Győrfi Pál: Hatékonyabb lehet az ellátás

Bővülnek a mentőszolgálat feladatkörei

Jobbágyi Zsófia – 2014.11.06. 16:01 –

Az új egészségügyi törvénytervezet a sürgősségi ellátást is érinti. Ennek alapján a mentők feladata lehet a fekvőbeteg-ellátáson kívül szervezett ügyelet irányítása, de a betegszállításban is nagyobb szerepet kapnának: nemcsak koordinálnák, de felügyelnék is. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója lapunknak elmondta, hogy felkészültek a kibővült feladatkör ellátására.

Győrfi Pál 20141106Győrfi Pál (Fotó: Kövesdi Andrea)

– Egy új indítvány növelné az állami szerepvállalást a sürgősségi betegellátásban. Mi a célja az esetleges változtatásnak?

– A sürgősségi ellátásban az „egykapus” modell megvalósítása egyaránt indokolt az úgynevezett prehospitális, vagyis a kórházon kívüli, illetve az intézményi rendszerben. Tehát meg kell szervezni az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) egységes diszpécseri, továbbá az ehhez kapcsolódó ügyeleti rendszert, valamint a megfelelő szintű sürgősségi osztály kialakítását minden aktív ellátást végző kórházban. Alapvető cél, hogy a kritikus megbetegedések és sérülések a szakmailag meghatározott időkorláton belül, az ország egész területén betarthatók legyenek.

– A mentők feladata lehet a fekvőbeteg-ellátáson kívüli, úgynevezett szervezett ügyeleti ellátás irányítása. Szükséges ehhez a jelenlegi kapacitás, illetve az állomány bővítése?

– Abban a tekintetben igen, hogy a szervezetnél kialakított mentésirányító központokat alkalmassá kell tenni az összes orvosi sürgősségi hívás feldolgozására. Tehát a dolgozók képzettségét ki kell egészíteni az orvosi ügyeletre vonatkozó ismeretekkel.

– A tervezet szerint már nemcsak koordinálni, hanem felügyelni is fogják a betegszállítást, amely ellenőrzési feladatokat is jelent majd. Pontosan mit kell érteni ez alatt?

– Ma már az ország felében az OMSZ irányításával működik az orvosi ügyelet, de szeretnénk, hogy az „egykapus”, a beteg számára legegyszerűbb hozzáférés az országban mindenhol elérhető legyen.

– Összességében egyetért a tervezett változtatásokkal?

– A háziorvosi ügyeletek központi irányítása, a fővárosi kórházi kapacitások OMSZ általi felügyelete, koordinációja, valamint a betegszállító vállalkozások egységeinek szervezeti irányítása az állami szerepvállalás erősítését jelentő lépés. Ezek pedig mind a hatékonyabb egészségügyi ellátást, vagyis a betegek érdekét szolgálják. Az Országos Mentőszolgálat felkészült kibővült feladatainak ellátására.