Közel a megállapodás a CEU ügyében

Nem módosítanak a felsőoktatási törvényen, a szabályokat mindenkinek be kell tartania– tette egyértelművé lapunknak nyilatkozva Palkovics László államtitkár

Szalai Laura – 2017.09.06. 01:05 –

Két kérdés maradt a CEU működése kapcsán, ha ezeket sikerül tisztázni, létrejöhet a megállapodás a kormány és New York állam között – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Palkovics László oktatási államtitkár.

Palkovics László 20170906 „Az év végéig kell megegyezni,ez tarthatónak tűnik” (Fotó: Varga Imre)

Lassultak a CEU-ról szóló tárgyalások, most New York állam válaszára várunk – mondta lapunknak Palkovics László oktatásért felelős államtitkár. Hangsúlyozta: továbbra is zajlanak az egyeztetések, sőt, már formálódik a megállapodás a kormány és New York állam között. Alapvetően két tisztázandó kérdés maradt: az egyik az amerikai campus létrehozásának, a másik az amerikai képzés elindításának kérdése. Az amerikai képzés az, amellyel kapcsolatban még nem tudnak dűlőre jutni, kérdés, hogy utóbbi mikortól és hogyan induljon el. Palkovics ugyanakkor emlékeztetett, ez év végéig kell létrejönnie a megállapodásnak, amely tarthatónak tűnik, amennyiben az amerikai félnek is ez a szándéka.

Az államtitkár leszögezte: nem akarnak a törvényen módosítani, annak valamennyi intézményre egyformán kell vonatkoznia. Ennek kapcsán kitért a Velencei Bizottság előzetes állásfoglalására, amelynek első részében egy teljesen korrekt szakmai véleményt mondott ugyan a testület, a második felében azonban azt kérte, hogy a már működő intézményekre ne vonatkozzanak a szabályok. „Ez nem így megy” – hívta fel a figyelmet, és emlékeztetett arra, hogy a McDaniel College-dzsal már sikerült megkötni a megállapodást. Az intézmény tanévnyitóján tegnap az államtitkár is felszólalt.

Az Európa Tanács tanácsadó testülete augusztusban publikált jelentésében közölte: a felsőoktatási törvény szabályai általában véve megfelelnek az európai gyakorlatnak, és elismerte, hogy egy országnak joga van szabályozni a területén működő külföldi felsőoktatási intézményeket, különösképpen, ha erre nem léteznek egységes európai normák. Azt ugyanakkor jelezték, hogy számos követelmény túlságosan szigorú és nem is megalapozott. Palkovics Lászlótól megtudtuk, a Velencei Bizottság október 6-án fogadja el végleges jelentését a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban.

Ismert, Lázár János a múlt heti Kormányinfón azt mondta: nem haladnak gyorsan a tárgyalások a CEU ügyében. A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte azt is, az egyetem ügye nem volt napirenden a múlt heti kormányülésen. Kovács Zoltán kormányszóvivő megjegyezte, hogy „nem a kormány van lépéskényszerben”, hiszen elfogadtak egy törvényt, most azt be kell tartani. Az is elhangzott, hogy álláspontjuk szerint a CEU hónapokon át a zavarkeltő kommunikációra koncentrált ahelyett, hogy egy megállapodást készített volna elő.