Itt szabadok a strandok

Míg a Balatonnál egyre több településen kell jegyet váltani a fürdőzéshez, a Tiszánál még mindig több szakaszon ingyen lehet a kijelölt helyeken megmártózni a folyóban

Forró Péter – 2017.06.17. 01:05 –

Véget ért a tanév, beköszöntött a nyári szünidő, sokan már a szabadságukat töltik, s egy-egy családi fürdőzés igencsak megterhelheti a házi kasszát. Márpedig a Balatonnál egyre kevesebb az ingyenes strand, legutóbb a Balatonföldvár keleti részén található csatlakozott a fizetős fürdőhelyekhez.

Balaton 20150609A Hajozas.hu adatai szerint most Balatonbogláron a Platán strandon, Balatonfenyvesen a Nagystrandon, Balatonkeresztúron a Vitorlás utcai szabadstrandon, Örvényesen a Platán szabadstrandon, valamint Keszthelyen és Zamárdiban lehet még belépőjegy nélkül fürdeni a tóban. A strandbelépők ára négyszáz és ezeregyszáz forint között mozog, a legtöbbet Balatonfüreden az Esterházy strandon kell leszurkolnunk a belépőért, de mindenhol adnak kedvezményt a nyugdíjasoknak és a diákoknak. Azokon a településeken, ahol a korábbi szabadstrand fizetős lett, a helyiek attól tartanak, hogy a fürdőző közönség elpártol tőlük, márpedig ily módon alaposan megcsappanhat a helyi szolgáltatások iránti kereslet is. Úgy tűnik megoldódhat a balatoni büfések régi panasza, hogy a rövid szezon mellett egy szeszélyes időjárás igen rossz hatással lehet forgalmukra, ily módon bevételükre is, hiszen esőben senki nem néz a standok felé. Számukra jó hír, hogy bár egyelőre csak két strandon – a badacsonytomajin és a fövenyesin – rossz idő esetére bevezették a büfék felkeresésére szolgáló, úgynevezett kedvezményes gasztrojegyet.

Nemcsak a Balatonnál, a Velencei-tónál is egyre több helyen kell fizetni a strandolásért, ám Agárdon, Gárdonyban és Velencén akadnak még olyan partszakaszok, ahol térítésmentesen lehet fürödni.

Kijelenthető, manapság a Tisza a leginkább pénztárcakímélő vizünk, elvégre Tiszalökön, Tiszaalpáron, Tiszafüreden, Tiszapüspökin, Tiszanánán, Poroszlón és Sarudon is nívós, ingyenes szabadstrand működik, ahol ráadásul büféket is bőven találunk.

A kánikulában a fővárosiak közül nagyon sokan a városi fürdőzés helyett az olcsóbb megoldást választják. Így elsősorban Gödre vagy Dunabogdányba látogatnak el, de Zebegényt, vagy éppen Nagymarost is sokan keresik fel.