Hazánkba látogathat Soros

Budapesten tartja találkozóját a CEU kuratóriuma

Kacsoh Dániel – 2017.05.25. 13:24 –

Hamarosan Magyarországra, Budapestre látogathat George Soros – értesült lapunk. Megkeresésünkre az általa alapított Közép- Európai Egyetem, azaz a CEU részéről ezt nem erősítették meg, csupán annyit közöltek, mivel az intézmény nem vesz részt az üzletember programjainak szervezésében, nem tudnak felvilágosítást nyújtani.

SorosTovábbi érdeklődésünkre, hogy az általa vezetett kuratórium ülésére el szokott-e jönni az alapító, és az egyetem részéről konkrétan meghívták-e, például a diplomaosztóra, Rüll Ildikó sajtóreferens csak annyit között, az „egyetem Soros úr programjai­nak kommunikációjáért sem felelős”. A diplomaosztó ünnepségükkel kapcsolatban pedig – tette hozzá – megfelelő időben értesítik majd a sajtó képviselőit, amennyiben az egyáltalán sajtónyilvános esemény lesz.

A CEU honlapja szerint egyébként a kuratórium június 24-én és 25-én Budapesten tart találkozót. A személyesen Soros által „tiszteletbeli elnökként” vezetett, egyébként igen nemzetközi testület tagja mások mellett Chikán Attila, a Corvinus-egyetem professzora, George Pataki volt New York-i kormányzó és természetesen az egykori kanadai liberális politikus, Michael Ignatieff, a CEU rektora is.

Soros egyébként korábban többször jellemzően az egyetem diplomaosztóján vett részt, ahol személyesen adott át okleveleket és díjakat. Ilyen ünnepséget tartottak már a Vígszínházban, 2013-ban például a Művészetek Palotája volt a helyszín.


Tárgyalási készség New Yorkból

A szocialisták mást sem tesznek, csak Sorosnak lobbiznak – reagált az MSZP-s Kunhalmi Ágnes CEU-val kapcsolatos nyilatkozatára a Fidesz, hozzátéve, a spekuláns „bábuként rángatja a magyar baloldalt, hogy saját érdekeit érvényesítse a bevándorláspolitikában is”. Eközben New York állam kormányzója, Andrew M. Cuomo tegnap jelezte, kész tárgyalni az egyetem ügyében a magyar kormánnyal. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma előzőleg többször is elzárkózott ettől.