Allegri négyórás meccseket vizionál

Labdarúgás. A Juventus FC edzője szerint ha minden vitás esetnél használni fogják a videobírót, felkészülhetünk arra, hogy a mostani játékidő kétszereséig is eltarthat egy mérkőzés

RR – 2017.10.03. 00:06 –

Szenvedélyes vitákat szült Olaszországban a Juventus a Serie A hetedik fordulóját záró döntetlenje az Atalanta ellen. Újfent kiderült, hogy a videobíró sem megoldás mindenre.

AtalantaVeszélyben Bernardeschi bokája Kurtic belépőjénél Bergamóban. Dybala fékez (Fotó: Reuters/Massimo Pinca)
A Juventus kedvenc „túrái” közé tartozott a bergamói kirándulás az elmúlt években. Az Atalanta 2001 februárja óta nem tud nyerni a „zebrák” ellen, az előző, 2016–2017-es idényben született döntetlen előtt a torinóiak sorozatban tizennégyszer megverték a földrajzilag nem túl távoli, tudásban ellenben messzire lévő riválisukat. A vasárnap esti mérkőzés is a fentieket támasztotta alá, a bajnok Bernardeschi, majd Higuaín góljával 2–0-s vezetést szerzett. Az Atalanta azonban még az első félidőben szépített, s újra nyílt lett a mérkőzés. Az 57. percben néhány pillanatig úgy tűnt, a Juve eldöntötte a meccset, amikor Mario Mandzukic a kapuba juttatta Paulo Dybala beadása után a labdát. Damato játékvezető azonban érvénytelenítette a gólt, miután jelzést kapott: a svájci Lichtsteiner az akció korábbi részében lekönyökölte Gomezt, az Atalanta játékosát. Később a hazaiak szereztek még egy gólt a válogatottba is meghívott Bryan Cristante bombafejesével, de korai lett volna megnyugodniuk. A Juve ugyanis a 84. percben büntetőt kapott, kezezésért. Dybala szabadrúgása után a labda a sorfalban álló Petagnáról lepattant. A bíró szerint a védő kezezett, s igazát megerősítendő megnézette a videofelvételt is. Abból megerősítést kapott, Dybala tizenegyesét ellenben Berisha kivédte.

„Ha valódi igazságosságot akarunk, akkor a VAR-t minden kritikus esetnél használni kellene. De attól tartok, hogy majd márciusban, amikor már tényleg minden pontnak jelentősége lesz, három vagy négy órát tartanak majd a meccsek, mert mi videózunk. A videobírót csak objektív helyzetekben kellene használni – leseknél, azt megállapítandó, hogy a büntetőterületen kívül vagy belül történt-e az eset, túljutott-e a labda a vonalon vagy sem –, ha már a mérlegelést igénylő eseteket is zsűriztetjük, az emberek soha nem fognak egyetérteni. Ez sport. A bíró döntse el, hogy tizenegyest ad-e, vagy nem. Ez a dolga. Különben a fontosabb meccsekre mi is bespájzolhatunk egy csomó mogyorót a tévé előtt ülve, s aztán nézhetjük éjfélig, mint az amerikaiak.”

Fontos észrevételt tett Gian Piero Gasperini, az Atalanta edzője is az esetekről: „Bizonyos helyzetekben még a videobíró megnézése után is nagyon nehéz a játékvezetőnek döntést hoznia. A szabadrúgásnál Petagna emelte a karját, s ha elérte a labda, az tizenegyes. De szerintem bármilyen rosszul is festett a lendülő kar, a vállára pattant a labda. Néhányan azt mondják, tizenegyes volt, mások pedig azt, hogy nem. A videobíró sok mindenre megoldás, de nem mindenre.”

Serie A, 7. forduló. Atalanta–Juventus 2-2. Az élcsoport: 1. Napoli 21 pont, 2. Juventus 19, 3. Internazionale 19.


A Real Madrid első hazai győzelme, Ronaldo-gól nélkül

Az Espanyol elleni hazai találkozón Isco alakította Dani Ceballos korábbi, a Deportivo Alavés ellen látott szerepét: két góljával ezúttal ő mentette meg a csapatot. Barcelona kék-fehérjei ellen megszületett a címvédő első hazai győzelme az idényben. Ugyanakkor továbbra is sok kritikát kap Cristiano Ronaldo, aki madridi pályafutása során először maradt az idénybeli első három bajnokiján szerzett gól nélkül. Sőt: a korábbi nyolc alkalomból négyszer már az első meccsén a kapuba talált, még olyanra is volt példa, hogy már a hatodik percben. Most pedig már 270 percet játszott bajnoki gól nélkül. Primera División, 7. forduló: Real Madrid–Espanyol 2–0. Az élcsoport: 1. Barcelona 21 pont, 2. Sevilla 16, 3. Valencia 15, 4. Atlético 15, 5. Real Madrid 14.
(BF)