Életmód
Folyadék a joghurt felszínén - normális vagy a romlás jele?
A romlott joghurt jelei

Miért alakul ki?
Dr. Brian Quoc Le PhD elmagyarázta, hogy a tej két fő típusú fehérjét tartalmaz: a tejsavót és a kazeint. Amikor a tejet joghurttá erjesztik, a kazeinfehérje összecsomósodik, sűrű joghurtot képezve. Eközben a tejsavófehérje folyékony formában marad.
Idővel ez a folyadék a pohár tetejére emelkedik, mert kevésbé sűrű, mint a szilárd joghurt.
Nem kell kidobni a tejsavót, mivel egészséges, és kulcsfontosságú része annak, ami a joghurtot ilyen erőteljes nassolnivalóvá teszi.
A tejsavófehérje teljes értékű fehérje, ami azt jelenti, hogy mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyeket a szervezet nem tud önmagában előállítani. Emellett kiváló kalcium-, probiotikum- és vitaminforrás.
Minden joghurtban előfordul tejsavó?
A folyadék szétválása minden joghurtnál előfordulhat, de a tetején lévő folyadék mennyisége a joghurt típusától függően változik.
A görög joghurtot leszűrik, hogy eltávolítsák a felesleges savót, így jellemzően kevesebb folyadékot tartalmaz, mint a hagyományos joghurt, amelyet nem szűrnek le.
A kókusz- vagy mandulatejből készült növényi alapú joghurtok esetében is előfordulhat némi folyadékkiválás. Ez a folyadék nem savó – többnyire víz, és biztonságosan keverhető is.
Hogyan lehet megállapítani, hogy a joghurt megromlott-e
Van néhány fontos jel, amire figyelni kell, hogy megállapítsuk, megromlott-e a joghurtunk:
- avas szag - a friss joghurt enyhe, savanykás aromájú. Ha kellemetlen szagot érez, dobja ki.
- szokatlan szín - a joghurtnak szokásos fehér színűnek kell lennie (vagy bármilyen más színűnek, ha aromákat tartalmaz). Bármilyen rózsaszín, sárga vagy zöld árnyalat penész- vagy baktériumszaporodásra utalhat.
- csomós állagú - a biztonságos joghurtnak sűrűnek és krémes állagúnak kell lennie
- savanyú íz - a romlott joghurt rendkívül savanyú ízű lesz
- lejárati dátum - mindig ellenőrizze a csomagoláson található dátumot.