Háborús cselekmény vagy világos üzenet?

Vegyes az amerikai tomahawk-támadás nemzetközi fogadtatása

MH/MTI – 2017.04.07. 10:18 –

Ausztrália, Franciaország, Lengyelország, Törökország és Szaúd-Arábia támogatásáról biztosította és helyeselte, míg Teherán határozottan elítélte a Szíria elleni pénteki amerikai légicsapásokat. Oroszország szerint a támadás nem segíti a béke megteremtését, Putyin az ENSZ BT összehívását követeli, és felfüggeszti a repülésbiztonsági megállapodást Amerikával.

Putyin: A támadás csak amerikai erőfitogtatás
Vlagyimir Putyin elítélte az amerikai beavatkozást. A védelmi minisztérium közleménye szerint az orosz elnök Aszad szilárd szövetségese, a Donald Trump által elrendelt légicsapást pedig egy szuverén állam elleni agressziónak tekinti. Peszkov szerint az akciót kiváltó vegyifegyver-támadás csak ürügyül szolgált Amerikának ahhoz, hogy fitogtassa az erejét. A közlemény szerint Oroszország „sosem fogadja el a jogszerűen működő szíriai hatóságok elleni támadást”. Az orosz külügy szerint a légicsapást már jóval az idlíbi események előtt eltervezték. Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint az amerikai és egyéb csapatok jelenléte Szíria földjén anélkül, hogy ehhez Aszad elnök vagy az ENSZ nemzetbiztonsági tanácsa hozzájárult volna, a nemzetközi jog nyilvánvaló és súlyos megsértése.

 

Lavrov: Az amerikai támadás provokáció
Provokációnak minősítette a Szíria elleni amerikai légicsapást pénteken Taskentben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, egyben kifejezve reményét, hogy az nem okoz helyrehozhatatlan kárt Oroszország és az Egyesült Államok viszonyában. Miként korábban Vlagyimir Putyin nevében a Kreml szóvivője, Lavrov is agressziónak nevezte a támadást és kijelentette, Moszkva magyarázatot fog követelni Washingtontól a történtek miatt. Mint mondta, a támadás az Irak elleni 2003-as nyugati támadásra emlékezteti. Elmondta, hogy orosz katonák nem sérültek meg a támadásban.

Törökország szerint a légicsapás Aszad háborús bűneinek megtorlása
A szíriai légi bázisra mért amerikai csapás pozitív válasz Bassár el-Aszad szír elnök háborús bűntetteire - közölte Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő pénteken írásos nyilatkozatában. Mint fogalmazott: a létesítmény használhatatlanná tétele fontos lépés annak érdekében, hogy a rezsim civilek ellen irányuló hagyományos és vegyi támadásai ne maradjanak megválaszolatlanul. Kalin az Ankara által régóta hangoztatott repüléstilalmi és biztonsági övezet azonnali kialakítását sürgette a hasonló mészárlások megelőzése céljából. A török külügyminisztérium internetes oldalán szintén "nagyon pozitívnak" minősítette az amerikai hadműveletet. A tárca kiemelte: Törökország teljes támogatást nyújt az Egyesült Államoknak a felelősségre vonáshoz vezető úton. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a dél-törökországi Alanyában újságírók előtt helyénvalónak nevezte az amerikai beavatkozást. A tárcavezető Aszadnak a hatalomból történő azonnali eltávolítását és egy átmeneti kormány beiktatását szorgalmazta. Kiemelte: a civilek számára létrehozandó biztonsági övezetek most fontosabbak, mint valaha. Hozzátette: a Washington vezette nemzetközi koalíció értesült az amerikai csapásmérésről, és már maga is beszélt telefonon a francia és a német külügyminiszterrel. Jelezte: felveszi a kapcsolatot az orosz és az amerikai diplomáciával is.

