Gazdaság
Kitűnő termést várnak az idén a borászok
Ha nem is lesz annyi bor, mint a tavalyi szüret után, de a szeptemberi kedvező időjárás ellensúlyozta a nyári esős időszakot

A cukorfok intenzíven emelkedik, a savtartalom pedig csökken (Fotó: MH)
A „szomorkás nyár után mosolygós szeptember” köszöntött a borászokra – nyilatkozta lapunknak a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke. Légli Ottó utalt arra, hogy a tavaszi fagyok után a nyáron jégesők okoztak károkat, viszont a nyár derekán látott szőlőminőségi állapotokon sokat javít a szeptemberi napos, meleg, száraz időjárás, így szép borok lesznek. Mennyiségben viszont nem érik el a tavalyi szintet. A balatonboglári borász elmondta: pár napja zenitet, rizlingszilvánit, pinot blanc fajtákat szüretelnek, e héten kezdik meg a sauvignon blanc és a pinot noir szedését, következik majd a chardonnay, szürkebarát, októberben pedig az olaszrizling, a cabernet fajták és a merlot. Légli jelezte: országosan is jól haladnak a szüreti munkálatokkal. A HNT az idei szőlőtermés volumenét országosan 385 ezer tonnára becsüli. Ez hetven százalékos lékinyerési aránnyal kalkulálva 2,7 millió hektoliter seprős újbornak felel meg.
Kisebb mennyiségű, de kitűnő borok készülnek majd a Balaton északi partján az idén – mondta a Magyar Hírlapnak ifjabb Figula Mihály. A balatonfüredi borász negyvenszázalékos terméskieséssel számol a fagyok és a jégesők miatt, de szerinte ami megmaradt a szőlőkben, az egészen magas minőséget hordoz, persze, ehhez az átlagosnál több eső után szép, napsütéses őszre van szükség. Az illatos fehér fajták, a cserszegi fűszeres, az Irsai Olivér, a muskotály, a zenit szüretelése után már a szürkebarát, a chardonnay és a sauvignon blanc szedését kell megkezdeni a napokban. Figula felhívta a figyelmet arra, hogy a cukorfok intenzíven emelkedik, a savtartalom pedig csökken, tehát az optimális egyensúly most áll fenn a szüretre. Szerinte a magyar minőségi borászat jövőjét segítik az olaszrizling és a furmint előtt álló világpiaci lehetőségek. Figula, aki idén az egyik legrangosabb nemzetközi borversenyen, a bordeaux-i Challenge du Vinen egy olaszrizlingjével aranyérmet szerzett, hangsúlyozta: a kiváló talaj és a klíma miatt az ország magas színvonalú szőlőtermő területein világszinten is kiemelkedő minőségű borokat lehet alkotni. Az olaszrizling szüretelését szeptember végén kezdik el.
A tokaji Szepsy-birtokon a hét végén indult el a szüret, a sárga muskotály szedésével. Szepsy István, akinek a családja az 1500-as évektől termel bort Tokajban, a Magyar Hírlapnak elárulta: bár a jégesők, esők kárt is okoztak, ám a sok csapadék jót is tett, nem látott még olyan szép növekedést, mint a májusi telepítésű furmintjánál, ahol már háromméteres a hajtás. Egy hónap múlva indul az aszúszüret, amely decemberig tart, ugyanis nem veszik le októberben az egész fürtöt, hanem rajta hagyják azokat a szemeket, amelyek „még nem készültek el”, s ha nincs kemény fagy, akkor azok még tudnak fejlődni. A furmintot, a hárslevelűt október közepén szüretelik. Szepsy szerint „majdnem biztos, hogy jó évjárat lesz”. A szőlő savtartalma ugyanis megfelelő, telt ízű, még dinamikusan fejlődik. Megjegyezte: hatalmas a kereslet a furmint iránt Angliában, Svédországban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Dél-Afrikában, ezért Tokajon ezt a fajtát telepítik. Szepsy aláhúzta: a modern furmint ötvözi a fehér fajták előnyeit, például a chenin blanc gyümölcsösségét, a rajnai rizling savait, ásványosságát is, de még a „kelleme és az eleganciája” fejleszthető. Egyébként az idén mintegy háromszázötvenezer mázsa szőlőt szüretelhetnek le a termelők az 5,5 ezer hektáros tokaji borvidéken, és ez jó közepes termésnek felel meg.
Bock József jó idei évjáratra számít. A villányi borász lapunknak elmondta: a térség nyugati részén voltak ugyan fagyok, de a szőlő jól reprodukálódott, így minőségben hasonló évjárat lehet, mint a tavalyi. A gazdák többsége szeptember elején már szüretelt kékoportót, a pinot noir szedését pedig ezen a hét végén kezdték meg. Bock szerint az a fontos, hogy ne legyen eső az elkövetkezendő hetekben. A villányi szüret október végén zárul a cabernet sauvignon szedésével.
A tavalyinál nagyobb mennyiségű és jobb minőségű szőlőre számítanak a Szekszárdi borvidéken, ahol a korai fajták, illetve a rozé bornak szánt szőlő szedésével augusztus végén kezdődött el a szüret. A korai érésű szőlőfajták – a cserszegi fűszeres, az Irsai Olivér – jó minőségű termést hoztak. A rozénak szedett pinot noir és zweigelt cukortartalma ugyan alacsonyabb volt a vártnál, de a szőlő zamatos, jó bor készülhet belőle.
A Soproni borvidéken a tavaszi fagyok, illetve a lisztharmatfertőzések ellenére – amit a csapadékos nyár eleji időjárás okozott –, bíznak a jó évjáratban. A kékfrankosból ugyan kevesebb termés várható, de szépek a fürtök. A pannonhalmi borvidéken a tavalyi rekord, huszonhétezer mázsánál mintegy tíz százalékkal kevesebb termésre, és egy erős közepes évjáratra számítanak. A Pannonhalmi Apátsági Pincészetben pár napja kezdődött meg a szüret, a sauvignon blanc szedésével.