Gazdaság
Váltás az étkezésben
Az időjárás lehet a mezőgazdaság legnagyobb ellensége, emellett az utánpótlás és a technológiai korszerűsítés jelenthet leginkább kihívást az ágazatnak
A lakosság meglátása szerint a szélsőséges időjárásra és a klímaváltozásra kell leginkább felkészülnie a hazai mezőgazdaságnak a következő években. Tresó István, a K & H agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője azt mondta: reprezentatív, ötszáz fő véleményét feldolgozó kutatás során arról kérdezték a lakosságot, szerintük milyen kihívásokkal kell majd szembenéznie az agráriumnak, milyen étkezési irányokra lesz érdemes még jobban felkészülnie a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak az előttünk álló öt évben. Hozzáfűzte: a szektor jövője szempontjából ugyanis elengedhetetlen, hogy úgy történjenek meg a beruházások, fejlesztések, hogy eközben figyelembe veszik a legújabb fogyasztói igényeket, trendeket is.
Az időjárás okozta nehézségek mellett az utánpótlás és a technológiai korszerűsítés jelenthet leginkább kihívást az ágazatnak. Tresó István szerint a lakosság jól látja, hogy a megfelelő képzettségű humán erőforrás hiánya az egyik legégetőbb probléma a mezőgazdaságban, ugyanis a következő tíz évben nagyszámú idős gazdálkodó kilépése várható az ágazatból, miközben a fiatal és képzett munkaerő számára nem vonzó az agrárium az alacsony jövedelmek és presztízs miatt. A magyar mezőgazdaság versenyképességének és termelési hatékonyságának növeléséhez elengedhetetlen a technológiai korszerűsítés is, ami még inkább sürgeti a képzett utánpótlást, hiszen az új eszközök és technológiák alkalmazásához megfelelő szaktudásra van szükség. Ennek megvalósulásához azonban meg kell mutatni a fiataloknak, hogy az agrárágazat egy innovatív ágazat, és biztos megélhetést nyújt.
A kutatás eredménye alapján az is látható, hogy a lakosság szerint a speciális igényű étkezési trendeké lesz a jövő. Az étkezést tekintve a laktóz- és gluténmentes étrend erősödésére érdemes felkészülnie az élelmiszeriparnak, legalábbis a fogyasztók szerint. A főosztályvezető jelezte: a megkérdezettek hetven százaléka számít arra, hogy megnő az élelmiszer-allergiában szenvedők és a speciális étrendet igénylők tábora. Ezzel összefüggésben a fogyasztók több mint fele (55 százalék) a laktózmentes, ötven százalékuk pedig a gluténmentes táplálkozás erősödésére számít, miközben a manapság nagyon divatos paleolit étrendről csupán a lakosság harmada vélekedik így. A fogyasztói tudatosság erősödésére is számítani lehet, hiszen a vásárlók 56 százaléka a helyi termelők, 51 százaléka pedig a saját termelésű alapanyagok felhasználásának növekedését valószínűsíti, tehát várhatóan egyre több konyhakerttel lehet majd találkozni a jövőben.