Hillary Clinton szerint már korábban is indokolt lett volna a beavatkozás
Hillary Clinton néhány órával a légicsapás előtt arról beszélt, hogy az amerikai hadseregnek meg kellene semmisítenie a szír kormányerők légibázisait, mivel szerinte Aszad légiereje felelős a legtöbb szíriai civil haláláért. Hozzátette: az Egyesült Államoknak már jóval hamarabb le kellett volna sújtania a légibázisokra, hogy meggátolja a további bombázásokat, ezzel pedig megelőzhető lett volna a legutóbbi állítólagos szaringázos támadás is. Hillary Clinton első ízben szólalt meg nagy nyilvánosság előtt az elnökválasztási vereség óta.

Oroszország megerősíti a légvédelmét Szíriában 
A minisztérium közleménye szerint az amerikai légicsapással „jelentősen megnövekedett a konfliktusveszély” a térségben. A Kreml szóvivője hozzátette: nem tartják különösebben eredményesnek az amerikai akciót, mivel az 59 Tomahawkból csupán 23 talált célba.

Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő szerint az amerikai légicsapás a világ "alapvetően fontos üzenete" volt, hogy nem tűri a vegyi fegyverek használatát. A megtorlás arányos és gyors volt. "Támogatjuk az Egyesült Államok gyors akcióját" - mondta Turnbull. Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter szerint Oroszországnak és Iránnak meg kell értenie, hogy értelmetlen támogatni Bassár el-Asszad szíriai elnököt. Az amerikai hadsereg szerepvállalásának növelése Szíriában "figyelmeztetés a bűnös rezsimnek". "A vegyi fegyverek használata visszataszító és büntetendő, mert háborús bűncselekmény" - szögezte a mauritaniai látogatásán tartózkodó francia külügyminiszter a Reutersnek nyilatkozva.

A lengyel kormány támogatja az amerikai légicsapásokat Szíria területén - mondta Rafal Bochenek, a kabinet szóvivője a TVP Info televízióban. "Az Egyesült Államok bizonyosan a világbéke- és rend szavatolója. Vannak olyan helyzetek, amikor reagálni kell, helyzetek, amikor tényleges lépéseket kell tenni" - mondta Bochenek, és hozzátette, hogy az elmúlt években voltak jogsértései a szíriai rezsimnek, de senki sem reagált rájuk.

Törökország is helyesli az amerikai légicsapásokat, a nemzetközi közösségnek tartania kell magát álláspontjához a szíriai kormány barbárságának megítélésében - közölte Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes a Fox török tévének nyilatkozva. Kurtulmus szerint az Asszad-rezsimet alaposan meg kell büntetni a nemzetközi porondon, és fel kell gyorsítani a szíriai békefolyamatot.

Szaúd-Arábia hasonlóképpen támogatásáról biztosította Washingtont, egyben kiemelte, hogy Donald Trump amerikai elnök bátor döntést hozott - jelentette ki a szunnita királyság belügyminisztériumának egyik illetékese, akit a SPA, az ország hivatalos hírügynöksége idézett. A nyilatkozó szerint Trump lépése válasz volt a damaszkuszi rendszernek saját népe ellen elkövetett bűncselekményére.

Irán határozottan elítélte az amerikai rakétacsapásokat. Bahram Kászemi, a teheráni külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy országa elítéli a Szíria elleni egyoldalú katonai cselekményt. "Az ilyen lépések sokkal bonyolultabbá teszik az országban kialakult helyzetet, egyben megerősítik a terroristák pozícióit és rontják a helyzetet a régióban" - tette hozzá.

Kína arra szólította fel a szíriai konfliktusban szembenálló feleket, hogy akadályozzák meg a helyzet elmérgesedését. Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő szerint Peking azt szeretné, ha mindenki a helyzet politikai rendezésére törekedne.

Indonézia eközben aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok "egyoldalú lépése" miatt.

"Az ENSZ Biztonsági tanácsának előzetes engedélye nélkül végrehajtott katonai műveletek nincsenek összhangban a nemzetközi jog alapelveivel" - figyelmeztetett Arramanatha Nasir indonéziai külügyi szóvivő, egyúttal elítélve a Washington lépését kiváltó gáztámadást. Nasir hangsúlyozta, hogy országa szerint a béke és stabilitás csak párbeszéddel és politikai úton érhető el Szíriában.

Az Egyesült Államok pénteken manőverező robotrepülőgépekkel mért csapást a szíriai hadsereg homszi légi támaszpontra, amit azzal indokolt, hogy szerinte a szíriai kormányhadsereg vegyi fegyvert, szaringázt vetett be Idlíb tartományban. A gáztámadásban 86-an haltak meg, köztük 27 gyermek, és 546-an megsebesültek.

Szijjártó Péter: Amerikai-orosz megállapodásra lenne szükség

Tusk: a légicsapás kellő határozottságot mutatott a barbárság ellen
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke üdvözölte pénteken a Szíriában végrehajtott amerikai légicsapásokat, mondván, hogy azok "kellő határozottságot" mutattak a "barbár vegyifegyver-támadásokra" válaszul, amelynek elkövetésével a damaszkuszi rezsimet vádolják. "Az Európai Unió együtt fog működni az Egyesült Államokkal a szíriai brutalitás felszámolásán" - írta Tusk a Twitteren.

A tárcavezető Gyöngyöshalászon nyilatkozott, ahol részt vett az Apollo Tyres gumiabroncsgyárának avatásán.
"Magyarországnak, Európának, de azt gondolom, az egész világnak is az az érdeke, hogy mielőbb jöjjön létre egy amerikai-orosz megállapodás a szíriai rendezésről. Ugyanakkor (...) nem túlságosan pesszimista az a kijelentés, hogy ettől most vagyunk a legmesszebb" az elmúlt éveket figyelembe véve - mondta Szijjártó Péter.
Magyarország első számú érdeke, hogy az európai szomszédságban zajló konfliktusokat a lehető leghamarabb megoldják azok az országok, amelyeknek erre ráhatásuk van - nyomatékosította.
A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország a leghatározottabban elítéli a vegyi fegyverek bármilyen típusú bevetését, és "csak a reményünket tudjuk kifejezni arra vonatkozólag, hogy a jövőben ilyen nem fog megtörténni".
Szijjártó Péter kérdésre azt is mondta: a magyar kormánynak eddig is világos volt az álláspontja azzal kapcsolatban, hogy a terrorellenes küzdelem - amelynek az egyik fő színtere éppen Szíria - talán a legfontosabb feladata ma a civilizált világnak. "És mivel Magyarország éppen az elmúlt időszakban tett újabb vállalásokat a terrorellenes küzdelemben, ezért a kétoldalú kapcsolatokra ennek a konfliktusnak eddig nem volt hatása" - tette hozzá.

Putyin: A légitámadás kárt okoz az orosz-amerikai kapcsolatoknak

Medvegyev: Trump kész a Moszkvával való összeütközés határán küzdeni Damaszkusszal
Donald Trump amerikai elnök megmutatta, hogy kész akár az Oroszországgal való harci összeütközés határán is küzdeni a damaszkuszi kormánnyal - írta pénteki Facebook-bejegyzésében Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök.

Medvegyev szerint a Trump-kormány ahelyett, hogy a közös harcra törekedne a fő ellenség, az Iszlám Állam terrorszervezet ellen, ahogyan azt meghirdette, "bebizonyította, hogy vehemens küzdelmet folytat majd Szíria törvényes kormánya ellen". Mint írta, az új amerikai vezetés ezt a nemzetközi jog normáival ellentétesen, az ENSZ jóváhagyása nélkül, valamint az amerikai belső eljárások megszegésével teszi, amelyek előírják számára, hogy előzetesen értesítse a kongresszust, ha olyan katonai műveletre szánja el magát, amely nem áll összefüggésben az Egyesült Államok ellen elkövetett támadással.
Hozzátette, hogy ezt "az Oroszországgal való harci összeütközések határán" teszi. Megállapította, hogy az amerikai hatalmi gépezetnek mindössze két és fél hónapjába tellett, hogy "megtörje" Trump által a választási kampány idején képviselt politikai vonalat. Az orosz kormányfő arra a következtetésre jutott, hogy a Szíriára mért katonai csapással a Trump-adminisztráció "bebizonyította saját önállótlanságát, és rendkívüli függőségét attól a washingtoni elittől, amelyet az új elnök élesen bírált beiktatási beszédében".

