Lamperth Mónika szervezte a titkos MSZP–DK-találkákat

Szöges ellentétben áll Botka és a fővárosi szocialisták véleménye a Gyurcsány-kérdésben

Bán Károly – 2017.08.05. 01:31 –

Az MSZP és a DK közötti fővárosi egyeztetések bázisa Rákospalota volt, közvetítője pedig Lamperth Mónika jegyző, Gyurcsány egykori belügyminisztere – tudta meg lapunk. Botka László bejelentése után, miszerint Molnár Zsolttól Tóth József veszi át Budapesten a választási felkészülést, forrni kezdtek az indulatok a fővárosi szocialistáknál, még ha ezt titkolják is.
„Lezárult az újpalotai saga. Érdekes vége lett: az LMP és a Jobbik szavazataival ment át az óvodafelújítás fideszes túlárazása! Fidesz–LMP–Jobbik mutyi?” – írta közösségi oldalán a Demokratikus Koalíció fővárosi képviselője, Gy. Németh Erzsébet. A helyi tévé tudósításából kitűnik, Gy. Németh szívén viseli Budapest XV. kerületében az óvodások sorsát, az egykori újbudai szabad demokrata Lakos Imre társaságában a helyszínen leplezte le a „Fidesz–LMP–Jobbik” összejátszást, ami után zöld utat kapott az óvodafelújítás.

Ezt korábban éppen Hajdu László DK-s polgármester és Lamperth Mónika jegyző akasztotta meg. Hajdu azzal, hogy nem írta alá a felújításról döntő testületi határozatot, Lamperth pedig hamis törvényességi kifogásokkal vétózott. A DK-s Gy. Németh volt a vezérszónoka annak a júliusi tüntetésnek, amelynek célja Hajdu polgármester felfüggesztésének meggátolása, illetve az MSZP-s Móricz Eszter „kiiktatása” volt, mondván a helyi szocialista képviselő kollaborált a Fidesszel. Móricz ellen rögtön meg is indították a fegyelmit, a képviselőt – még nem jogerősen – kizárták a pártból. Móricz egyébként a lapunknak korábban adott interjúban azt állította, „kigolyózásának” hátterében éppen Lamperth Mónika jegyző, Gyurcsány egykori belügyminisztere áll, aki a DK elnökének készíti elő a terepet. A DK közleményben tiltakozott, hogy Gyurcsány lenne a jelölt, azt írták, Hajdu László az, amit viszont az érintett maga cáfolt.

Forrásaink szerint Gy. Németh Erzsébetnek a rákospalotai ügyek iránt tanúsított felfokozott érdeklődése összefüggésben állhat azzal, hogy a DK váltott, s Gy. Némethet szemelte ki a baloldal közös jelöltjének a választókerületben. Forrá­saink arról számoltak be, az MSZP és a DK, illetve személyesen Gyurcsány Ferenc között folytatott egyeztetések helyszíne Rákospalota volt, „közvetítője” pedig Lamperth Mónika. Ezek a tárgyalások is hozzájárultak az MSZP-ben annak az álláspontnak a kikristályosodásához, hogy „Budapest legyen a budapestieké”. Ezt borította fel Botka László keddi bejelentése, az egyeztetéseket addig vezető Molnár Zsolt lecse­rélése Tóth Józsefre, Angyalföld polgármesterére. Árulkodó tény, hogy másnap a fővárosi választási bizottság élére mégis Kunhalmi Ágnes budapesti elnököt választották, s nem Tóthot – amit Szakács László frakcióvezető-helyettes tegnap azzal hárított, hogy „ebben nincsen semmi szenzáció.”

Forrásaink szerint viszont nagyon is van, hiszen a fővárosi szocialisták totálisan szemben állnak Botka elképzelésével, miszerint „Gyurcsánnyal nem”. Nagy többségük úgy látja, a DK úgysem enged a negyvennyolcból, nem lesz hajlandó, nem akar, és nem is tud Gyurcsány nélküli együttműködést elképzelni az MSZP-vel, s így a szocialisták még azokat a választókerületeket is elveszíthetik, amelyekben nekik áll a zászló.

Rákospalota tipikusan ilyen – jegyezték meg forrásaink. A „fideszes korrupciós ügy” mímelése, az MSZP-s jelölt beáldozása, a DK-s polgármester és Lamperth Mónika „ármánykodása”, a gyurcsányi tereprendezés mind-mind valójában a kihátrálást szolgálta abból az együttműködési megállapodásból, amit a DK-s Hajdu kötött meg a Fidesz–KDNP-vel – jegyezte meg informátorunk. A helyi Fidesz lapunkkal azt közölte: Lamperth távozásáig nem vesz részt a testület munkájában Rákospalotán.