Kevesebb karbantartás, több bevétel

A Paks II építéséhez szükséges környezetvédelmi engedély esetében hamarosan várható a másodfokú hatósági vizsgálat lezárása

Putsay Gábor – 2017.04.11. 00:50 –

A hatékonyság növelése érdekében vezették be az üzemidő-hosszabbítást a paksi atomerőműben. A Paks II beruházás megtervezéséhez, a munkák indításához további engedélyeket kell beszerezni.

paksA hármas blokk reaktora, kevesebb lesz a kiégett fűtőanyag is (Fotó: Hegedüs Róbert)
A paksi atomerőműben a kollektívát jellemző innovatív gondolkodásnak köszönhetően folyamatos a fejlődés – mondta tegnap Czibula Mihály kiemelt projektvezető az intézményben. Rámutatott: az innováció az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. stratégiájának négy alappillére, azaz a biztonság, a környezetvédelem, a gazdaságosság és a társadalmi elfogadottság területén is képes hozzáadott értéket teremteni. Az innováció vállalati képesség, amivel az atomerőmű is rendelkezik – emelte ki a projektvezető a távirati iroda beszámolója szerint. Példaként hozta fel, hogy az atomerőmű Nemzeti Fejlesztési Minisztérium innovációs nagydíjával jutalmazott C15 projektje is az újításra törekvés eredménye. A projekt lényege, hogy 12 hónapról 15-re növelték az üzemanyagciklusok számát, így évente kevesebb a karbantartással töltött napok száma, csökken a hulladék és a kiégett fűtőanyag mennyisége, a termelés és az árbevétel viszont emelkedik.

A Pakson működő blokktípusok közül először tértek át új típusú üzemanyagra és hosszabbították meg az üzemanyagciklust. A C15 projekt kevesebb mint egymilliárd forintos befektetéssel évi 3,2 milliárd forint pluszbevételt hoz – mondta Kovács Antal kommunikációs igazgató. Az elért kétszázalékos termelésnövekedés egy nyolcvanezer fős város áramellátását fedezi – emelte ki. Arra is kitért, hogy a biztonság és a hatékonyság növelése érdekében végzett munka nem ér véget, folyamatosan keresik a fejlesztési lehetőségeket. Jelenleg turbinafelújítás zajlik, de az üzemanyag-fejlesztésben is látnak további lehetőségeket.

A Paks II beruházás megtervezéséhez, a munkák indításához további engedélyeket kell beszerezni – mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos az Energiapolitika 2000 Társulat rendezvényén Budapesten. Emlékeztetett, hogy 2016 szeptemberében a kormányhivatal kiadta a környezetvédelmi engedélyt, az első fokon hozott határozatot két környezetvédelmi szervezet megfellebbezte, hamarosan várható a másodfokú hatósági vizsgálat lezárása, a telephelyengedélyt pedig az Országos Atomenergia Hivatal megadta, és jogerőre emelkedett. A két engedélyre alapozva készítik elő a létesítési engedélyt, amely további rengeteg „papírmunkát” jelent – tette hozzá.


Vélemények a fessenheimi bezárásról

Jelentős, de nem elégséges lépésnek tartják a kelet-franciaországi Fessenheim atomerőművének bezárásáról hozott kormányzati döntést a környező települések, közösségek – írta a távirati iroda. A francia–német–svájci hármas határ közelében fekvő Fessenheim településen van Franciaország legrégebben, 1978 januárja óta működő atomerőműve, amelynek a bezárását engedélyező kormányrendelet már meg is jelent a hivatalos közlönyben. A rendelet értelmében az atomerőmű működési engedélyét akkor vonják be, ha üzembe áll az új, harmadik generációs európai nyomottvizes reaktor (EPR) Flamanville-ben, ami legkorábban 2019-ben történhet meg. A Fessenheim környékén élő lakosság védelmét szolgáló, atomenergia-ellenes francia–német–svájci szövetség (ATPN) tegnap üdvözölte a francia kormány döntését, de sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy nem kötötték dátumhoz a bezárást,
így Fessenheim szerintük továbbra is kockázatot jelent. (BG