Vlagyimir Putyin elnök szerint a Szíria elleni amerikai légitámadás agresszió, kárt okoz az orosz-amerikai kapcsolatoknak és a terrorizmus elleni közös harcnak egyaránt - közölte pénteken Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

"Putyin elnök a Szíria elleni amerikai légicsapásokat agressziónak tartja egy szuverén állam ellen, a nemzetközi jog megsértésének, amelyet ráadásul mondvacsinált ürüggyel hajtottak végre" - mondta Peszkov. Hozzátette, hogy a szíriai hadseregnek nincsenek vegyifegyver-készletei, amelyek megsemmisítésének tényét a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet is megerősítette.

"A legfontosabb Putyin véleménye szerint, hogy ez a lépés nem visz bennünket közelebb a végső célhoz a nemzetközi terrorizmussal vívott harcban, hanem ellenkezőleg, komoly akadályt jelent abban, hogy nemzetközi koalíciót hozzunk létre, és hogy hatékonyan szembeszálljunk ezzel a világméretű fenyegetéssel" - mondta a szóvivő.

Leonyid Szluckij, az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke mindemellett úgy vélekedett, hogy a szíriai incidens nem hiúsítja meg Rex Tillerson amerikai külügyminiszter jövő hétre tervezett moszkvai látogatását.

"Helyre kell állítanunk a párbeszédet. Fogadnunk kell Tillersont. Eszmecserét kell folytatnunk, és észhez kell térítenünk Washingtont" - mondta a Rosszija 24 orosz hírtelevíziónak.

Marija Zaharova, a külügyi tárca szóvivője azt hangoztatta, hogy a Szíria elleni támadásnak "nyilvánvalóan" amerikai belpolitikai indítéka volt. Mint mondta, Washington a kiélezett elnökválasztási kampány után még nem alakította ki külpolitikai koncepcióját, amit a szóvivő összefüggésbe hozott azzal, hogy az Egyesült Államok több politikai intézménye "a legnagyobb mértékben akadályozza" az új kormányzat munkáját.

Úgy vélekedett, hogy a Szíriára mért csapáshoz hasonló önérvényesítő lépések nélkülözik a logikát, értelmetlenek, veszélyesek és akadályozzák a nemzetközi terrorizmus elleni közös harcot, amelynek nincs alternatívája.

A TASZSZ hírügynökség értesülése szerint pénteken a Földközi-tengerre érkezik az Admiral Grigorovics, a Fekete-tengeri Flotta Kalibr típusú, manőverező robotrepülőkkel felfegyverzett fregattja. A hadihajó, amely a szíriai Tartusz orosz haditengerészeti bázison fog kikötni, a "helyzettől függően" több mint egy hónapig tartózkodik majd a térségben.

Az izraeli kormányzat és a szíriai ellenzék üdvözölte az amerikai katonai akciót

Putyinnak nem szóltak
Oroszországot a meglévő csatornákon keresztül értesítették a Szíria ellen készülő amerikai csapásokról, de Vlagyimir Putyin elnököt "senki se hívta fel" - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken Moszkvában. Peszkov szerint Moszkva a szövetségese elleni agresszióként fogta fel az Egyesült Államok Szíria elleni támadását. "Mivel támogatást nyújtunk a szíriai fegyveres erőknek a szíriai vezetés kérésének megfelelően, ezért Szíria a szövetségesünknek számít" – mondta. Kijelentette, hogy a történtek egyértelműen ártottak a terrorizmus elleni harc ügyének. Sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a szíriai katonai reptérre mért amerikai csapást "de facto az Iszlám Állam, az an-Nuszra Front és más terrorszervezetek érdekében hajtották végre". Peszkov a védelmi minisztériumra hárította át annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy a orosz haderő képes-e megvédeni a szíriai hadsereg objektumait.

