Bezáratná az Aurórát egy helyi egyesület

Nem működhet a kerületben olyan szórakozó- és vendéglátóhely, ahol nyilvánosan kábítószert fogyasztanak vagy árulnak – áll a józsefvárosi önkormányzat közleményében

Jobbágyi Zsófia – 2017.06.20. 01:53 –

A VIII. kerületi Auróra és a környékén található szórakozóhelyek bezárását követeli egy helyi civil szervezet az önkormányzattól, amellyel a lapunknak megküldött válasz szerint a kerület is egyetért. A szórakozóhely, ahol a rendőrség egy hete tartott razziát, indokolatlannak nevezte az ellenőrzést.

AuróraAzonnali, határozott fellépést vár a Józsefvárosi Magdolna Negyed Egyesület a VIII. kerületi önkormányzattól az Auróra utca 9. és 11. szám alatti szórakozóhelyekkel kapcsolatban, olyannyira, hogy azok bezárását követelik a lapunkhoz is eljuttatott felhívásukban.

A közlemény előzménye az a múlt szombati eset, amikor az említett címen lévő Auróra nevű kocsmát, mások szerint közösségi teret, rendőrök szálltak meg ellenőrzés céljából. A hely egyébként koncerteknek, előadásoknak is helyet ad, az ellenőrzés napján pedig éppen olyan rendezvény volt, ahol – az Auróra kommunikációs koordinátorának azóta több helyen tett nyilatkozata szerint – a kenderről, „egy régi magyar haszonnövény mai alkalmazásainak lehetőségeiről szóltak” az előadások. Ennek is köszönhető, hogy a rendőrség az állítólag tizennégy órán át tartó ellenőrzés során nagy mennyiségű, illegális drognak nem minősülő kendert is lefoglalt.

A Police.hu tájékoztatása szerint a rendőrök tizenöt vendéget állítottak elő kábítószer-birtoklás miatt az összesen száz ellenőrzött személyből. Azt mondták, ruházatuk átvizsgálása során kábítószergyanús növényi anyagokat, tablettákat találtak, amelyeket lefoglaltak.

Az esetről szóló cikkek egyikében Lukács Áron, a hely kommunikációs koordinátora említést tesz arról, hogy az Auróra nyíltan ellenzéki hely, a Kétfarkú Kutya Párt matricáin és a marihuána legalizálását célzó szövegeken át a CEU-t és a TASZ-t védelmező szövegek is vannak a falakon. Ennek ellenére Lukács azt állítja, súlyos lenne azt állítani, hogy a múlt szombati ellenőrzés politikai akció lett volna.

Valóban, bár az Auróra-pártiak azt állítják, „csupán néhány tabletta lefoglalásáról van szó”, illetve, hogy a kerthelyiséget is üzemeltető szórakozóhely illetékesei egyeztettek a szomszédos házak lakóival, így a kinti rész csak este tízig van nyitva. A Magdolna Negyed Egyesület ezzel kapcsolatban azt írta, már többször jelezték az önkormányzatnak és a rendőrségnek is, hogy az említett házszámok alatt lévő szórakozóhelyeken problémát jelent az „állandó hajnalig tartó zajongás, a kábítószert és alkoholt fogyasztók randalírozása, az általuk hagyott kosz és szemét pedig szinte élhetetlenné teszi a környezetet”.

Lapunk megkeresésére a józsefvárosi önkormányzat úgy reagált, nem működhet a kerületben olyan szórakozóhely, vendéglátóhely, üzlet, ahol nyilvánosan kábítószert fogyasztanak vagy árulnak. „A korábban csak szóbeszédből és lakossági panaszokból ismert probléma az Aurórában tartott rendőrségi razzia után már sajnos tény. Az önkormányzat kötelessége, hogy mindent megtegyen a környéken élők nyugalmának érdekében, így egyetért a Magdolna Negyed Egyesület álláspontjával, és vizsgálja annak lehetőségét, hogyan tud eleget tenni a nyugalom és biztonság iránti jogos igényük biztosításának” – fogalmazott az önkormányzat. Felhívták a figyelmet arra is, egyebek mellett ezt a célt szolgálja a nemrég életbe lépett új, közrendet és közösségi együttélést érintő helyi rendeletcsomag is.

Míg a civil egyesület tehát sürgős beavatkozást kért, addig az Auróra részéről majdhogynem jelentéktelennek tartják az ügyet, azt leszámítva, hogy indokolatlannak tartják az állításuk szerint több mint tíz órán át tartó razziát. Az ügyben egyelőre annyi előrelépés történt, hogy a rendőrség által előállítottak ellen eljárás indult.