Matolcsy György: Megvalósult a fiskális és monetáris politika összhangja

Könyvet mutatott be a jegybankelnök

MH/MTI – 2017.05.15. 17:14 –

Az elmúlt években megvalósult a fiskális és a monetáris politika összhangja, a kormány a jegybankkal, a vállalkozói szférával és a bankrendszerrel szövetségben alakította a gazdaságpolitikáját - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke hétfőn Budapesten, hozzátéve, ez alapozta meg Magyarország gazdasági sikereit.

A jegybank elnöke a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakmai könyvsorozatának legújabb, "A magyar út - célzott jegybanki politika" című kiadványának ünnepélyes bemutatóján hozzáfűzte, az MNB a hagyományos és nem hagyományos eszközöket alkalmazva alakította monetáris politikáját. 
Matolcsy György rámutatott, mindeközben a jegybank hangsúlyozottan ügyelt alapvető feladatára, az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás megőrzésére, de ezzel párhuzamosan vállalta, hogy támogatja a kormány gazdaságpolitikáját.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy öt éve indult el a monetáris politikai fordulatot hozó első alapkamat-csökkentési ciklus azzal, amikor a monetáris tanács külső tagjai szavazataikkal elérték a jegybanki alapkamat mérséklését.
Matolcsy György elmondása szerint egy korábbi, másik fontos dátum 2007: most 10 éve kezdődött a gazdasági világválság. Jelezte, hogy a globális válság és annak kezelése során sikerült olyan megoldásokat találni, amelyek alapján elmondható, hogy van magyar út. 

Felidézte, hogy 2013-ban, amikor az új vezetés megérkezett a jegybankba, több gonddal is szembe kellett néznie. Így válaszolniuk kellett a 2002-2010 közötti hazai makrogazdasági válságra, a 2008-09-es gazdasági világválságra és a 2010-13-as eurózónán belüli válság hatásaira.
Matolcsy György kiemelte: Magyarország, a magyar gazdaság rossz helyzetben volt. 
Aminek alacsonynak kellett volna lennie - az államadósság GDP-arányos mértéke és a jegybanki alapkamat - magas volt, aminek magasnak kellett volna lennie, például a foglalkoztatás akkori szintje, az alacsony volt  - fogalmazott.

A jegybankelnök szerint kihasználták a kínálkozó mozgásteret, és pontosan időzítették a lépéseiket. 
Nem tettek mást - mondta -, csak azt, amit a Magyar Nemzeti Bank szó jelent, vagyis alkalmazták, használták a magyar kreativitást, majd a nemzeti érdekeket figyelembe véve jegybankként éltek a kínálkozó, mandátum adta speciális lehetőségekkel.
Matolcsy György kiemelte: a jegybank és a magyar gazdaságpolitika sikerét az "ikerválaszok" hozták meg, megoldásokat hirdettek a gazdaságirányítás és a bankok között, tovább erősítették a fiskális és a monetáris politika összhangját és megvalósították a hagyományos és nem hagyományos eszközök harmóniáját.
Kiemelte: sikerült jól megtalálni az ortodox és az unortodox eszközöket. Az ortodox lépések között említette a jegybankelnök a gazdaságpolitikai egység, a fiskális és a monetáris politika összhangjának visszaépítését. 
Helyreállították a 2001-től érvényben lévő inflációs célkövető rendszer hitelességét - jelezte Matolcsy György. Fontos lépésnek nevezte az unortodox intézkedések közül a növekedési hitelprogramot és az önfinanszírozási programot, amelynek révén a bankokat állampapír-vásárlásra ösztökélték. 

A jegybanknak a pénzügyi stabilitás megteremtése érdekében tett unortodox lépései között Matolcsy György a devizahitelek kivezetését mondta a legfontosabbnak. A jegybankelnök köszönetet mondott Patai Mihálynak, a Magyar Bankszövetség elnökének, Csányi Sándornak, az OTP elnök-vezérigazgatójának és Orbán Viktor miniszterelnöknek, amiért gyorsan, határozottan és hatékonyan sikerült a devizahitelek forintosítását végrehajtani.