Izraelben a miniszterelnöki hivatal, az államfő, miniszterek és ellenzéki politikusok egyaránt üdvözölték az Egyesült Államok péntek hajnali rakétatámadását a szíriai Homsz egyik légi támaszpontja ellen - jelentette péntek reggel a helyi közszolgálati rádió. A rádió közlése szerint Izraelt előre értesítették Washingtonból a tervezett katonai lépésről.

A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Donald Trump amerikai elnök erős és világos üzenetet küldött arról, hogy elfogadhatatlan a vegyi fegyver bevetése.

"Izrael teljes mértékben támogatja Trump elnököt, és reméli, hogy ez határozott üzenet a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének szörnyű tetteivel szemben nemcsak Damaszkuszban visszhangzik majd, hanem Teheránban, Phenjanban és máshol is"- hangsúlyozta a hivatalos közlemény.

Reuven Rivlin államfő szerint Donald Trump amerikai elnök és az amerikai hadsereg egyértelmű és határozott lépései megfelelő és elvárható választ adtak a vegyi fegyver rettenetes használatára az ártatlan civilekkel szemben.

"Amerika a szabad világ számára példát mutatott, hogy tegyen meg minden szükséges lépést a Szíriában zajló atrocitások befejezéséhez"- vélekedett az izraeli államfő.

A szíriai ellenzék üdvözölte és rendkívül fontos válaszlépésnek nevezte a szíriai kormányerők homszi légibázisa ellen péntek hajnalban végrehajtott amerikai katonai akciót.

Ez lehet a kezdete annak, hogy tudassák a damaszkuszi rezsimmel: nem úszhatja meg büntetlenül - üzente az Isztambulban működő Szíriai Nemzeti Koalíció nevű ernyőszervezet szóvivője.

Bassár el-Aszad szíriai elnök ellenzéke azzal vádolja a kormányerőket, hogy ők hajtották végre kedden az ország északnyugati részében a vegyifegyver-támadást, amelyben legalább 86 ember, köztük nagyon sok kisgyerek vesztette életét.

Valid Moallem szíriai külügyminiszter tagadja ezt.

Moszkva felfüggeszti az orosz-amerikai repülésbiztonsági memorandumot

Moszkva felfüggeszti a szíriai légtérben bekövetkező incidensek kiküszöbölését és a légi bevetések biztonságának szavatolását célzó orosz-amerikai memorandum hatályát - közölte pénteken az orosz külügyminisztérium.

Az intézkedést a moszkvai diplomáciai tárca a szíriai légi bázisra mért amerikai katonai csapással indokolta. Oroszország emellett kérte, hogy az incidens miatt, amelyet a Kreml egy szuverén állam elleni agressziónak és a nemzetközi jog megsértésének minősített, hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését.
Az orosz külügyminisztérium álláspontja szerint a Szíria elleni amerikai katonai akció célja, hogy elterelje a figyelmet az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció által ostromlott - részben az Iszlám Állam terrorszervezet által megszállva tartott - iraki Moszulban kialakult humanitárius katasztrófáról.

Vlagyimir Putyin a helyzet tisztázása érdekében az ENSZ Biztonsági Tanácsának mielőbbi összehívását kéri.

