Átalakították az olasz migrációs rendszert

A cél a menekültkérelmek elbírálásának és a kiutasításoknak a felgyorsítása

MH/MTI – 2017.04.12. 15:28 –

A menekültkérelmek elbírálásának és az illegális bevándorlók kiutasításának jelentős felgyorsítását célozza az új olaszországi migrációs rendszer, amelyet az olasz szenátus után a római parlament alsóháza is megszavazott szerdán.  

Olaszország továbbra is kiemelt úticél
Az említett számadat mindössze 30 százalékát teszi ki a tavaly márciusinak, akkor 32,6 ezer hasonló esetet jegyeztek fel. Az ügynökség hangsúlyozza, hogy nem az illegális bevándorlók száma, hanem a határokat illegálisan átlépők száma nőtt meg. Az illegális bevándorlás fő útvonalának továbbra is Olaszország számít. "A Földközi-tengeren keresztül érkezők száma márciusban mintegy 20 százalékkal nőtt. Ilyen módon az idei év első három hónapjában az említett útvonalon keresztül érkezett illegális bevándorlók száma elérte a 24,2 ezret - ez majdnem 30 százalékkal több, mint tavaly ugyanekkor" - részletezte a Frontex. A legtöbben Bangladesből, Nigériából és Guineából érkeznek. Sokkal kevesebben érkeznek a Földközi-tenger keleti térsége felől: itt márciusban 1,7 ezer esetet jegyeztek fel az illegális határátlépésnek. Habár ez a szám "50 százalékkal több mint a februári", csupán 6 százalékát teszi ki a tavalyi mutatóknak, amikor bevándorlók ezrei tartózkodtak a görög szigeteken. Ezen az útvonalon leginkább szíriaiak, irakiak és pakisztániak próbálnak bejutni Európába.
A képviselőház 240 igen, 176 nem szavazattal és két tartózkodással elfogadta a Marco Minniti belügyminiszter nevével fémjelzett törvénycsomagot, amelyet bizalmi szavazással fogadtak el. A szenátus március 29-én szintén bizalmi voksolással mondott igent az eddigi olaszországi migrációs rendszert módosító jogszabályokra.

Ezek értelmében egyszerűsítik és így meggyorsítják az Olaszországban benyújtott menedékkérelmek elbírálását. Eddig a menekültstátuszért folyamodó bevándorlók átlagban két évet vártak kérelmük elbírálására, mivel többségük az első elutasító válasz után fellebbezést nyújtott be. Vagyis két évig tartózkodtak olaszországi menekülttáborokban. A kérelmek gyorsabb elbírálására 240 szakjogászt vesznek fel az olaszországi bíróságokra, amelyek közül 26-ban speciális tagozatot állítanak fel kimondottan a menedékkérelmek elbírálására. Számítások szerint így első fokon hat hónapról négyre tudják csökkenteni a kérelmek elbírálási idejét.

A törvénycsomag eltörli a fellebbezés lehetőségét a második fokú bíróságon, vagyis, ha első fokon elutasítják a menedékkérelmet, az ezt benyújtó személynek harminc napon belül egyenesen a Semmítőszékhez kell fordulnia. A belügyminisztérium számítása szerint ez a procedúra egyrészt felgyorsítja az elbírálást, másrészt meg is nehezíti az elutasított menedékkérelmek miatti jogi fellépést. A fellebbezés eddig automatikus volt, de a Semmitőszékhez sokkal kevesebben fognak fordulni, hiszen ez költségesebb és hosszabb eljárásnak számít. A menedékkérelemre várók önkéntes alapon és ingyen közhasznú munkát végezhetnek az őket befogadó olasz önkormányzat területén. Ehhez a csomag megfelelő olasz és EU-forrást kíván biztosítani.

A menedékkérelemre nem jogosult vagy más okból illegálisnak számító bevándorlók kiutasítását is felgyorsítják úgynevezett állandó kiutasító központok (Cpr) felállításával. Olaszországban eddig kevés, zsúfolt és rosszul működő illegális bevándorlótáborok léteztek. A törvénycsomag szerint minden tartományban (kivéve Molisét és Valle d'Aostát) egyet-egyet állítanak fel a városokon kívül, a repülőterekhez közel, amelyekben kevesebb embert helyeznének el. Az összes táborban egyszerre 1600 személyt tudnának azonnal elhelyezni, majd kisebb csoportokban visszaszállítani országaikba. A táborok helyét még nem jelölték ki.

A törvénycsomag kiemeli, hogy az Olaszországba érkező bevándorlók első állomása az olaszul "krízispontnak" nevezett regisztrációs központ (hot spot), ahol az ujjnyomatos és fényképes azonosítás történik. Aki többször is megtagadja az azonosítást, azt biztonsági okokból visszatartják, és nem folyamodhat menedékkérelemért sem.

A törvény nem törölte el az illegális bevándorlás bűncselekményét, amely 2009-ben lépett életbe.

Év eleje óta mintegy 30 ezer ember érkezett Olaszországba, majdnem kivétel nélkül a dél-olaszországi partokra. Márciusban harminc százalékkal többen mint a tavalyi év ugyanezen hónapjában.

Csaknem tíz százalékkal megnőtt az Európai Unió (EU) külső határait illegálisan átlépők száma márciusban a februárihoz képest, az illegális határátlépés mintegy 13 ezer esetét jegyezték fel - közölte szerdán az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex.