854 ezer forintot kér a Menedék

A migránsvédő egyesület is költségtérítést vár az adatszolgáltatásért

Kacsoh Dániel – 2017.05.20. 01:06 –

A TASZ és az Ökotárs Alapítvány nem tesz eleget a közérdekűadat-igénylésünknek, a Transparency International részlegesen, a Magyar Helsinki Bizottság után pedig a migránsokat segítő Menedék is jelentős, többszázezres költségtérítést kérne egyes információkért.

határ 20170520Jogvédők által egyengetett út a magyar határ felé (Fotó: Hegedüs Róbert)

Mivel a két évtizede működő szervezet teljes dokumentációját érinti, bizonyos információkat csakis költségtérítés ellenében tud rendelkezésünkre bocsátani a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület. A 2015-ös, igen zavaros hónapokban számos akciót és megmozdulást is szervező, nemrég sípokkal a déli határzár ellen Röszkén vonulgató alakulat szövetségese az egyik azok közül, amelyekhez közérdekűadat-igényléssel fordultunk, azt követően, hogy a DK-s Varju László által indított per során a Fővárosi Ítélőtábla az úgynevezett tao-pénzek felhasználásával kapcsolatos adatközlésre kötelezte a Felcsúti Utánpótlás-neveléséért Alapítványt. Arra hivatkozva, hogy bár nem közpénzről van szó, az alapítvány a „köz érdekében eljáró, egyéb közfeladatot ellátó szervnek” minősül. Az alapító okirata nyomán ugyanez a megállapítás igaz lehet – álláspontunk szerint – az általunk megkeresett, zömmel George Soros által pénzelt szervezetekre is. Így rákérdeztünk többek között a munkájukat segítő tanácsadók nevére, javadalmazásuk összegére, érdeklődtünk, milyen befektetésben helyezték el a szervezeti vagyont, mekkora támogatásban részesültek, mennyit keresnek a vezetőik.

A Menedék részéről tudatták: Magyarország legnagyobb, bevándorlók integrációjával foglalkozó szervezete összetett és rendkívül sokrétű tevékenységet lát el, az évek során ez munkavállalók, megbízási jogviszonyban dolgozók, gyakornokok és önkéntesek százait jelenti, valamint a munkájukhoz kapcsolódó eszközbeszerzések, dologi kiadások és szolgáltatások rendszerét. És bár egyetértenek az információszabadság követelményével, szerintük az általunk hivatkozott jogszabály legfeljebb részlegesen vonatkozik rájuk, mondván, nem minősülnek közfeladatot ellátó szervnek, így valamennyi kérdésünkre nem is kívánnak felelni. Konkrétan: nem terheli adatközlési kötelezettség az egyesületet.

Visszatérve a költségtérítésre, mivel azon információk összeállítása, illetve anonimizálása, amelyeket nem tartanak az utóbbi kategóriába tartozónak, az „Egyesület munkaerőforrásának aránytalan igénybevételével jár”, ezekért összességében 854 ezer forintot kénytelenek kérni lapunktól. Számításaik szerint, figyelemmel a munkavállalóik számára és az adatigényléssel érintett adatok terjedelmére, a „kért adatok felkutatása, összesítése, rendszerezése, az igényelt adat adathordozójáról való másolat készítése és a másolaton a meg nem ismerhető adatok felismerhetetlenné tétele négyszáz munkaórát vesz igénybe”.

Közölték továbbá, szervezetük nem végez befektetési tevékenységet, munkáját nem segítik és nem segítették tanácsadók, az egyesület érdekében tevékenykedő természetes személyek személyes adatai pedig nem közérdekből nyilvános adatok.

Korábban megírtuk: a törvényben rögzített, illetve meghosszabbított határidőig, ha csak részlegesen is, de teljesítette a lapunk által kezdeményezett közérdekűadat-igénylést a Transparency International (TI) és a Magyar Helsinki Bizottság. A TI részéről azt írták, bár rájuk sem vonatkozik az infotörvény, mivel számukra az „átláthatóság mindenek felett áll”, jórészt mégis megválaszolják a kérdéseinket. Így tett a Helsinki is – igaz, ők egyes adatokért összességében több mint hétszázezer forintnyi költségtérítést számolnának fel.

Előzőleg egyébként a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az Ökotárs Alapítvány elutasította az igénylésünket, szintén arra hivatkozva, hogy az idézett törvény rájuk nem érvényes. Továbbra is várunk több, szintén Soros által támogatott csoporttól válaszokat. Érdemes felidézni, hogy az esetleges költségtérítésre vonatkozó szabályozás 2015-ös bevezetésekor a balliberális holdudvar a jogállam ellehetetlenítéséről értekezett.