Jobbágyi ZsófiaMomentumnyi rés a pajzson

Álláspont. Gyanítom, ha valamilyen tűrhetetlen ügy megkívánná, hogy a mindig felkészült Momentum Mozgalom Józsefvárosba szervezzen utcai demonstrációt, Fekete-Győr András komoly bajban lenne

Jobbágyi Zsófia – 2017.06.16. 03:46 –

Történt ugyanis, hogy a lokális problémákra érzékeny, mindig lobbanékony momentumosok lakossági fórumot tartottak a VIII. kerületben, ahol Fekete-Győr Andrást mikrofonvégre kapták és megkérdezték tőle például azt is, milyen megoldásai vannak a hajléktalanhelyzetre. A válasz igen komoly hozzáértésről tanúskodik: „Ez most egy olyan szakpolitikai kérdés, amit a szakpolitikának kell megválaszolnia”. Ez igen! Fekete-Győr megoldása nem több és nem kevesebb annál, mint ami: frappáns, lényegretörő és hatékony. Az is kiderült, „a nyolc az egy nagyon jó hely, csak nagyon nagy probléma, hogy több tízezer hajléktalan van Budapesten”. A fedél nélkül élők számáról valóban nehéz pontos adatot mondani, de aki egy kicsit körbenéz az interneten, rengeteg részletes statisztikát talál erről.

Óvatos becslések szerint hazánkban körülbelül tíz-tizenkétezer ember él ténylegesen fedél nélkül, akikből négy-ötezer tartózkodik Budapesten. Ami Magyarország fővárosa, ahol aláírásokat gyűjtöttek a budapesti olimpia megtorpedózásához. A felvetett problémára Fekete-Győr egyik megoldása az, hogy kiképezné a hajléktalanokat eladónak a körúti butikokba, merthogy rengeteg üzlet kirakatában látni az „Eladót keresünk” táblát. Bárcsak eszébe jutott volna ez korábban Tarlós Istvánnak! Én megkérdeztem volna tőle azt is, hogy melyik körútra gondol, de végül arra jutottam, nem lenne szép dolog mások orra alá dörgölni, hogy az ember ismeri a várost, ahol született. Főleg, ha beszél róla.

Sok minden elhangzott még a katarzisig, például, hogy az év legtájékozottabb szabadságharcosa nem zárná be a kerületi kocsmákat tízkor csak azért, mert az emberek nem tudnak aludni a zajtól, illetve nyugdíjasokkal takaríttatná a köztereket ahelyett, hogy „nemtudoménhanyadikhavi” nyugdíjat adna nekik, majd ismét megerősítette, hogy egy liter tej száznegyven forint.

Aztán megkérdezték tőle, hogy mely közterekre tenne ingyenwifit a kerületben. A helyismerettel hadilábon álló Fekete-Győr először rafinált volt, és azt válaszolta, hogy mindegyikre, de az őt kérdezgető újságíró érezte, hogy rést ütött a pajzson, s csak nem hagyta annyiban a dolgot, úgyhogy elkezdte firtatni azt is, hova vinné Józsefvárosban a turistákat, illetve mik a kedvenc helyei a kerületben. A Momentum-vezér tapogatózott a Liliom utcával, ami sajnos a IX. kerületben van, aztán mondta az Ellátó Kertet is, amely viszont VII. kerületi. Az újságíró mentő kérdése az volt, nem mutatná-e meg a Nemzeti Múzeumot szerencsétlen külföldi barátainak, de erre Fekete-Győr csak annyit mondott, hogy szereti a Nemzetit, oda járt frizbizni.

Miután megnéztem a videót, eszembe jutott az is, hogy lehet, a Fővárosi Közgyűlésben szerdán megszavazott mobilgát-építés ellen is tiltakozott a Momentum, csak nem a Római-parton, hanem mondjuk Zebegényben. Végül is arra is a Duna folyik. Az is lehet, hogy a Blaha Lujza tér felújítása ellen is ágálni fognak, csak nem ott, hanem Kőbánya-Kispesten. Bármi lehet.

Ez az egész nemcsak azért szomorú, mert így már szinte biztos, hogy a Momentum-vezér fejében némán tátogó halak úszkálnak egy nagy akváriumban, hanem azért is, mert igen nagyképű húzás, hogy egy magát értelmiséginek valló ember a tájékozatlanságával és felkészületlenségével alázza meg azokat az embereket, akiknek a szavazataira hajt. Remélem, nekik több eszük van ennél.