Elkészültek a határvédelmi bázisok

Az objektumokban egyenként 150 katonát tudnak elszállásolni +GALÉRIA

MH/MTI – 2017.03.20. 11:52 –

Elkészült a déli határ védelmében résztvevő katonák elhelyezésére szolgáló négy határvédelmi bázis, az utolsó ilyen létesítményt hétfőn adták át Hercegszántón.

simicskó hercegszántóSimicskó István honvédelmi miniszter beszélget a hercegszántói határvédelmi bázison szolgáló katonákkal. A képre kattintva galéria nyílik. Fotó: Hegedüs Róbert/Magyar HírlapSimicskó István honvédelmi miniszter a helyszínen újságíróknak azt mondta, hogy az egyenként 150 katona elhelyezésére alkalmas bázisok hatékonyabbá teszik Magyarország déli határának védelmét.

Korábban a katonákat a kaposvári és a hódmezővásárhelyi laktanyákban, valamint bérelt ingatlanokban helyezték el, a bázisok elkészültével a feladatok elvégzéséhez közelebb tudják elszállásolni őket - közölte a politikus.
Hozzátette: az egységek így jóval gyorsabban bevethetők, ha bármilyen változás történik.
A kelebiai, a bácsalmási, a madarasi és a hercegszántói bázis, továbbá az utak kialakításában részt vettek az osztrák műszaki egységek, amiért a miniszter köszönetet mondott, és reményét fejezte ki, hogy a jó együttműködés folytatódik. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország korábban a visegrádi négyektől is segítséget kapott a határ védelméhez. A miniszter kifejtette: a közép-európai összefogás a problémák felismerését és megoldását is hatékonyabbá teheti.
Simicskó István kifejtette, a honvédség igény szerint segítséget nyújt a rendőrségnek a határ védelméhez. Jelenleg mintegy háromezer katona szolgál a határon, de a honvédség képes rugalmasan reagálni a változásokra.

A miniszter közölte, folytatódik az illetményemelés, a kormány 2019-re tűzte ki célul, hogy a korábbi másfélszeresére nőjön a katonák fizetése. A jövedelememelés mellett az egyéni felszerelés, a ruházat korszerűsítésével, a járműpark cseréjével is igyekeznek kifejezni a katonák megbecsülését. Hozzátette: ennek is köszönhető, hogy az elmúlt fél évben javult a honvédség megtartó képessége.

A Magyar Honvédség négy határvédelmi bázisának kiépítését tavaly ősszel kezdték meg. A táborokban a katonákat négyszemélyes, elektromos fűtéssel és klímaberendezéssel felszerelt lakókonténerekben szállásolják el. A mintegy 90 konténerből álló bázison a lakóegységeket mosdó, tusoló, teakonyha és mosókonyha, társasági helyiség és konditerem egészíti ki, és ha szükséges, a konténerekre egy emeletet rá lehet építeni, így a befogadóképességük bármikor a duplájára növelhető. 

BVOP: a tranzitzónák környéke munkaterület
A tranzitzónák környéke munkaterület, ott csak engedéllyel lehet tartózkodni - hívta fel a figyelmet a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP).

Közleményükben felidézték: a magyar-szerb határszakaszon működő tranzitzónák bővítését, építését a büntetés-végrehajtási szervezet végzi. A munkavégzés idejére a tranzitzónákat övező területen munkaterület lett kialakítva, ahol kizárólag az oda belépési engedéllyel rendelkező emberek, járművek tartózkodása engedélyezett - emelte ki a BVOP.