Kacsoh DánielÓda a baloldalhoz

Álláspont. Beismeréssel felérő kiáltványt, szinte ódát tett közzé tegnap a pártja lelkét már korábban elvevő, egyesek szerint eladó Vona elnök úr

Kacsoh Dániel – 2017.10.07. 00:36 –

A pátoszosnak szánt szózat címe: Tisztelt baloldali Honfitársaim! Szép kis fordulat ez, nem sokkal a holokauszt-emlékmű meg-gyalázása és az uniós zászló nyílt színi elégetése után. Persze, a gárdamellény helyett immár a kiscica az új vizuális kellék az egykor a Betyársereggel és hasonszőrű militáns, félillegális szervezetekkel cimboráló pártvezérnél, meg hát nemrég éppen egy liberális elitklub zárt ajtaja mögött magyarázta a genderbizonyítványt. Szóval, kezdjük már szokni, ahogy Kálmán Olga is hamar idomult a Simicska-tévéhez, és viszont. Ám ahhoz mégiscsak kell némi bőrvastagság az arcon, hogy éppen a kistelepüléseken masírozgató alakulatok rettegett szervezője ígérjen rögeszmés háborúskodás helyett nyugalmat, továbbá a józan ész uralmát.

Ami a beismerést illeti: kissé ködös, de persze értjük, mire gondol, amikor azt írja, hogy „történelmi szövetségre van szükségünk a választási győzelemhez, és utána ugyanerre a történelmi szövetségre van szükségünk az ország felemeléséhez is”. Nyilván arról lehet szó, hogy e „történelmi szövetség” jegyében megalakítanák a Jobbik–DK-kabinetet. Erre, látva a felméréseket vagy akár a kormányzati munkával való elégedettséget, aligha kerülhet sor, mégis elgondolkodtató, milyen alapon váltogatja barátait mostanság ez a kaméleon-formáció. Tegnap Tyirityán Zsolt, ma Gyurcsány Ferenc. Hogy is mondta a bukott miniszterelnök? Böszmeség ez a javából.

Eközben a Jobbik idomul a balos divathoz is, nevezetesen a különböző hivatalok és hatóságok lefideszezésének gyakorlatához. Kétségtelenül könnyebb megoldás ez, mint megfelelni a törvényeknek, egyértelműen tisztázni az új támogatótól származó anyagi és egyéb juttatásokat. Ezúttal az Állami Számvevőszék a soros, és mellette persze az örök mumus, az ügyészség. Előbbi szervezet ugyanis hiába próbálta elvégezni a szokásos, minden pártot érintő pénzügyi ellenőrzését, kaméleonék illetékese éppen szabin volt, nem tudta fogadni a hivatalosságokat. Szóval, ez nettó üldözés és diktatúra, halljuk a jobbikos kórust. Meg is van tehát a beosztás: Gyurcsányék kormányon levadásznák a bírákat, Vonáék meg a számvevőket. Tiszta sor. Miután éppen a napokban közösen hoztak tető alá egy egészségügyi programot, korábban pedig támogatták a Soros-féle NGO-kat a kormánnyal szemben, s persze a CEU-t védő alkotmánybírósági beadványt is aláírták, igazából kár lenne csodálkozni. Minden megy a maga útján, nincs már értékrend vagy ideológia, csak nettó kormányellenesség. Ez a valódi program, a többi meg a körítés.

Szóval Vona most csupán szavakba öntötte, papírra vetette, amit eddig is csinált. Ugyanakkor nem elhanyagolható szempont, hogy Botka László bukásával, a szocialisták megroggyanásával „felszabadult” néhány potenciális szavazó, rájuk kell hát menni azonnal. És a Jobbik elnöke szerint – mint fogalmaz – neki mindegy, hogy fiatal vagy öreg, balos vagy jobbos, mindenkinek ajánlja magát. Egyetlen apróságot azért nem emel ki, mégpedig azt a nem elhanyagolható körülményt, hogy például a Századvég legújabb felmérése szerint a tíz százalékot sem éri el pártja támogatottsága. Az immár ügyészségi nyomozás alá is vont csapat részéről így igen bátor dolog magát kormányváltó erőként aposztrofálni.

Történelmi tény, bár erre ma vajmi kevés esély van, hogy ekkora bázissal is került már az ország élére vezetés. Az „újjobbikos” logika mentén pedig mindegy, melyik szélsőséget tekintik esetleg előképnek Vonáék.