Életmód
Öt természetes édesítőszer
Nem fogja megemelni a vércukorszintet

Természetesen ennek a cukornak a nagy részét véletlenül fogyasztjuk el. Gyakran a szemünk elől rejtve vannak. Kutatások szerint az élelmiszerboltokban árusított csomagolt élelmiszerek és italok 60-80%-a tartalmaz hozzáadott cukrot. És ez nem csak a nyilvánvalóan „édes” ételekben van így, mint a sütemények, torták és csokoládék; még az úgynevezett sós ételekben, mint a mártogatósok, szószok és levesek is gyakran burkoltan valamilyen formában cukrot tartalmaznak. Gondoljunk csak a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupra, a gyümölcslére és az aszpartámra. A cukor annyira mindenütt jelen van az élelmiszereinkben, hogy alattomosan bekúszik az étrendünkbe, és függőséget okoz.
Szerencsére van néhány dolog, amit tehetünk a fogyasztás csökkentése érdekében. Először is, tanuljuk meg elolvasni az összetevők címkéit, és ne feledjük, hogy minden, ami „-óz”-ra végződik, általában a cukor egy formája – azaz glükóz és szacharóz. Ezután kerülje a feldolgozott élelmiszereket, amennyire csak lehetséges. Végül pedig keressen olyan fehércukor-helyettesítőket, amelyek nem okozzák a vércukorszint emelkedést.
Ez utóbbi nem is olyan nehéz, mint amilyennek hangzik. Sok természetes édesítőszer nem rendelkezik a hagyományos fehér cukor glükózszint-emelést elősegítő tulajdonságaival. Itt felsoroltunk néhány kedvencet a glikémiás indexükkel (GI) együtt – azaz a vércukorszint emelkedésének sebességével 0-tól 100-ig terjedő skálán, ahol a 100 a tiszta glükózt jelenti. Végül is néha szükség van egy kis édességre. Az élet rövid – és az élet alkalmankénti jutalom nélkül egyáltalán nem lenne szórakoztató.
Lássuk azt az 5 természetes édesítőszert, amely nem emeli meg a glükózszintet:
1. Agave szirup (GI 15)
Az agave szirup egy természetes édesítőszer, amelyet az agáve növény nedvéből vonnak ki, amelyből a tequilát is készítik. Az agáve folyékony állagú és édes ízű a fruktózkoncentrációjának köszönhetően, de glikémiás indexe háromszor alacsonyabb, mint a fehér cukoré (GI 15). Könnyen használható italokban, desszertekben, öntetekben és más, egy kis édességet igénylő ételekben.
2. Méz (GI 55)
Bár a vegánok talán nem szeretnék, hogy nyersen fogyasszák, a méz nagyszerű cukorhelyettesítő. Mérsékelt glikémiás indexével (GI 55) és jellegzetes ízével tökéletes kiegészítője az egészséges reggeliknek és nassolnivalóknak. A legtöbb méz – különösen a manuka méz – gyógyhatású is, és a torokfájás csillapításától a sebek gyógyításáig mindenre felhasználható.
3. Kókuszcukor (GI 35)
A kókuszcukor a kókuszvirág nedvéből nyert természetes édesítőszer. Kevésbé finomított, mint a fehér nádcukor, és meglehetősen alacsony a glikémiás indexe (GI 35), így ésszerű alternatíva a sóvárgás csillapítására. Jelentős mennyiségű inulint is tartalmaz, amely egy emésztésre jótékony prebiotikus rost. Egyedi, édes, karamellizált íze pedig nélkülözhetetlen részévé teszi a kulináris repertoárnak, különösen a cukrászatban.
4. Szerzetesgyümölcs (GI 0)
A szerzetesgyümölcs 250-szer édesebb, mint a nádcukor, mégis nem tartalmaz kalóriát vagy szénhidrátot. A szerzetesgyümölcs növény terméséből származó, ez a természetes édesítőszer mogrosidokat tartalmaz, amelyek nem emelik a vércukorszintet – nem tartalmaz glükózt vagy fruktózt. Így a szerzetesgyümölcscukor glikémiás indexe 0, ami azt jelenti, hogy nem emeli a vércukorszintet.
5. Datolyaszirup (GI 47)
A datolya olyan, mint a természet édessége, édes, karamellás ízzel. De az édes hatásai ellenére a gyümölcs glikémiás indexe körülbelül 47, ami kevesebb, mint a fele a hagyományos cukornak. Ugyanez vonatkozik a datolyaszirupra is, amely esszenciális ásványi anyagokat, például káliumot, magnéziumot és vasat, valamint antioxidánsokat és rostot tartalmaz.