London teljes mértékben támogatja az amerikai akciót

Németország és Franciaország szerint Aszad felelős az akcióért
A német kancellár és a francia elnök közös közleménye szerint "egyedül Aszad elnök felelős" azért, hogy a Szíria északnyugati részén fekvő Hán Sejkúnban kedden vegyi fegyverrel elkövetett "mészárlás" után egy amerikai légicsapás lerombolt egy szíriai katonai célpontot. 
A vegyi fegyverek alkalmazása és a szíriai lakosság ellen elkövetett bűnök szankciókat követelnek Bassár el-Aszaddal szemben, ahogyan Franciaország és Németország már a 2013 nyarán a Damaszkusz közelében fekvő Gútában végrehajtott vegyiegyver-támadás után is követelte - emelte ki Angela Merkel és Francois Hollande. Franciaország és Németország partnereikkel együtt tovább folytatja az ENSZ keretében kifejtett erőfeszítéseket azért, hogy "felelősségre vonják Aszad elnököt bűnös tetteiért" - áll a közleményben, amely szerint Párizs és Berlin továbbra is kiáll a szíriai polgárháború politikai rendezése mellett. A német védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az amerikai fél értesítette a német kormányt a tervezett akcióról, James Mattis amerikai védelmi miniszter nem sokkal a légitámadás előtt személyesen ismertette a tervet Ursula von der Leyen német védelmi miniszterrel. A német légierő (Luftwaffe) semmilyen formában nem vett részt az akcióban - mondta a tárca egyik szóvivője. A Luftwaffe az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni nemzetközi koalícióban ugyan Szíria területén is végez felderítést, de a Tornado gépek kizárólag terroristacélpontokat mérnek fel - ismertette a szóvivő.London teljes támogatásáról biztosította az amerikai kormányt a szíriai légitámaszpont ellen végrehajtott pénteki amerikai légitámadás után. A brit védelmi miniszter ugyanakkor közölte: Nagy-Britannia "nem kapott felkérést" arra, hogy csatlakozzon a katonai fellépéshez.

A Downing Street szóvivője péntek reggeli nyilatkozatában közölte: a brit kormány maradéktalanul támogatja az amerikai akciót, amely London meggyőződése szerint megfelelő válaszlépés volt a szíriai rezsim által elkövetett barbár vegyifegyver-támadásra. A brit miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint az amerikai akció célja az, hogy a szíriai kormányt elrettentse az újabb hasonló támadásoktól.

A Downing Street illetékese kijelentette, hogy a vegyifegyver-támadás kiindulópontja az amerikaiak által célba vett szíriai támaszpont volt.

Sir Michael Fallon brit védelmi miniszter péntek reggel a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: a brit kormány az amerikai akció előkészítése során, az utóbbi néhány napban "szoros kapcsolatban állt" Washingtonnal. Fallon szerint az Egyesült Államok arra a következtetésre jutott, hogy elfogytak a vegyifegyver-támadás következményeinek kezelésére használható békés, diplomáciai eszközök, és a szíriai rezsim további hasonló támadásainak elrettentésére döntöttek a szíriai légitámaszpont elleni "megfelelő mértékű, korlátozott akcióról".

Arra a kérdésre, hogy London tudott-e a készülő amerikai légitámadásról, Michael Fallon elmondta: James Mattis amerikai védelmi miniszter csütörtökön kora este "konzultált" vele arról, hogy a brit kormány miként ítéli meg Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének felelősségét a vegyifegyver-támadásban, és áttekintették a lehetséges orosz reakciókat.

James Mattis ezután megvizsgálta, hogy "milyen opciókat terjesszen" Donald Trump amerikai elnök elé, majd nem sokkal később ismertette a brit kormánnyal Trump döntését a légitámadás elrendeléséről - mondta a brit védelmi miniszter.

Erőteljes jelzés
Erőteljes jelzésnek nevezte az Aszad-rezsim részére a Szíriában végrehajtott amerikai légicsapásokat pénteken Rose Gottemoeller, a NATO főtitkárhelyettese kijevi látogatása alatt, egy biztonsági fórumon. Kijelentette, hogy ezzel az Egyesült Államok Bassár el-Aszad szíriai elnök tudomására hozta, hogy megengedhetetlennek tartja a vegyi fegyverek bevetését békés polgári lakosok ellen. Megjegyezte, hogy a légitámadásoknak nem a szíriai válság további élezése volt a célja.

Arra a kérdésre, hogy ha lesz újabb amerikai katonai akció Szíriában, abban a brit fegyveres erők részt vennének-e, Fallon kijelentette: Londonhoz "nem érkezett ilyen kérés", és az amerikai akció nem része az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen alakult koalíció műveleteinek. Fallon szerint az Egyesült Államok egyértelművé tette, hogy ez önálló amerikai katonai fellépés volt.

