Az atomfegyverek ellen felszólaló civil szervezet kapta a Nobel-békedíjat

Az ICAN 2010 óta küzd a nukleáris fegyverkezés ellen

MH – 2017.10.06. 11:21 –

Az atomfegyverek betiltásáért küzdő nemzetközi civil szervezet, az ICAN kapja idén a Nobel-békedíjat - jelentette be pénteken Oslóban a norvég Nobel-bizottság elnöke, Berit Reiss-Andersen.

Az ICAN 2010 óta több civil szervezettel és nemzetközi szolgálattal együttműködve küzd az atomfegyverek ellen. A szervezet álláspontja szerint a nukleáris energia bármilyen hadi célú felhasználása beláthatatlan humanitárius következményekkel járna, így arra buzdítja a világ országait, hogy minél szélesebb körben álljanak ki az atomfegyverek ellen. 2011-ben a Nemzetközi Vöröskereszttel és a Vörös Félholddal kötöttek együttműködési megállapodást – a Vöröskereszt számára így az egyik legfontosabb célkitűzéssé a nukleáris lefegyverzés vált. A fegyverkezés okozta humanitárius problémák súlyosságára hívta fel a figyelmet 2012 májusában Svájc is – ennek, és az ICAN munkájának köszönhetően további 159 ország csatlakozott a kezdeményezéshez. Számos konferencia és nemzetközi találkozó után a nukleáris fegyverek ügye végül az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé került, amely 2017-ben megszavazta az atomfegyverek tilalmáról szóló egyezményt.

Kitörő örömmel fogadták a díjat

Kitörő örömmel fogadta az atomfegyverek betiltásáért küzdő nemzetközi civil kezdeményezés, az ICAN, hogy idén ők kapják a Nobel-békedíjat - derül ki a szervezet szóvivőjének pénteki reagálásából.

"Képzelheti, hogy repesünk a boldogságtól. Ez remek hír" - mondta a Reuters hírügynökségnek Daniela Varano, aki szerint a díj az atomfegyverek betiltásáért küzdők sokéves munkájának elismerése, különös tekintettel a Japánt ért atomtámadások túlélőire, a hibakusákra.
Beatrice Fihn, a szervezet igazgatója elmondta, pár perccel a bejelentés előtt felhívták, de a hivatalos bejelentésig azt hitte, csak tréfa, hogy ők kapják a Nobel-békedíjat, amit óriási megtiszteltetésnek nevezett. Mind mondta: ez üzenet az atomhatalmaknak, az ICAN pedig az elismerést arra fogja használni, hogy minél több országot rávegyen, hogy csatlakozzanak az atomfegyvertilalmi egyezményhez.

A világ számos vezetője üdvözölte az elismerés nyertesét

Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó vezetője üdvözölte, hogy egy ilyen szervezet nyerte a békedíjat, mondván: a döntés megerősíti az ő és Ronald Reagan volt amerikai elnök álláspontját, melyet az 1986-os reykjavíki csúcson képviseltek. Gorbacsov, aki maga is küzdött az atomfegyverek elterjedése ellen, azt mondta: nagyon aggódik, hogy a katonai doktrínák újra lehetővé teszik az atomfegyverek bevetését. "Egy nukleáris háborút nem lehet megnyerni, és ezért sosem szabad kirobbantani" - emlékeztetett a volt szovjet vezető a Ronald Reagannel közösen aláírt nyilatkozatra.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Twitter-üzenetben közölte: az ICAN-hez hasonlóan az EU is elkötelezett abban, hogy a világ mentesüljön a nukleáris fegyverektől.

António Guterres ENSZ-főtitkár szintén a Twitteren üdvözölte a Nobel-békedíj várományosát. "Nagyobb szükség van egy atomfegyverektől mentes világra, mint valaha" - olvasható az üzenetben.

Alessandra Vellucci ENSZ-szóvivő Genfben azt mondta, hogy a békedíj odaítélése az ICAN-nek előjele lehet annak, hogy az atomfegyverek betiltásáról szóló egyezményt több ország is ratifikálni fogja. Az ICAN dolgozta ki ugyanis az egyezményt, amelyet az ENSZ átvett.

Az egyezmény szövegét az ENSZ 193 tagállama közül 122 ország fogadta el 2017. július 7-én, s akkor lép érvényre, ha 50 ország ratifikálja. Az egyezményt 53 ország írta alá, de egyelőre csak 3 ratifikálta. Az ICAN az egyezménnyel kapcsolatosan azt közölte: büszkék arra, hogy jelentős szerepet játszottak a dokumentum kidolgozásában, amelyet minden olyan országnak alá kell írni, ami biztonságosabb világot akar.

A NATO főtitkára azonban kevésbé volt lelkes. Jens Stoltenberg azt mondta: bár a NATO céljai közösek az ICAN céljaival, az atomfegyverek betiltásáról szóló egyezménnyel nem biztos, hogy előrébb jutnak a nukleáris fegyverektől mentes világ felé, ellenkezőleg, alááshatja az leszerelésben és a fegyverek elterjedésének megakadályozásában eddig elért eredményeket.

Stoltenberg kiemelte: az ilyen típusú fegyverek ellenőrzött és kiegyensúlyozott csökkentésére van szükség, és amíg ilyen fegyverek léteznek, a NATO nukleáris katonai szövetség marad. "A NATO sajnálja, hogy a világon jelenleg nem kedvezőek a körülmények a nukleáris fegyverek leszereléséhez, amelyhez számításba kell venni a valóságot és a jelenlegi biztonsági környezetet" - tette hozzá.