„Nyugaton sokan egy torz ideológiának a követői”

Harrach Péter: Elsősorban a hozzánk közel állókon, velünk egy közösségbe tartozókon kell segítenünk, például a gyermekeink iránti felelősség megelőzi a szomszédaink irántit

Kacsoh Dániel – 2017.06.19. 01:31 –

„Eljött az ideje, hogy a feltételek enyhítésével új lendületet adjunk a családi csődvédelem intézményének. Az erről szóló elképzeléseinket eljuttattuk az Igazságügyi Minisztériumhoz, ahol már dolgoznak a konkrét előterjesztésen” – erről is beszélt a lapunknak adott interjúban Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője.

Harrach 20170618 „Sorosnak jót tenne, ha néhány napot eléldegélne egy no-go zónában” (Fotó: Varga Imre)

– Egyre többet hallani a magyar kormány, illetve a Fidesz–KDNP részéről az üldözött keresztények megsegítéséről. Hol tartanak?

– Mindenekelőtt ki kell mondanunk, hogy a migráció kérdése jelenti számunkra a legnagyobb problémát. Európában sokan támogatják a bevándorlást, másoknak, így hazánknak is az önvédelem az elsődleges. Mi, kereszténydemokraták nem mondhatunk le az üldözöttek megsegítéséről, de az is tény, hogy véges energiánk miatt mindenkin nem tudunk segíteni. Ezért figyelembe kell vennünk a felelősségünk koncentrikus köreiről vallott tanítást, elsősorban a hozzánk közelállókon, velünk egy közösségbe tartozókon kell segítenünk. Ahogy például a gyermekeink iránti felelősség megelőzi a szomszédaink irántit. Az üldözött keresztényeknek lehetőség szerint a saját szülőföldjükön kell támogatást adni. Kérdésére válaszolva, nyújtottunk állami, egyházi és az egyházi gyűjtésen keresztül magánforrásból támogatást. Ezek a lerombolt otthonok, iskolák, kórházak megújítását célozták.

– A legújabb, ezúttal a kvótarendszerrel kapcsolatos uniós kötelezettségszegési eljárás alapján, úgy tűnik, egyelőre nem a magyar bevándorláspolitika áll nyerésre Európában.

– A küzdelem folyik, ez annak egy állomása. Látjuk, a magyar modell sok esetben érvényesül, de az ellentámadások is erősödnek. Az idei választások eredménye újból és újból befolyásolja a küzdőteret, de a küzdőkedvünket nem veszi el. Az igazunkat következetesen kell képviselni – persze, nem gyűlölködő, alpári és hazug módon, ahogy a hazai ellenzék küzd a hatalomért.

– A kvótákat támogatók rendszeresen azzal érvelnek, hogy csupán néhány száz főről van szó. Nem lenne egyszerűbb mégis befogadni őket, és úgy tartani magunkat az eddigi irányhoz?

– Ezzel több gond is lenne. Túl azon, hogy akik előidézték a problémát, most átadnák annak terhét, s véglegesített mechanizmussal folyamatossá tennék a betelepítést. Másrészt a betelepített családok népesedési sajátságaik miatt rövid időn belül jelentős mértékben növelnék számukat. Végül, mivel a befogadó ország törvényeinek és szokásainak betartására való készség alapvetően hiányzik belőlük, olyan konfliktusokat okoznának, amelyeknek ma Nyugaton már tanúi lehetünk. Soros Györgynek jót tenne, ha néhány napot eléldegélne egy no-go zónában.

– Tényleg Soros minden rossz okozója ezen a téren?

– Sokan úgy nézik a világot, mint ő. Elfogadják a „nyitott társadalom” tetszetős, bár dekadens gondolatát, és lelkesednek a kontrollálatlan bevándorlásért. Kevesen vannak viszont, akik szervezik is ezt a kört. Közülük is kiemelkedik az említett úr. Ő nem kevés pénzzel támogatja is az ügyet.

– Nemrég nemzetközi családtalálkozót tartottak Budapesten, a liberálisok neki is estek a programnak. Hogyan értékeli az eddigi eredményeket a demográfia terén?

