Alapkutatási felhívás hazai tudósok számára

Évente akár hatvanmillió forintos támogatás is elnyerhető

Vitéz Anita – 2017.06.13. 02:21 –

Hárommilliárd forintos keretösszeggel jelent meg az Élvonal kiválósági felhívás, amelyet olyan vezető kutatók igényelhetnek, akik a pályázat benyújtását megelőző tízéves teljesítményük alapján a nemzetközi tudományos élet élmezőnyébe tartoznak.

Az Élvonal felhívásra kizárólag alapkutatási témákkal lehet pályázni tematikus korlátozás nélkül – olvasható a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal közleményében. A felfedező kutatások területén Magyarországon ezeknek a feltételeknek mintegy 120–150 fős pályázói kör felel meg.

A nyertesek öt év alatt évi maximum hatvanmillió forint támogatást fordíthatnak kutatócsoportjuk létrehozására vagy bővítésére és ígéretes alapkutatási projektjük magyarországi megvalósítására. A 2018–2022 közötti időszakra hárommilliárd forint keretösszeg biztosított, amelyből a 2018. évi kifizetésekre rendelkezésre álló forrás hatszázmillió forint. Egy évben várhatóan tíz–tizenkét kutató nyerheti el ezt a támogatást. Az öt év lejárta után a korábbi kedvezményezettek nyílt versenyen ismét pályázhatnak a támogatásra.