termékek és a gombák, teljessé teszik az ételek ízét.

A kutatások azt is kimutatták, hogy egyes gyógynövények és fűszerek mérsékelt használatával csökkenthető a vérnyomás és stabilizálható a vércukorszint. Például a kurkuma és a kömény gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A fokhagyma pedig segít csökkenteni a rossz koleszterinszintet, a fahéj pedig hasonlóan hat a vércukorszintre.

Sócsere

Megpróbálhatunk olyan trükköt is, hogy áttérünk alacsony nátriumtartalmú sóra. Pontosan ez az az elem, amely emeli a vérnyomást.

Óvatosabban a gabonapelyhekkel

Sok ilyen termék rejtett sót tartalmazhat. A száraz reggelikben gyakran sok a cukor és a só is, ami ízletesebbé teszi őket. Kis mennyiségű cukor és só nem ártalmas, ha teljes kiőrlésű termékeket választunk, mint például korpa, zab, őrölt búza. De ezeket mind sokáig kell főzni.

„A teljes kiőrlésű termékek, például bab, lencse, gabonafélék és zöldségek alapján összeállított ételek lehetővé teszik, hogy ön szabályozza az ízeket és a fűszereket” – figyelmeztetnek a szakértők.

Növelje a káliumszintet

Érdemes több zöldséget és gyümölcsöt beépíteni az étrendbe, ami csökkenti a só csökkentésének negatív hatását. Kutatások kimutatták, hogy a nátrium és a kálium ásványi anyag aránya döntő jelentőségű lehet a sószint csökkentésében.

Mivel a kálium a nátrium antagonista, és több káliumtartalmú termék segít eltávolítani a felesleges nátriumot a szervezetből. A káliumban gazdag ételek közé tartoznak a hal, a burgonya, a banán, a spenót, a szilva, a joghurt, a bab és a paradicsom. Érdemes úgy összeállítani a menüt, hogy a tányér felét zöldségek töltsék ki, és naponta legalább két adag gyümölcs kiegészítse őket.

Használjunk önteteket

Kísérletezzünk öntetekkel, például balzsamecettel, citromlével, joghurttal, tahinival, amelyek érdekes ízt adnak az elkészült ételnek, és élvezetet nyújtanak az érdekes termékekből. Ennek eredményeként a receptorok könnyebben alkalmazkodnak a sócsökkentéshez.

Kapcsolódó írásaink