Gyurcsány tudott a 20 százalékokról

Kormányfőként is, parlamenti képviselőként is kötelessége lett volna feljelentést tenni

MH – 2017.09.13. 15:15 –

Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök keddi dunaújvárosi lakossági fórumán többek között a politikai korrupcióról is beszélt, s egy pillanatban kijelentette, hogy "korábban" a 20 százalékos "visszakérés volt a politikai korrupció csúcsa", legalábbis ez derül ki az ECHO TV kamerái által készített felvételből. Azóta a Demokratikus Koalíció közleményt adott ki, amelyben leszögezi: az említett mondat elhangzásakor Gyurcsány Ferenc nem a saját kormányzati időszakára, hanem Kósa Lajos debreceni polgármesterre gondolt. 

Gyurcsány szó szerint a következőket mondta: “Ezek ráadásul rafinált emberek kéremszépen… Ezek az igazi nagy lopást nem úgy hajtották végre, hogy visszakértek a beruházásból 20 százalékot! Hát van ilyen is közöttük… korábban ez volt a politikai korrupció csúcsa.”

 A DK elnöke korábban is beszélt a politikusok korrupságáról. “Én voltam ennek a pártnak az elnöke. Sok helyről vándorolt oda a pénz, Európából nem nagyon… Ahonnan meg vándorolt, azt meg jobb, ha nem tudjuk.” – mondta Gyurcsány Ferenc arról: honnan vándorolt pénz az MSZP-hez az ő elnöksége idején.

A Demokratikus Koalíció elnöke 2013-ban a budapesti sajtóházban beszélgetett, ahol a moderátor arról kérdezte: az MSZP kapna-e európai pénzeket, ha egy időben lennének az országgyűlési és az európai parlamenti választások. Akkor a köztévé Híradója a kijelentés kapcsán megkereste a DK pártigazgatóját, Varju Lászlót, aki ugyanazt a kérdést kapta, mint Gyurcsány. Ő pedig megismételte Gyurcsány Ferenc szavait: „Hát, ahogy benne van a mondatban is: jobb, ha nem tudjuk”. Varju akkor hozzátette még: arról, hogy honnan vándorolt pénz az MSZP-hez annak idején, nem tud semmit, és nem is akar találgatni.

Időközben a Demokratikus Koalíció közleményben magyarázza a volt miniszterelnök szavait. E szerint “a volt miniszterelnök az elmúlt években többször, általában nevén is nevezve azzal az elfogadhatatlan, de közismertnek tekinthető korrupt magatartással száll szembe, amely miatt Debrecen volt polgármestere a város lakóitól a Mr.20% ragadványnevet kapta. Hozzátette, hogy azok, akik akkoriban beérték 20 százalékkal, azok ma már a törvény segítségével nagyipari módon lopnak. A pártelnök tehát a Fideszről beszélt.”

Gyurcsány Ferenc akkor is, és most is hivatalos személynek számít, márpedig hivatalos személyeknek kötelességa a tudomásukra jutott bűncselekményt feljelenteni.

 A Büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX., valamint a Büntető Törvénykönyvről szóló törvények ugyanis így fogalmaznak: a Be. 171.§ (2) bekezdése alapján: “A hatóság tagja és a hivatalos személy, továbbá, ha külön törvény előírja, a köztestület köteles a hatáskörében tudomására jutott bűncselekményt – ha az elkövető ismert, annak megjelölésével – feljelenteni.” Vagyis elvben minden hivatalos személynek, és minden hatóság tagjának kötelessége a bűncselekmények feljelentése, feltéve ha az a hatáskörében történt. Márpedig beruházásokról Magyarországon rendre kormányelőterjesztésre, kormányhatározatokban döntenek, és 2004 és 2009 között Gyurcsány Ferenc volt Magyarország kormányának, mint a végrehajtó hatalom általános szervének vezetője, vagyis a miniszterelnök.
A konkrét elszólás ügyében azonban felvethető a vesztegetés feljelentésének elmulasztása, ami az akkori Btk. alapján, amikor Gyurcsány Ferenc még miniszterelnök volt, már bűncselekménynek minősült.

 A törvények alapján tehát Gyurcsány Ferencnek feljelentést kellett volna tennie a hivatali idejében tudomására jutott bűncselekmények, a 20 százalékos “visszakérés” miatt, hiszen az utalásából úgy tűnik, pontosan ismerhette azokat a személyeket, akik ebben a bűncselekményben részt vettek. Az ECHO TV által rögzített beszédében ugyanis úgy hivatkozik rájuk, “Hát van ilyen is közöttük…”, valószínűsíthető tehát, hogy pontosan tudhatja, kikről van szó, kik érintettek az ügyekben, és kik azok, akik visszakértek a beruházásokból 20 százalékot, figyelmeztet a hirado.hu.