Arra a kérdésre, hogy a brit kormánynak vannak-e egyértelmű bizonyítékai a szíriai rezsim felelősségére a vegyifegyver-támadásban, a brit védelmi miniszter azt mondta: London megítélése szerint a rendelkezésre álló hírszerzési adatok alapján "nagyon valószínű", hogy a támadást az Aszad-kormány követte el. Megismételte: "a nagyon korlátozott, megfelelő mértékű" amerikai katonai fellépés célja az, hogy Aszadot elrettentse az újabb hasonló támadásoktól.

Olaszország és Hollandia is tárgyalásos megoldást sürget

A spanyol kormányfő szerint nem volt aránytalan a támadás
Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök pénteken kiadott közleménye szerint "kimért és arányos" volt az Egyesült Államok légitámadása, melyet a szíriai légierő korábbi vegyifegyver-támadásáért, megtorlásul hajtottak végre. Közleményében a kormányfő az amerikai műveletet "mind célját, mind módszereit tekintve arányosnak" nevezte, valamint hozzátette, hogy a támadás egy légi támaszpont, nem pedig polgári célpontok ellen irányult. A spanyol kormány egyebek között a vegyi fegyverek használatát tiltó nemzetközi jogra hivatkozva úgy foglalt állást, hogy a keddi vegyifegyver-támadással a damaszkuszi rezsim "háborús bűnt" követett el. A nyilatkozat szerint az amerikai hadművelet célja az volt, hogy csökkentse a kormányhadsereg képességeit a polgári lakossággal szembeni hasonló támadásokra. Spanyolország a közlemény szerint továbbra is támogatásáról biztosítja szövetségeseit, és sajnálatosnak tartja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) vétója miatt nem kerülhet sor összehangolt nemzetközi akcióra a szíriai konfliktusban. A legnagyobb spanyol ellenzéki erőnek számító Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) nemzetközi jogi keretet követelt a szíriai konfliktusba való beavatkozásra és annak rendezésére, és követeléséhez csatlakozott a kongresszusban a harmadik legnagyobb politikai erőnek számító, szociáldemokrata Podemos (Képesek vagyunk rá) is. Utóbbi "különösen súlyosnak" minősítette azt, hogy a dél-spanyolországi Rota melletti NATO-támaszpont révén Spanyolország is érintett a fegyveres konfliktusban.

A szíriai konfliktust tárgyalások útján kell megoldani a kormány és az ellenzék, Oroszország és az ENSZ bevonásával - jelentette ki Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök pénteken.

Az olasz kormányfő úgy minősítette a szíriai Sajrát légitámaszpont elleni pénteki amerikai légitámadást, hogy az "egy háborús bűnre" adott válasz és elrettentés volt Bassár el-Aszad szíriai elnök vegyifegyver-használata miatt. Szerinte a "korlátozott" csapást nem szabad úgy tekinteni, mint a katonai eszkaláció folyamatának egy lépcsőfokát.

Olaszország ragaszkodik a konfliktus békés és tartós megoldásához, amit az ENSZ felügyelete alatt zajló tárgyalások révén kell elérni, ahol a szíriai kormány és az ellenzéki erők egyenlő mértékben képviseltetik magukat.

Oroszországnak pedig "döntő és konstruktív" szerepet kell betöltenie ezeken a tárgyalásokon - hangsúlyozta Gentiloni, aki hozzátette, hogy álláspontjával Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő is egyetértett, akikkel az elmúlt órákban egyeztetett erről.


Merkel: Elfogadható lépés volt az amerikai támadás, de továbbra is békés megoldásra kell törekedni

Elfogadható lépés volt amerikai részről a Szíriában pénteken végrehajtott légitámadás, de továbbra is a közel-keleti arab országban dúló polgárháború békés rendezésére kell törekedni - jelentette ki Angela Merkel német kancellár.

A kancellár sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy péntek reggel telefonon beszélt Francois Hollande francia államfővel és Paolo Gentiloni olasz miniszterelnökkel a "korlátozott és célzott" amerikai légicsapásról. Mindhárman egyetértenek abban, hogy a történtekért kizárólag Bassár el-Aszad szíriai elnök visel felelősséget.

