Életmód
Három egyszerű módszer a demencia kockázatának csökkentésére
Változás és odafigyelés

1. Táplálkozás
Kutatások kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akik kalóriáik nagy részét szénhidrátokból fedezik, 89%-kal nagyobb a valószínűsége a demencia kialakulásának, mint azoknál, akiknek az étrendje zsírokon alapul. Ez utóbbiak ezzel szemben 44%-kal csökkentik a betegség valószínűségét. Ez a vércukorszintnek köszönhető: az éles ingadozások negatívan befolyásolják az agy egészségét. Az egészséges zsírokban és rostokban gazdag, kiegyensúlyozott étrend segít fenntartani mind a mentális, mind az általános fizikai egészséget.
2. Vitaminok
A szervezetnek olyan anyagokra van szüksége, amelyeket nehéz elegendő mennyiségben előállítani pusztán az élelmiszerekből. Ez különösen igaz a D-vitaminra, amelynek hiánya a kognitív zavarok fokozott kockázatával jár. Hasznosak még a B-vitaminok (különösen a B6, B9 és B12), valamint az omega-3 és omega-6 zsírsavak, amelyek támogatják az idegrendszer egészségét.
3. Fizikai aktivitás
A rendszeres testmozgás csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Kezdhetjük mérsékelt gyaloglással, majd fokozatosan hozzáadhatunk futáshoz, úszáshoz, kerékpározáshoz vagy állóképességi gyakorlatokhoz. Már a kismértékű, de állandó aktivitás is pozitív hatással van az agyi keringésre és lelassítja a neurodegeneratív folyamatokat - írta meg a Gismeteo.