Korompay CsillaÖnvédelem

Militarizálni akarja a gyerekeket a kormány – így szól a legújabb hisztériaszlogen

Korompay Csilla – 2017.06.16. 03:42 –

Militarizálni akarja a gyerekeket a kormány – így szól a legújabb hisztériaszlogen, amelynek alapja annyi, hogy a jövőben kerettantervi lehetőséget kapnának az iskolák a dzsúdó és a sportlövészet beemelésére a mindennapos testnevelésbe. Még egyszer: kerettantervi lehetőségről van szó. Tehát ha egy iskolában van erre igény, továbbá megfelelő hely, eszköz és oktató, akkor a diákok – természetesen szüleik hozzájárulásával – választhatnák a dzsúdót vagy a lövészetet a hagyományos testnevelésórák egy része helyett. A szakszervezetek és egyéb „szakértők” szövegértelmezési képességét és hozzáértését is komolyan megkérdőjelező tiltakozás – a menza egészségesebbé tételét kísérő purparlé után – ismét csak azt igazolja: gőzük sincs arról, mi az, ami a fiatalok javát szolgálja. A dzsúdónak ugyanis számtalan kedvező hatása van a gyerekekre – kitartás, sportszerűség, esni, küzdeni és veszíteni tudás stb. –, az pedig bizonyos, hogy nem teszi őket agresszívabbá, sőt, segít levezetni a feszültséget, a frusztrációt.

Azt sem nehéz átlátni, hogy a lövészet, amelynek során megtanulják, hogy a fegyver nem játékszer, hanem halálos pusztításra képes eszköz, más megvilágításba helyezheti számukra a számítógép virtuális világában való öldöklést, így egyértelműen tágítaná a „Z” generáció látókörét.

Az életben mindenkire kemény küzdelmek várnak, aki szerint erre nem szabad felkészíteni a fiatalokat, hanem tizennyolc éves korukig rózsaszínű burokban kell nevelni őket, az vagy ostobán naiv, vagy tudatosan rombol.

A „militarizálódástól” azok féltik leginkább a gyerekeket, akik amúgy a szabadságjogokra hivatkozva nem tiltanának nekik semmit, a világháló istenítetten liberális világát pláne nem. Pedig ha van igazán veszélyes hely a gyerekek számára, az az internet, ahol aljas és arctalan, esetleg összehangolt támadásoknak vannak kitéve, olyan mocskos, gonosz és kegyetlen verbális agressziónak, amely ellen nem tudnak védekezni, s ami könnyen összeroppanthatja fejlődőben lévő pszichéjüket.

Ennek fényében talán mégsem akkora tragédia, ha testileg-lelkileg megerősödnek, és legalább a való világban valamelyest képessé válnak az önvédelemre.