Moszkva kérésére rendkívüli ülést tart a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport Genfben
Moszkva kérésére rendkívüli ülést tart pénteken Genfben a tűzszünetről a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) - jelentette be Staffan de Mistura, az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottja."A tanácskozást, amelyen az ENSZ-különmegbízott elnököl majd, Oroszország, az egyik társelnök kérésére hívták össze, és a másik társelnök, az Egyesült Államok is beleegyezett" - áll Staffan de Mistura hivatalának közleményében. A különmegbízott az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy a hivatala "válságrendező üzemmódban" dolgozik a csütörtök éjjel Szíriában végrehajtott amerikai légitámadás után, de a részletekre nem tért ki.

Rámutatott, hogy a vegyifegyver-használat háborús bűncselekmény, és hozzátette: a háborús bűncselekmények dimenziójára, az emberi szenvedés mértékére és az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elleni "blokádra" tekintettel elfogadható lépés volt az amerikai légitámadás. Azonban az eset arra is rámutatott, hogy minden eddiginél nagyobb erővel kell törekedni a politikai rendezésre az ENSZ BT-ben és a genfi béketárgyalásokon - mondta Angela Merkel. A tárgyalások révén meg kell teremteni a politikai átmenet lehetőségét, és demokratikus úton véget kell vetni a szíriai polgároknak oly sok szenvedést okozó Azsad-rezsimnek - mondta a kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke.

Hasonlóan fogalmazott Sigmar Gabriel külügyminiszter, a koalíciós társ szociáldemokrata párt (SPD) politikusa is, az SPD kancellárjelöltje, Martin Schulz pedig azt emelte ki, hogy az Európai Uniónak (EU) hangsúlyosabb szerepet kell vállalnia a szíriai válság rendezésében.

Ez a szerep "politikai, és nem katonai", betöltéséhez pedig az szükséges, hogy az EU tagjai szorosabban összefogjanak - húzta alá Martin Schulz. "Csak a belül összetartó Európa felelhet meg megnövekedett külső felelősségének" - fogalmazott az SPD elnöke. Angela Merkelhez hasonlóan hangoztatta, hogy az amerikai légitámadás után megkettőzött erővel kell törekedni a válság diplomáciai rendezésére.

Német kormányzati adatok szerint Washington előre értesítette Berlint a készülő támadásról. James Mattis amerikai védelmi miniszter péntek hajnalban személyesen tájékoztatta német kollegáját, Ursula von Leyent a tervezett akcióról. Ezután a védelmi miniszter és Christoph Heusgen, a kancellár kül- és biztonságpolitikai tanácsadója értesítette Angela Merkelt a küszöbönálló légicsapásról.

Zaharova: Az orosz és az amerikai külügyminisztérium kapcsolatba lépett a rakétacsapás után

Kapcsolatba lépett az orosz és az amerikai külügyminisztérium egymással a szíriai katonai repülőtér ellen intézett amerikai rakétacsapást követően - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának nyilatkozva.

Zaharova nem mondta el, hogy milyen szinten történt az egyeztetés, csak azt hangoztatta, hogy a két tárca között rendszeresek a kapcsolatok és pénteken a felek a Szíriában történtekkel összfüggő kérdésekre összpontosítottak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kreml szóvivőjének tájékoztatása szerint megvitatta az orosz nemzetbiztonsági tanács tagjaival a Szíriában az amerikai támadás után kialakult helyzetet. Dmitrij Peszkov elmondta, hogy a megbeszélésen Washington lépését ismételten a nemzetközi joggal ellentétes agressziónak minősítették.

Mint mondta, a tanácskozás részvevői mély aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy az ilyen "agresszív" lépések "elkerülhetetlenül negatív következményekkel" járnak majd a terrorizmus elleni közös erőfeszítésekre nézve. Sajnálkozásukat felezték ki amiatt a kár miatt is, amit a rakétacsapás okozott az orosz-amerikai kapcsolatoknak. Az orosz nemzetbiztonsági tanács Peszkov szerint megvitatott az orosz légierő szíriai hadműveletének folytatásával kapcsolatos kérdéseket is.