– A demográfiai helyzet az első számú nemzeti sorskérdés. Ezen javítani akkor lehet, ha nem individuumban, hanem családi közösségekben gondolkodunk. A politikának egy lehetősége van, a családtámogatási rendszer működtetése. Ezen túl segítheti a közgondolkodás alakításán dolgozó közösségeket és személyeket. Az eddigi, illetve a miniszterelnök által nemrég bejelentett újabb intézkedések tükrözik a KDNP elképzeléseit. Az adókedvezmény és a családi otthonteremtési kedvezmény nagyvonalú és hatékony eszköz.

– Mennyire érzik veszélyesnek a családok, illetve a házasság intézménye körül folyó ideológiai vitákat?

– Az eszmei szempontok mentén kialakult két tábor nem átjárható. Alapvetően másként gondolkodnak az emberről és a társadalomról. A családképük is különböző. Ha házasságról van szó, az egyik azt mondja, egy férfi és egy nő tartós és kizárólagos kapcsolata. A másik csak azt kérdezi, mi van a melegek kapcsolatával. Amikor családról beszélünk, nem ideológiai vitát akarunk generálni, hanem egy egészséges, értékes közösséget képviselünk. Ezt tükrözi a törvényeinkben megfogalmazott család definíció is. A család alapja vagy a házasság, vagy a leszármazás, vagyis egy szülő és egy gyermek is család. A lényeg tehát a személyek közötti szeretetkapcsolat. A magyar társadalom többsége így gondolkodik.

– Ha az európai közbeszédet nézzük, az említett arány, legalábbis az értékek tekintetében, mintha éppen fordított lenne.

– Nyugaton jelentős számban vannak, akik a hagyományos értékekkel szemben egy torz ideológia követői. Ugyanakkor a hazai balliberális média, illetve az ott szereplő politikusok ugyanezt egyre dühödtebben képviselik. Odáig jutnak, hogy a demokratikusan megválasztott kormányzattal szemben antidemokratikus fellépésekre biztatnak.

– A civil törvény módosítása miatt egyes, megbélyegzést kiáltó szervezetek polgári engedetlenséget és egyéb akciókat jelentettek be. Brüsszelnek és az Egyesült Államoknak sem tetszik a változtatás. Érdemes volt belefogni?

– Ha csak az lenne a célunk, hogy mindenki elégedett legyen velünk, akkor nem. De van egy másik szempont is: nevezzük nevén a dolgokat. A civilek valódi társadalmi igényt elégítenek ki. Akik sanda politikai célokat szolgálnak, azok nem civilek. Tehát a valódi civilek védelmében született a törvény, hiszen az ő köntösükbe bújva jelennek meg olyan csoportok, amelyek – vállaltan vagy leplezetten – kifejezetten politikai céllal ténykednek.

– Az érintettek szerint ez most is tudható, nem titkolják.

– Akkor még inkább nem értem, hogy mi is ezzel a problémájuk. Megjegyzem, a kisebbségi és az egyházi szervezetek mentesülnek a módosítás következménye alól.

– Ami a kifejezetten KDNP-s ötleteket illeti: hogyan áll a családi csődvédelem?

– Az intézményre szükség van, beindult, de eljött az ideje, hogy a feltételek enyhítésével új lendületet adjunk neki. Az erről szóló elképzeléseinket eljuttattuk az Igazságügyi Minisztériumhoz, ahol már dolgoznak a konkrét előterjesztésen.

– Akkor az egyházi törvény rendezése is a választás utánra halasztódhat?

– Mi megtettük az első lépést, a törvény eredeti megfogalmazásával. Az működőképes volt.

– Érintőlegesen már volt szó róla, de mit gondol, milyen állapotban van az ellenzék?

– A Fidesz-KDNP jól működő szövetség, a baloldalon viszont az egység nem akar létrejönni. Ennek két oka van: a személyek és az eszmeiség. Pontosabban, mindkettő hiánya. A Jobbikot hatalomvágya gátlástalanná teszi. Megvásároltságával olyan morális hiányossággal bír, amely immár bármire, még a baloldallal való szoros együttműködésre is képessé teszi. Kérdés, meddig megy el ezen az úton, és a támogatói bázis hogyan reagál.