Évről évre nő a náluk gyógyuló betegek száma

Stankovics Éva: Több mint ötmilliárd forint értékben zajlott nálunk infrastrukturális és humánerőforrás-fejlesztés, amely komoly vonzóerőt jelent

2017.06.30. 01:29 –

Úgy gondoljuk, minél több napot töltünk bent, annál nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat – mondta a hatvani Albert Schweitzer Kórház főigazgatója, akit egyebek mellett az egynapos sebészeti ellátásokról is kérdeztünk. Stankovics Éva intézményük legnagyobb erősségének a sürgősségi ellátást tartotta, mely a betegforgalmon is meglátszik: a náluk kezelt páciensek száma évről évre nő.

Stankovics-Éva„A sürgősségi ellátásunk lett a legnagyobb húzóerőnk”
– A közelmúltban az egészségügyi vezetés célul tűzte ki az úgynevezett egynapos sebészeti beavatkozások számának növelését annak érdekében, hogy a beteg – amennyiben nem indokolt – minél kevesebb időt töltsön a fekvőbeteg-ellátásban. Hogyan alakult ez az Albert Schweitzer Kórházban?

– Az ilyen típusú beavatkozások lehetőségének szélesítése két tényezőtől függ. Egyrészt szükséges hozzá egy bizonyos mértékű eszközfejlesztés, erre mi tudatosan készültünk évek óta. Például – más típusú, nagyszabású eszközbeszerzés mellett - a traumatológiai osztályunkra beszereztünk egy úgynevezett Kolibri-fúrót, amelynek mérete nevéhez hasonlóan meglehetősen apró, mégis több mint hárommillió forintba került. A közelmúltban bővült a szemészeti szakrendelésünk is egy Phaco-készülékkel, mely mintegy kétmillió forintba került, illetve a laparoszkópos eljárásainkhoz szükséges eszközöket is tudatosan és folyamatosan bővítjük. Ezen műszerbeszerzéseknek köszönhetően lerövidül a beavatkozás és a gyógyulás ideje is, és a legtöbb esetben a kórházi ellátás szükségessége valóban huszonnégy órára csökken. A szemészeti műtétek legtöbbjénél reggel megműtjük a beteget, és délután már otthonába is bocsátjuk. A családi, otthoni környezet véleményünk szerint sokkal jobb hatással lehet a gyógyulási folyamatra, jelentősen felgyorsítja azt. Ezen ellátási forma előtérbe helyezésével intézményünk a tavalyi nyárhoz képest megduplázta az egynapos beavatkozások számát.

– Hogyan lehet a betegeket meggyőzni arról, hogy jobban járnak így?

– Nagyon fontos, hogy már a kivizsgálásnál megkezdődik a beteg felkészítése arra, hogy járuljon hozzá az egynapos sebészeti beavatkozáshoz. Pontról pontra tájékoztatni kell arról, hogy pontosan mi fog vele történni, biztosítani kell arról is, hogyha bármilyen szövődmény jelentkezik a műtét után, azonnal fordulhat intézményünkhöz, illetve a műtétet, a beavatkozást végző orvoshoz. Sok esetben ebbe a folyamatba bevonjuk a hozzátartozókat, családtagokat is, főként azért, hogy a műtét után egy-két napot maradjanak otthon a beteg mellett. Ugyanis legtöbbször nem magára a kórházi ellátásra van szükség, hanem, hogy a műtét, kezelések után a páciens ne érezze magát egyedül, legyen kihez fordulnia, ha bármilyen probléma lép fel.

– Ehhez kapcsolódik az a napokban nagy port kavart hír, amely szerint szülés után egy nappal már hazaengednék azokat az anyukákat, akiknek ezt az állapota engedi. Jó ötletnek tartja?

– Tisztázni kell, hogy ez csak egy lehetőség, amelyről természetesen a kezelőorvos és a neonatológus szakorvos közösen döntene. Konzultáltam intézményünk ezen szakterületének vezetőivel, akik maximálisan támogatták ezt a lehetőséget, hogy csak akkor lehet hazaengedni a kismamát és a babát, ha a szülés mindenfajta komplikáció nélkül zajlott s a csecsemő egészséges.

