Ideális kutatási célpont lehetünk

Ezerháromszázmilliárd forintos uniós forrás a magyar tudományra

MH-összeállítás – 2017.03.21. 03:06 –

Megközelítőleg 1300 milliárd forint forrás áll a magyar tudomány, kutatás-fejlesztés és innováció (K+F+I) rendelkezésére 2020-ig – jelentette ki Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára tegnap.

A politikus a Pécsi Tudományegyetem Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból összesen 4,5 milliárd forint értékben finanszírozott fejlesztéseinek projektnyitóján beszélt az e célra szánt forrásokról. Mint fogalmazott a 2020-ig tartó uniós fejlesztési ciklusban a K+F+I célokra több mint 750 milliárd forint uniós és kormányzati társfinanszírozású keret, valamint emellett ötszázmilliárdos költségvetési forrás áll rendelkezésre. Fontos célnak nevezte, hogy évről évre nagyobb összegeket fordítsanak támogatásra, amelynek a GDP-hez viszonyítva 2020-ig 1,8 százalékosnak, 2030-ig pedig háromszázalékosnak kell lennie e területen. Az államtitkár kiemelte, hogy a következő időszakban fokozottan támogatják az orvos- és élettudományokat.

Szintén a K+F+I jelentőségéről beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hannoveri CeBIT-en, a világ legnagyobb informatikai szakkiállításán. Mint mondta Magyarország ideális termelési helyszínnek bizonyult, a következő feladat pedig az, hogy a legideálisabb K+F+I helyszínné váljon. Hozzátette: az ehhez szükséges kormányzati döntések már megszülettek.

Az átállás a digitális gazdaságra „a legfontosabb gazdaságpolitikai célkitűzés”, ezért hozta meg a kormány azokat a döntéseket, amelyek „a termelés mellett a kutatási-fejlesztési térképre is feltették az országot” – fogalmazott a külügyminiszter.