– Említette az egynapos sebészeti beavatkozások számának növeléséhez beszerzett két új eszközt. Pontosan milyen feladatot látnak el ezek?

– A Kolibri-fúró nagyjából egy tenyérnyi készülék, a kézcsontok csavarozásához, rögzítéséhez használják, tehát precíziós műszer. A Phaco-készülék kis ultrahang energiával lehetővé teszi, hogy egy rendkívül apró nyíláson keresztül lehessen a szürkehályogműtéteket elvégezni. Ez a jelenleg elérhető legfejlettebb műszaki és technikai módszereket biztosítja a mikrosebészeti eljárásokban. Az ilyen típusú beavatkozások sikeressége tehát nem a szerencsén múlik. Nagyfokú koncentrációt és szaktudást igényel, az ehhez kapott műszerek pedig emelik ezeknek a műtéteknek a minőségét, biztonságát.

– A szürkehályog-műtétek is beleesnek a kormány várólista-csökkentési programjába. Az Albert Schweitzer Kórházban jelenleg mennyit kell várakozni egy ilyen beavatkozásra?

– Részt vettünk ebben a programban, vállaltunk pluszműtéteket is, hogy országosan csökkenjenek a várólisták. Igyekszünk a lehető legjobban kihasználni a finanszírozási jogszabály adta kereteket. Nincsenek hosszú várólistáink.

– A közelmúltban jelent meg egy cikk arról, hogy a nyugdíjas korú orvosokat nem engedik az intézmények nyugdíjba vonulni, annyira kevés a szakember. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár korábban azt mondta, van elég orvos Magyarországon, csak a területi elosztásuk aránytalan. Egy vidéki kórház főigazgatójaként, mit gondol a humánerőforrás-helyzetről?

– Esetünkben sokat számít az is, hogy nagyon közel vagyunk a fővároshoz. Nagyjából negyven-negyvenöt perc alatt lehet Hatvanba érni Budapestről, így többek között ennek köszönhetően is nincs komoly humánerőforrás-problémánk. De sokat köszönhetünk az elmúlt években intézményünkbe áramló forrásoknak is. Több mint ötmilliárd forint értékben zajlott nálunk infrastrukturális és humánerőforrás-fejlesztés, amely komoly vonzóerőt jelent. Sokszor előfordul, hogy budapesti orvosok keresnek meg minket a szabad kapacitásaikkal, Hatvanba helyezve át szakrendelésük egy részét. Ezt a törekvést komolyan támogatja a diagnosztikánk tudatos fejlesztése, amely korábban a munkaerőgondoknak is egy komoly forrása volt.

– Mit tart az Albert Schweitzer Kórház erősségének?

– Alapjában véve az intézmény történetéből és fejlesztéseiből adódóan is a sürgősségi ellátásunk lett a legnagyobb húzóerőnk az elmúlt években. Miskolc és Budapest között az autópálya mentén nálunk van egyedül huszonnégy órás trau­matológiai ellátás. A két éve zárult infrastruktúra-fejlesztésünk fő eleme is ez a szakterület volt. Ennek köszönhetően kialakíthattunk egy sürgősségi betegellátó osztályt, melynek köszönhetően a térségben jelentősen megnőtt a kórház szerepe. Szintén nagy büszkeségünk, hogy igen széles spektrumú képalkotó diagnosztikával rendelkezünk, az ultrahangtól az MR-ig minden megtalálható az intézményben. Az elmúlt években ezeket a készülékeket teljes egészében lecseréltük és szélesítettük a már meglévő palettánkat. Az intézményből történt betegirányítás hatékonyságát tovább növeli a meglévő és működő helikopter-leszállóhely a kórház területén. A fenti fejlesztéseket a betegforgalmi adatok is visszaigazolják, hiszen évről évre nő a hozzánk érkező páciensek száma.